duminică, august 26, 2007
E mai buna viata fara copii?
O carte scrisa de frantuzoaica Corinne Maier a scandalizat intreaga lume. Amestecand cinismul cu umorul, ea indeamna cititorii sa nu procreeze si enumera 40 de motive pentru asta. Concluzia ei este fara echivoc: mai bine fara copii!
Nu il ironizeaza pe Mahomed si nici nu il da jos de pe cruce pe Iisus, cum e la moda acum, nu o ia peste picior pe regina Angliei, nu sustine terorismul islamist, nu sprijina razboaiele din Irak si Afganistan, nu a scris nici despre eutanasie, avort, SIDA sau extraterestri. Mai grav de atat ce poate fi? Copiii, spune scriitoarea franceza Corinne Maier.
Daca iti stapanesti primul impuls dupa ce treci de primele pagini din „No kids. 40 de motive pentru a nu avea copii”, realizezi ca, de fapt, totul tine de optiuni, ca de altfel intreaga noastra viata. Sa nu uitam ca frantuzoaica in varsta de 43 de ani are doi copii pe care ii iubeste, dar spune ca fara ei ar fi avut alte oportunitati de-a lungul timpului. Chiar si dintre cele mai frivole, cum ar fi o cafea bauta duminica dimineata in pat sau o vacanta undeva departe, peste mari si tari.
Cei mici nu mai au viitor
Corinne Maier indrazneste sa puna o intrebare pentru care in Romania ar putea fi etichetata drept mama degenerata: n-ar fi viata voastra mai buna fara copii?
Ceea ce incearca autoarea este sa prezinte oamenilor o alternativa reala, la care putini au cutezat sa se gandeasca in acest mod: mai bine fara copii. Adica liber, fara stres, fara obligatii, fara o groaza de probleme. Cel putin asa crede Corinne Maier. „Deschideti ochii”, le spune ea femeilor franceze.
„Copiii vostri vor fi sortiti somajului, nesigurantei sau muncii de jos. Vor avea o viata chiar mai grea decat a voastra. Nu, copiii vostri n-au niciun viitor; ca toti copiii nascuti in tarile dezvoltate, ei vor fi un dezastru ecologic pentru intreaga planeta.”
Motivele pentru care e mai bine sa nu ai copii merg de la cele previzibile („copilaria e o tortura, alaptarea e sclavie”) si serioase („planeta e suprapopulata, prin urmare presiunea asupra femeilor pentru a naste e imorala”), pana la motivele ireverentioase - „e inuman sa ai copii astazi”. „Copiii va impiedica sa va bucurati de voi insiva. Se vor imbolnavi cand v-ati decis, in sfarsit, sa petreceti pana noaptea tarziu in oras si va vor da peste cap exact cand va sarbatoriti ziua de nastere cu prietenii”, exemplifica autoarea.
Ea face si lista avantajelor simple pe care oricine le-ar dori dupa nasterea copiilor: o noapte intreaga de somn, mai mult lenevit in pat, un film bun la cinema oricand doresti, mai mult timp petrecut in oras, vizite la muzee sau expozitii (unde „copiii incep sa planga cam dupa cinci minute”).
Scriitoarea uraste Disneyland, McDonald's si Disney Channel. „N-am fost niciodata la Disney si le-am spus copiilor mei ca nu-i voi duce niciodata”, a declarat Maier pentru „The Times”.
Ea isi aminteste de vacantele in care facea mai degraba ce voiau parintii ei, nu ca acum, cand adultii fac ce vor cei mici. „Facem mai mult pentru ei decat au facut parintii nostri pentru noi... Este ridicol, pentru ca probabil asta nu va garanta fericirea copiilor nostri”, spune autoarea cartii.
Declaratie de razboi
Corinne Maier se afla la al doilea bestseller. Ultima ei carte, „Bonjour Paresse” („Buna ziua, lene!”), publicata acum trei ani si vanduta in 550.000 de exemplare, i-a indemnat pe angajatii din middle management sa respinga cultul muncii de birou si sa-si arunce laptopurile.
Faptul ca cea mai mare parte a experientei sale vine din profesia de psihanalist ii confera abilitatea de a pune degetul pe rana.
Preocuparea majora a acestei mame rebele este ca nimeni nu face nimic pentru a tempera imaginea idealizata a mamei, perpetuata in Franta de doua forte puternice egale: Statul, care vrea multi copii pentru a avea cine sa cotizeze la viitoarele pensii, si marile companii capitaliste, care obtin profituri din cumparaturile pe care parintii le fac pentru copiii lor: „Copiii necesita atat de multe schimbari in viata oamenilor, incat a avea unul a devenit inuman, asa ca sfatul meu e sa nu aveti copii”, spune Corinne, convinsa ca traim intr-o societate in care „fara copii” e un termen peiorativ.
Femeia, „masina” de reproducere
„Cred ca societatea pune o mare presiune pe femei pentru a reproduce. Mi s-a intamplat si mie, li s-a intamplat si prietenelor care n-au copii. Nu doar la petreceri („Ai copii? Nu? De ce nu?”), dar si din partea familiei, colegilor si a doctorilor”, confirma Janine di Giovanni, de la „Telegraph”.
„Exista o stigmatizare inutila a celor care nu au copii. Am citit odata vorbele unui general care spunea ca un soldat care nu ucide un inamic e ca o femeie care nu a nascut niciodata. Maier e sensibila la asta. Ea arata ca fiecare femeie care nu vrea un copil e vazuta ca o nevrotica, obsedata de cariera sau ca o lesbiana”, adauga jurnalista.
Corinne stie ca e dificil ca oamenii sa reziste tentatiei de a face copii. E nevoie de curaj sau de inconstienta - luati-o cum vreti - ca sa declari razboi familistilor convinsi din toata lumea, femeilor care si-au facut o cariera din profesia de mama, precum si celui mai fecund popor din vestul Europei, Franta.
„Este singura tara din lume, din cate stiu eu, unde un asistent social platit de stat vine la tine acasa la o saptamana dupa ce ai nascut pentru a-ti face o supa de morcovi si pentru a te ajuta sa schimbi scutecele copilului. Este singura tara pe care o cunosc care plateste un fizioterapeut pentru a ajuta femeile insarcinate sa isi refaca muschii abdominali si pentru a arata din nou bine in bikini la cateva luni de la nastere. Este si singura tara care acorda o reducere cu 50% a taxelor pe perioada postnatala si calatorii gratuite cu trenul daca ai copil”, noteaza Janine di Giovanni in cotidianul britanic „Daily Telegraph”.
In Franta s-au nascut anul trecut 830.000 de copii, rezultand un indice de 2,9 copii la fiecare femeie.
Ai grija ce faci vara asta!
Editions Michalon, editura franceza care a publicat aceasta carte provocatoare, mizeaza pe vanzari masive, promovand-o cu un text incitant: „Ce faci vara asta? Mergi in vacanta si te pregatesti de distractie?
O ambianta tropicala, fara haine, cu dansuri incitante? Suna bine? Fii atent, pericolul te pandeste! Nu, nu e vorba despre SIDA sau Ebola, ci de sarcina: accidentele se intampla foarte repede.”
Provocatoare, chiar enervanta, cartea scrisa de Corinne Maier nu trebuie privita ca o erezie. Este doar o parere, sustinuta cu 40 de argumente.
Date fiind tema si titlul, in paginile sale nu si-au gasit locul si argumente pentru a avea copii, dar inainte de a lua o decizie, cititorii trebuie sa tina cont si de argumentele favorabile celor mici: primul „oaaa...”, primul „mama”, primul „tati”, primul pas, toate nazdravaniile lor, copilaria lor care ne aminteste de a noastra, primele lor litere, primul zece - si ar mai fi inca un milion de motive pentru care sa ne dorim copii.
Finalmente, totul se rezuma la o alegere. Iar Corinne are dreptul de a face un ultim apel catre cititorii ei: „Si tu poti sa alegi sa spui nu. Negativisti din toata lumea, camarazii mei de arme, ramaneti imprastiati, sceptici si, daca este posibil, fara descendenti”, suna apelul nonconformistei scriitoare catre cititorii ei.
Sfaturi
Cateva „motive” pentru a nu avea un copil, enuntate de C. Maier
> Nasterea copiilor este o tortura
> Va trebui sa faci rost de mai multa mancare
> Nu vei mai avea timp sa te distrezi
> Vei pierde legatura cu amicii tai
> Va trebui sa inveti un limbaj idiot pentru a reusi sa comunici cu copiii tai
> Copiii iti vor ucide dorintele
> Copiii prevestesc destramarea unui cuplu
> Cei mici necesita cheltuieli mari
> A face copii inseamna a te conforma
> Vei fi amagita sa crezi ca exista copilul perfect
> Inevitabil vei fi dezamagita de copilul tau
> Asteptarile vor fi ca tu sa fii mai intai mama si apoi femeie de cariera
> Familiile sunt un cosmar
> Copiii nu te vor lasa sa mai visezi cu ochii deschisi
> Nu vei putea sa nu-ti doresti fericire maxima pentru progenitura ta
> A sta acasa pentru a avea grija de copiii este un lucru prostesc
> Va trebui sa alegi intre a fi mama si a avea succes pe plan profesional
> Atunci cand apare copilul, dispare tatal
> Exista deja prea multi copii pe planeta
> Copiii sunt periculosi. Te vor da in judecata fara sa stea pe ganduri.
Tendinte
De ce se imputineaza copiii in Romania
Provocarile sociale si economice contemporane au determinat o scadere pronuntata a natalitatii in majoritatea statelor dezvoltate. Aceasta tendinta s-a manifestat si in Romania.
Scaderea nivelului de trai, somajul, nesiguranta si stresul, precum si alti factori ai societatii moderne libere, cum ar fi individualismul si consumismul, contribuie la scaderea natalitatii in aproape toate tarile din Europa. In 2006, natalitatea a fost ridicata doar in Franta (13,1 nasteri la mia de locuitori), Marea Britanie (12,4), Spania (10,8), Cehia (10,3) si Grecia (10).
In Romania, rata natalitatii este intr-o usoara crestere, fiind stimulata de masurile sociale luate de guvern in ultimii ani, dar ea se mentine scazuta in raport cu datele din anii ‘80-’90. Datele Institutului National de Statistica, citat de EurActiv, arata ca in 2004 s-au inregistrat zece nascuti vii la mia de locuitori, fata de 9,8 la mie in 2003.
Sociologul Mircea Kivu crede ca in Romania natalitatea scazuta se explica in primul rand prin disparitia obligativitatii de a avea copii din regimul comunist. Pe langa factorii economici, Kivu mentioneaza si faptul ca femeile fara copii au sanse mai mari de angajare, considerandu-se ca pot face fata mai usor la stres.
Generatiile amanate
Sociologii afirma ca tinerii amana cat mai mult momentul in care vor deveni parinti pana spre varste cuprinse intre 30 si 40 de ani. Multi aleg sa nu aiba urmasi, fie pentru ca nu isi permit sa intretina un copil, fie pentru ca nu vor sa-si asume o asemenea responsabilitate, preferand comoditatea.
Potrivit EurActiv, in Occident s-a dezvoltat o tendinta a adultilor fara copii. In Marea Britanie exista o piata a cartilor de tipul „N-am copii si ma simt excelent”, iar in Japonia cuplurile fara copii prefera sa creasca un animal de companie.
Luna trecuta, cotidianul „Le Parisien” amintea ca 10% dintre frantuzoaice nu vor copii. In ianuarie, in Hexagon a aparut o alta carte pe aceasta tema, intitulata „Cum sa fii femeie fara sa fii mama”, anunta „Daily Telegraph”.
Un studiu britanic arata ca valoarea casei scade cu 5% daca zona are vecini cu multi copii, iar multe restaurante italiene sugereaza ca persoanele cu copii nu sunt binevenite, pentru a se evita galagia.
Psihologul Paula Irimia spune ca printre motivele pentru care femeile renunta la rolul de mame se numara temerea ca isi vor pierde frumusetea, deoarece isi vad amenintata imaginea corporala, grijile legate de cresterea si educatia copiilor, de nivelul de responsabilitate al partenerului, frica de actul nasterii, temerile la gandul posibilelor frustrari legate de restrangerea timpului liber si diverse alte sacrificii.
„Aducerea pe lume a unui copil implica o schimbare a stilului de viata, o reevaluare a prioritatilor, pe care unele femei nu sunt pregatite inca sa le accepte, de aceea amana acest moment”, spune Paula Irimia.
from evz
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu