sâmbătă, mai 17, 2008

Ilie Năstase: "O să avem cea mai slabă performanţă la vreo olimpiadă"

Fostul tenismen, Ilie Năstase,a declarat în Cotidianul că România va avea cea mai slabă participare din istoria Jocurilor Olimpice.

"Nu mă aştept la nimic de la participarea la Jocurile Olimpice. Cred că o să avem cea mai slabă performanţă la vreo olimpiadă. S-ar putea la canotaj",
a spus Năstase.
sursa prosport.ro

vineri, mai 16, 2008

Farsa cu o profa pedofila

Omul-racheta zboara cu 300 km/h

Pentru ca meseria de pilot profesionist nu il mai atragea, Yves Rossy s-a hotarat sa devina el insusi un aparat de zbor. Astfel, elvetianul si-a conceput un motor de propulsie si cu ajutorul a doua aripi a inceput sa zboare.
 Omul-racheta zboara cu 300 km/h
In timp, Rossy a acumulat la activ 30 de zboruri si a reusit in premiera sa atinga viteza de 300 de kilometri pe ora.

Dupa ce a facut surf pe un balon cu aer cald la 2.000 de metri inaltime si a dansat pe aripile a doua avioane care mergeau in paralel, intrand astfel in cartea recordurilor, Yves Rossy a anuntat ca mai are inca o provocare de infruntat.

Vreau sa zbor cu viteza unui avion si voi reusi asta doar in timpul loopingurilor", a spus Rossy ieri, inainte sa decoleze din localitatea Bex. Rossy a reusit sa stea in aer aproape 7 minute atingand viteze incredibile pentru organismul uman, de peste 300 de kilometri la ora.

Barbatul controleaza zborul cu trupul lui si are deja o experienta impresionanta in domeniu, acumuland nu mai putin de 4 ani de cand a zburat prima oara.

El a intrat in Cartea Recordurilor cu o repriza de surf pe un balon cu aer cald, la 2.000 de metri inaltime, echilibristica pe aripile a doua avioane la 3.000 de metri inaltime si acum cu depasirea vitezei de zbor, la 300 de kilometri la ora.

Pentru a rezista fortelor de deplasare incredibile, elvetianul a imbracat un costum special conceput din kevlar. Evenimentul a avut loc in Alpii elvetieni si a tinut cu sufletul la gura cateva zeci de spectatori curiosi sa il vada pe omul-
racheta care s-a autointitulat a Fusion-Man". Rossy a reusit anul trecut sa zboare cu una dintre aripi flexata, socandu-i pe toti cei prezenti si asigurandu-si un alt titlu in prestigioasa Carte a Recordurilor Guinness.
sursa clon.ro

Venim la putere! Votati PDL sau tiganizarea ROMANIEI!


sursa conudinu

Femeie moartă, uitată în salon

Patul în care a fost abandonat trupul neînsufleţit ...
Pacientele din Spitalul Judeţean Suceava au fost obligate să petreacă 12 ore lângă vecina lor de pat care a decedat

Nouă femei internate în Salonul 6 din Secţia de Pneumoftiziologie au privegheat-o, miercuri spre joi, pe una dintre colegele de salon care a murit.

Corpul neînsufleţit a fost lăsat în pat aproape jumătate de zi. Venite să-şi trateze bolile, cele nouă paciente au fost nevoite să vegheze la căpătâiul decedatei. Personalul din spital le-a ignorat cererile repetate de a duce la morgă corpul decedatei. Niciuna dintre paciente nu a reuşit să închidă un ochi toată noaptea.

„Nu au băgat-o în seamă"

Primele semne că Speranţa Vararu, de 64 de ani, din satul Călugăreni, este pe moarte au apărut miercuri seară. Starea de sănătate a femeii s-a înrăutăţit în jurul orei 19.00. "A cerut oxigen, dar una dintre asistente i-a spus că are gaze în cap, adică e nebună.

Nici nu au băgat-o în seamă", a spus Paraschiva Rusu, o pacientă în vârstă de 68 de ani. Speranţa Vararu s-a stins aproape de miezul nopţii. Dacă pentru ea totul s-a sfârşit, pentru femeile cu care a împărţit salonul de spital chinul abia începea.

Acestea au anunţat cadrele medicale despre moartea femeii, însă acestea au preferat să-l lase în pat. "Asistenta pe care am anunţat-o despre deces ne-a spus că, dacă nu ne place, să luăm mortul şi să-l ducem unde vrem. Dar ce puteam face, să ducem mortul acasă la noi?", a povestit Viorica Prislopan, una dintre pacientele Salonului 6.

Clădirea unde s-a petrecut tragedia
„Mai bine la puşcărie decât la spital"

Colegele de salon ale Speranţei Vararu au aprins o lumânare la căpătâiul decedatei şi s-au rugat să nu aibă şi ele aceeaşi soartă. "Eu am fost prin multe spitale din România, dar aşa ceva nu mi-a fost dat să văd sau să aud. Şi la puşcărie e mai bine decât la spitalul din Suceava", a spus Gheorghina Bădăluţă, o femeie în vârstă de 65 de ani.

„Un pacient decedat demoralizează ceilalţi bolnavi. Se recomandă mutarea corpului neînsufleţit într-o altă încăpere, iar în cazul în care acest lucru nu este posibil, bolnavii din salon ar trebui evacuaţi. Nu ştiu de ce nu s-a întâmplat şi în acest caz.

Voi sesiza Comisia de Disciplină a unităţii pentru a analiza evenimentele şi pentru a lua măsuri de sancţionare a celor vinovaţi", a spus dr. Doina Ganea Motan, managerul general al Spitalului Judeţean de Urgenţă.

Continuarea in adevarul.ro

CLUJ: POLIŢIŞT DE LA SERVICIUL ÎNMATRICULĂRI, PRINS ÎN FLAGRANT CÂND LUA MITĂ

Cluj: Poliţişt de la Serviciul Înmatriculări, prins în flagrant când lua mită Un poliţist de la Serviciul Înmatriculări şi un inspector de la Registrul Auto din Cluj-Napoca au fost reţinuţi de procurorii anticorupţie. Cei doi au fost prinşi în flagrant, în timp ce primeau mită pentru înmatricularea unei maşini.

Procurorii anticorupţie susţin că inspectorul de la Registrul Auto le promitea şoferilor că poate aranja ca maşinile să fie înscrise, fără prea multă bătaie de cap, bazându-se pe prietenul lui de la Serviciul Înmatriculări.

După audieri de câteva ore, cei doi au fost duşi în faţa instanţei. Judecătorii au emis pe numele celor doi mandate de arestare, pe 29 de zile.

Antena 3

joi, mai 15, 2008

Copiii-sclavi, o plaga rusinoasa a lumii moderne

Semnalele de alarma ale OIM se intetesc. Din cele 350 milioane de copii obligati sa lucreze, atat in tarile unde saracia lucie este la ea acasa, cat si in cele aflate la polul bogatiei, 17 milioane sunt supusi unor forme de exploatare greu de conceput: subnutriti, trag din greu cel putin zece ore pe zi, fara nicio zi de "vacanta", nu au acces la ingrijiri medicale sau la servicii sociale.

Imaginea principala
"Sclavi" cu varste cuprinse intre cinci si 15 ani pot fi intalniti in cele mai neasteptate locuri: in mine de diamante sau carbuni, sortand gunoaiele din munti de deseuri, pe plantatiile de bumbac sau opiu, in fata cuptoarelor de topit metale sau in retelele de crima organizata, obligati sa fure, sa cerseasca ori sa se prostitueze. Deseori sunt preferati adultilor pentru ca sunt mai disciplinati, accepta orice gen de munca, nu stiu sa-si revendice drepturile si nu "costa" mai nimic.

Asia si America Latina detin recordul

Geografia fenomenului cuprinde zone extrem de vaste. Practic, nu exista continent in care munca minorilor sa nu fie exploatata. Zona Asia-Pacific detine un procent-record de "mici sclavi", circa 60% din totalul mondial. Pe continentul indian, datele Bancii Mondiale si ale UNICEF vorbesc despre aproximativ 56 milioane de copii-muncitori. In Pakistan sau Nepal, cazurile de familii care isi vand copiii fabricantilor manuali de covoare sunt la ordinea zilei.

Ei incep sa se deprinda cu aceasta meserie inca de la patru ani, fapt ce le provoaca probleme de crestere si boli respiratorii. La randul sau, organizatia "Save the Children" denunta situatia a cel putin 450.000 de fetite, cu varste cuprinse intre sase si 14 ani, din statul indian Andhra Pradesh care muncesc pe plantatiile de bumbac.

Citeste articolul integral in Adevarul

Prinţul Charles, fiul lui... Ion Iliescu!

Faur Isaia o comite din nou! După ce, ieri, celebrul protestatar Faur Isaia - împotriva a tot şi a toate - a făcut public faptul că prefectul de Timiş, Ovidiu Virgil Drăgănescu, este, nici mai mult, nici mai puţin decât fiul dictatorului cubanez Fidel Castro, astăzi, timişoreanul a revenit cu o altă descoperire „epocală”.
Prinţul Charles, fiul lui... Ion Iliescu!
Prinţul moştenitor al tronului Marii Britanii, Charles, are rădăcini româneşti, fiind înrudit cu o familie, Anton, pe care Isaia a localizat-o în judeţele Braşov şi Bacău. Mergând pe firul descoperirilor şi profitând de beneficiul „analizei comparative-discernământ”, Faur Isaia înaintează o ipoteză halucinantă: prinţul Charles este fiul natural al fostului preşedinte al României, Ion Iliescu. Mai mult, timişoreanul îi cere fostului conducător al statului să renunţe la orgoliu şi să recunoască paternitatea prinţului moştenitor al tronului din Albion.
sursa clon.ro

Teroare şi sânge la finala Cupei UEFA! Un fan rus a fost înjunghiat





Ceea ce trebuia să fie un eveniment plin de fast, care să coincidă cu încoronarea celei mai bune echipe din Europa - la nivel de Cupa UEFA - s-a transformat într-un adevărat coşmar.

Toate au fost bune şi frumoase pe durata a 90 de minute. Suporterii au cântat şi au dansat încontinuu, iar cele două echipe şi-au răsplătit susţinătorii cu un joc spectaculos, marcat din păcate cu multe ratări. Zenit şi-a adjudecat în cele din urmă trofeul, graţie golurilor marcate în repriza secundă, iar scoţienii păreau că vor avea parte de un drum scurt, dar trist, până acasă. Însă fanii lui Glasgow Rangers au hotărât să se răzbune pentru eşecul din teren, printr-o metodă pur britanică. Aceştia au dat startul unei revolte adevărate, în care au căzut ca seceraţi mai mulţi dintre fanii adverşi. Însă cel mai grav rănit dintre ei a fost un tânăr înjunghiat în spate, chiar înainte de începerea partidei.

Peste tot în centrul oraşului Manchester, zeci de suporteri plini de sânge aruncau cu scaunele şi mesele teraselor din zonă. Cum fanii lui Zenit nu au fost deajuns, scoţienii s-au repezit către forţele de ordine, care au replicat în aceeaşi manieră. Ceea ce a urmat poate fi descris ca un măcel în toată regula, zeci de susţinători ai lui Glasgow Rangers fiind trântiţi la pământ, după ce au „salutat” Poliţia cu o ploaie de sticle sau alte obiecte contondente care le-au căzut la îndemână.

„Sute de oameni au început să atace poliţiştii din zonă, iar aceştia nu au stat pe gânduri şi au intervenit în forţă. Strada arăta ca un teatru de război. Peste tot vedeam doar sticle zburând şi oameni puşi la pământ”, a fost declaraţia şocantă a unei persoane care a trăit evenimentele la faţa locului. Se pare că scânteia care a aprins flacăra a fost un accident provocat de un taxi. Maşina a lovit un suporter scoţian, iar spiritele s-au încins imediat, motiv pentru care automobilul a rămas fără geamuri, în doar câteva secunde. A urmat un raid asupra unor magazine de la parterul clădirilor, patronii declarând că fanii scăpaţi de sub control le-au şi furat din bunurile scoase la vânzare, după ce au distrus totul în calea lor.

Iar în momentul în care unul dintre ecranele-gigant s-a defectat, scoţienii pur şi simplu au înnebunit. Ei au dat vina pe autorităţi, crezând că totul a fost premeditat, şi mulţimea de 10.000 de oameni a început un nou scandal cu forţele de ordine. „Toată lumea ne-a promis un eveniment special, de talie mondială, iar ceea ce am primit a fost îngrozitor. Întreg oraşul arată ca o groapă de gunoi, iar huliganii, în fară de neorocirile făcute, au urinat în plină stradă”, a precizat unul dintre localnicii din Manchester.

Şoc! Galerie foto războiul de după meci

sursa antena3.ro/sport

CASIO EXILIM EX-F1, CEA MAI RAPIDĂ CAMERĂ FOTO DIGITALĂ DIN LUME

Casio EXILIM EX-F1, cea mai rapidă cameră foto digitală din lume (FOTO)Producătorii importanţi de camere foto digitale profesionale, au cu toţii un produs de care sunt mândri. Compania Casio, însă, se făleşte în prezent cu EXILIM Pro EX-F1, cea mai rapidă cameră foto digitală din lume. Aparatul pare, la prima vedere, o cameră foto profesională, dar cei de la Casio nu doresc să lase impresia că EX-F1 ar putea să se substituie unui aparat foto digital SLR.

Casio Exilim Pro EX-F1 are 6 megapixeli şi un zoom de 12x. Ceea ce o face specială este viteza de 60 frame-uri pe secundă, cu care reuşeşte să captureze o imagine, în rafală, atunci când este setată la rezoluţia maximă. Însă, dacă imaginea este micşorată la 336 x 96 , se obţine impresionanta viteză de 1200 fps.



Inovatoarea cameră capturează şi filme Full HD de mărimea 1920 x 1080 pixeli, la 60 fps. Pentru ca niciun moment să nu fie pierdut, a fost pus la punct şi un sistem buffer, care reînnoieşte şi apoi salvează informaţiile foto.

Lumina este asigurată de un blitz convenţional care funcţionează la 7 fps dar şi de un blitz tip LED, asemănător cu cel al unui telefon mobil pentru 10-60 fps.



Preţul anunţat pentru Casio Exilim Pro EX-F1 este de 1.000 de dolari, fiind disponibil şi în România, în magazinele de specialitate.



Specificaţii tehnice:

Senzor: -1/1.8-inch high-speed CMOS Type CCD
-6.6 milioane pixeli totali
-6.0 milioane pixel efectivi
Dimnesiuni imagini:
-2816 x 2112
-2816 x 1872 (3:2)
-2816 x 1586 (16:9)
-2304 x 1728
-2048 x 1536
-1600 x 1200
-640 x 480
Clipuri video:
-Standard: 640 × 480 (30 fps)
-HD: 1920 × 1080 (FHD HQ/FHD Normal, 60 fps, 1280 × 720 (HD LP, 30 fps)
-Hi-Speed: 512 × 384 (300 fps), 432 × 192 (600 fps), 336 × 96 (1200 fps)
Formatul fişierelor:
-fotografii: RAW (DNG*1), JPEG (Exif Version 2.2), DCF 1.0 standard, DPOF compliant
-clipuri video: MOV format, H.264/AVC, IMA-ADPCM (stereo)
Lentile:
-12 lentile în 9 grupuri, inclusiv lentile asferice
-aproximativ 36 până la 432mm echivalentul a 35mm (12x Zoom) F2.7 (W) până la 4.6 (T)
-stabilizator de imagine
-zoom digital 4X (48X în combinaţie cu zoom-ul optic)
Focalizare:
-Contrast Detection Auto Focus
-Auto Focus
-Macro Mode
-Infinity Mode
-Manual Focus AF - Spot, Free sau Tracking AF
-Macro: Approx. 5cm*2 to 50cm (W)
-Infinity Mode: ∞ (W) Metering Multi-pattern, center weighted, spot by imaging element
Sensibilitate ISO:
Auto, ISO100, ISO200, ISO400, ISO800, ISO1600
-Aperture Priority AE: 1 to 1/2000 second
-Shutter Speed Priority AE: 60 to 1/40000 second
-Manual: 60 to 1/40000 second Aperture • Auto: F2.7 (W) to F7.5 (W) (using ND filter)
-Manual and Aperture Priority: F2.7 (W) to F7.5 (W)
Balansul de alb:
-Auto, Daylight, Overcast, Shade, Day white FL, Daylight FL, Tungsten, manual WB
Auto-declanşare:
-10 secunde, 2 secunde
Blitz:
-7fps, Auto, Flash Off, Flash On, Red Eye Reduction, Blitz Extern
-rază de acţiune: aproximativ 0.5 până la 10.4m (W), aproximativ 1.1 până la 6.3m (T)
Vizor electronic:
-0.2-inch, 201,600 puncte
Ecran LCD wide:
-de 2.8-inch, TFT color, 230,160 puncte (959 × 240)
Conectivitate:
-port USB/AV, HDMI™ Mini Connector (output), hot shoe, mufă pentru microfon extern, conesxiune adaptor AC (DC-IN)

Antena3.ro

Ce urmează la Roşia Montană

Citeam zilele trecute un articol despre ce urmează la Roşia Montană, acum că proiectul este blocat şi că şansele de a fi pus în aplicare sunt foarte mici. Dintr-o dată, după ani întregi în care autorităţile au închis ochii la problemele din Roşia Montană, din ce în ce mai mulţi politiceni îşi îndreaptă atenţia înspre satul din Apuseni în care localnicii au reuşit de aproape 10 ani să ţină piept unei companii miniere de milioane de dolari.

Continuarea pe informatia de cluj

Studenţii clujeni, vrăjiţi de „parlamentarul” Boc

A încetat din viaţă fostul portar al CCA, Costică Toma!




Fostul mare fotbalist Constantin Toma, un portar de mare valoare şi fost internaţional al naţionalei României, a decedat ieri, 13 mai 2008, la vârsta de 80 de ani, informeaza site-ul FRF.
Născut în Brăila, la 01.01.1928, Costică Toma a jucat 108 jocuri în divizia A, toate la fosta echipă a armatei CCA, actuala Steaua Bucureşti, între anii 1952 şi 1961. A câştigat 5 titluri şi 2 Cupe ale României cu CCA şi a fost selecţionat în naţionala ţării noastre de 16 ori.

Ca tehnician a activat în perioada 1979-1985 la Centrul Naţional Luceafărul, unde a fost antrenorul selecţionatelor naţionale de juniori, avându-i ca elevi, printre alţii, pe Gică Hagi, Gică Popescu, Miodrag Belodedici, Florin Prunea, Ovidiu Sabău, Marius Lacatuş, Mircea Rednic şi Ioan Andone.

Înmormântarea va avea loc vineri, 16 mai 2008, ora 12.30, la cimitirul Ghencea Militar.
sursa stelisti.ro

Ciocolata cu lapte îngraşă afacerile producătorilor de dulciuri


Românii se dau în vânt după tabletele de ciocolată, produse care se află pe primul loc în preferinţele de consum atunci când e vorba de dulciuri. Aceasta este concluzia unui studiu recent al companiei de cercetare Nielsen.

Piaţa tabletelor de ciocolată a ajuns în 2007 la 392 milioane de lei, adică circa 120 de milioane de euro, înregistrând o creştere cu 10% faţă de anul anterior. Datele vizează exclusiv clasicele tablete de formă dreptunghiulară, care pot fi de ciocolată simplă sau ciocolată cu diverse ingrediente: fructe, alune, cu umplutură (cremă, caramel) etc.

Dacă în 2006 volumul desfacerilor pe această piaţă fusese de peste 16.000 de tone, în 2007, cantitatea vândută a depăşit 17.500 de tone. Cea mai importantă creştere s-a înregistrat în perioada iunie-octombrie 2007, când vânzările s-au majorat cu 12 procente comparativ cu intervalul similar din 2006.

„Segmentul tabletelor de ciocolată reprezintă 60% din piaţa românească a ciocolatei“, estimează Doina Cavache, corporate affairs manager la Kraft Foods România. Reprezentanţii companiei susţin că în ţara noastră consumul de ciocolată pe cap de locuitor se situează puţin sub valoarea de două kilograme pe an, în timp ce în unele state occidentale, consumul anual este de opt - zece kilograme pe cap de locuitor.

Cinci mari producători deţin 9/10 din piaţă

Conform studiului realizat de compania Nielsen, din punctul de vedere al volumului de vânzări, principalii jucători sunt Kraft, Cadbury, Supreme Group, Heidi Chocolat şi Ferrero, aceştia deţinând împreună o cotă de piaţă de 90,3%. Situaţia se păstrează neschimbată în ceea ce priveşte valoarea vânzărilor, cei mari cinci producători având o cotă de piaţă de 91,8%.

Anul trecut, românii au preferat tabletele Poiana, Africana, Milka, Primola şi Laura. Cele cinci branduri au avut o cotă de piaţă, raportată la volumul vânzărilor, de 64,4%. În funcţie de valoarea vânzărilor, acestea au deţinut 65% din piaţă, Milka trecând de data aceasta pe a doua poziţie, urmată de Primola şi Africana.

Continuarea pe capital.ro

Ne vom putea schimba furnizorul de electricitate abia din 2010

Cine n-ar dori să-şi poată schimba furnizorul de energie electrică cu un altul care să îi asigure un preţ mai redus şi un serviciu de calitate? Dreptul de a ne putea alege furnizorul de electricitate, de a negocia un preţ avantajos, aşa mici consumatori cum suntem fiecare dintre noi, este un deziderat spre care jinduim privind spre alte pieţe europene. Teoretic, piaţa de energie din România a ajuns la nivelul de a permite această opţiune pentru consumatorii casnici, odată cu liberalizarea integrală de la 1 iulie 2007. Practic, însă, la aproape un an de la liberalizarea integrală a pieţei de electricitate, efectele acestui proces sunt departe de a se face simţite la nivelul consumatorilor casnici. În acest interval de timp, nici un consumator casnic nu şi-a schimbat furnizorul de electricitate prin manifestarea dreptului de eligibilitate (dreptul de a-şi alege furnizorul). Cauzele sunt multiple, pornind de la lipsa de informare a populaţiei şi până la insuficienta pregătire a pieţei – atât din punctul de vedere al cadrului de reglementare necesar funcţionării pieţei concurenţiale pe acest segment, cât şi al celui privind pregătirea tehnică a furnizorilor.
Însă problema de fond ce stopează, în acest moment, dezvoltarea unei pieţe cu amănuntul concurenţiale
este legată de tarifele reglementate. „Preţurile reglementate pentru energia furnizată consumatorilor casnici nu acoperă costurile totale, iar diferenţele sunt compensate de sectorul industrial, companiile ajungând să plătească foarte mult pentru energie“, a declarat Jean Constantinescu, preşedintele Institutului Naţional Român pentru Studiul Amenajării şi Folosirii Surselor de Energie (IRE). Astfel, în timp ce la noi consumatorul casnic plăteşte cu 10% -15% mai mult decât cel industrial, în Germania această diferenţă este de 140%. Pentru că, în Germania, preţurile reflectă costurile reale, în timp ce în România tarifele pentru populaţie sunt subvenţionate. „Analizele realizate la nivelul furnizorilor, în 2007, arată că, într-adevăr, pe partea de clienţi captivi tarifele reglementate nu au acoperit costurile“, a precizat Ioan Silvaş, director de furnizare al societăţii Electrica. „Preţul reglementat este încă mic. Dacă iau energie de pe piaţă şi adaug tarifele de transport, distribuţie, servicii de sistem, ajung la un preţ mai mare decât cel reglementat. Furnizorul trebuie, deci, să-şi asume o pierdere, ceea ce nu este o soluţie pe termen lung“, a explicat Ion Lungu, director general CEZ Trade.

Creşteri graduale ale preţurilor

Care ar fi soluţia pentru a avea o competiţie reală pe piaţa cu amănuntul? „Aducerea graduală a tarifelor la nivelul costurilor şi eliminarea tarifului social, în paralel cu stabilirea unui mecanism separat de ajutorare a populaţiei cu venituri reduse“, consideră Jean Constantinescu. Evident că, în situaţia dată, furnizorii nu au posibilitatea să vină cu oferte de preţ sub nivelul reglementat, iar consumatorii nu au motivaţia de a-şi dori schimbarea furnizorului. „Vom putea face oferte de preţ atractive clienţilor casnici pe principii de eligibilitate atunci când va dispărea subvenţia încrucişată a tarifelor reglementate între agenţii economici şi casnic“, a declarat Cristian Secoşan, director general E.ON Moldova Furnizare.

Continuarea in capital.ro

Fast-foodul, afară!

Elevii nu se vor mai înghesui în timpul pauzelor la ...
Chioşcurile din şcoli nu vor mai vinde chipsuri, ciocolată, sucuri sau îngheţată, ci doar fructe şi iaurturi naturale

Legea pentru o alimentaţie sănătoasă în şcoli va schimba meniul elevilor cu fructe proaspete, apă plată, iaurturi naturale şi sandvişuri cu pâine integrală.

Potrivit notei de fundamentare a legii pentru o alimentaţie sănătoasă în şcoli, aprobată în urmă cu două zile de parlament, produsele care vor fi interzise la comercializare în instituţiile de învăţământ sunt cele din categoria "fast-food/junk-food". Este vorba despre produsele de patiserie, biscuiţii, napolitanele, ciocolata, îngheţata, bomboanele, covrigii, hamburgerii, cartofii prăjiţi, chipsurile, snacksurile sărate sau sucurile dulci şi acidulate.

Lista o va face Ministerul Sănătăţii

Ministerul Sănătăţii va începe întocmirea şi actualizarea unei liste a alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor, conform recomandărilor specialiştilor în nutriţie.

Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, consideră că această listă a alimentelor nerecomandate ar trebui să conţină: băuturile răcoritoare, inclusiv cele cu cofeină şi energizantele şi toate alimentele din gama junk-foodurilor, precum croasantele, chipsurile, snacksurile şi biscuiţii dulci sau săraţi.

Schimbare de meniu

"Pe această listă de alimente nerecomandate ar trebui să facă parte şi napolitanele, ciocolatele care nu au cacao, ci conţin înlocuitori şi grăsimi, brânza topită bogată în săruri de topire, margarina şi pufuleţii sau pufarinele. De asemenea, nu trebuie să se permită consumul de produse de patiserie, deoarece conţin 50% grăsimi, şi a acelora de cofetărie, chiar dacă au înlocuitori de zahăr", a explicat prof. Mencinicopschi.

Potrivit acestuia, în buticurile din şcoli ar trebui să se comercializeze fructele proaspete, apa plată, freshurile din fructe (obţinute pe loc prin procesarea fructului), salatele la caserolă, iaurturile integrale naturale şi sandvişurile cu pâine integrală, piept de pui la grătar, salată sau legume. O altă opţiune sunt ouăle fierte adăugate în sandviş sau în salate.

Fast-foodul poate duce la anorexie

Consecinţele consumului de alimente cu un conţinut ridicat de calorii şi care nu sunt sănătoase pentru dezvoltarea copiilor sunt atât de natură fizică, cât şi psihică. Cea mai frecventă dintre bolile care pot apărea în urma unei alimentaţii nesănătoase este obezitatea, cu complicaţiile ei, respectiv diabet zaharat, boli cardiovasculare, osteoporoză, boli endocrine sau ale aparatului digestiv.

Studiile psihologice realizate până în prezent indică faptul că una dintre consecinţele obezităţii este tendinţa şcolarilor supraponderali de a avea o imagine negativă a propriului corp şi o stimă de sine scăzută. Totodată, copiii obezi devin ţinta discriminărilor colegilor de clasă, ceea ce determină un risc crescut de depresie, interiorizare sau apariţia anorexiei. Rezultatele lor la învăţătură scad şi rămân cu o traumă şi în viaţa de adult.

Alimentele de tip fast-food, deşi sunt extrem de gustoase şi de atractive pentru tineri, nu conţin elementele nutriţionale, vitaminele şi mineralele necesare creşterii, ba, mai mult, o parte dintre acestea împiedică absorbţia nutrienţilor esenţiali, cum ar fi calciul din lapte. Totodată, cantitatea mare de zahăr pe care o conţin aceste produse are efecte negative asupra dinţilor în formare ai copiilor, favorizând apariţia cariilor.

Educaţia alimentară trebuie schimbată

Iniţiatorii legii susţin că vânzarea acestor produse în şcoli poate să inducă în eroare copiii, care pot considera că dacă profesorii şi-au dat acceptul, consumul acestor alimente este chiar indicat. Obişnuinţa cu mâncarea de tip fast-food în şcoală va fi continuată la facultate, se va amplifica odată cu intrarea într-o viaţă stresantă şi activă şi va duce, în final, la educarea altor generaţii de copii cu obiceiuri alimentare nesănătoase.

Cristina Iacob, o mamă activistă
Ea a scos mâncarea periculoasă din şcoli!

O mamă îngrijorată a pornit în urmă cu doi ani lupta împotriva mâncării de tip „junk-food". Marţi, Legea privind alimentaţia sănătoasă în şcoli a fost adoptată.

Cristina Iacob este una dintre zecile de mii de mame din România care îşi trimit, în fiecare dimineaţă, copiii la şcoală. De profesie inginer, Cristina are trei băieţi, care înseamnă totul pentru ea. Cel mai mic are doi ani, iar ceilalţi doi sunt unul în clasa a doua şi celălalt într-a patra. „În octombrie 2006 au venit băieţii acasă şi mi-au zis să le dau opt lei ca să-şi cumpere a doua zi un Happy Meal de la şcoală.

Am încercat să împiedic acest lucru, dar nu s-a putut. A doua zi, în timpul orelor, au fost duşi în sala de sport, unde a venit mascota companiei şi a făcut spectacol. Apoi, copiii care aveau bani şi-au cumpărat hamburgeri", povesteşte mama.

„Ne-am coalizat ca să atragem atenţia"

Ulterior, clujeanca a luat legătura cu utilizatorii site-ului www.parinticlujeni.ro. "Am constatat că legea nu interzice mâncarea fast-food în şcoli. Ne-am coalizat şi am ajuns la concluzia că ar fi bine să facem o scrisoare deschisă către instituţiile publice pentru a atrage atenţia asupra acestui aspect", povesteşte Iacob.

După scrisoare, semnată de 500 de persoane, au urmat dezbateri publice şi audienţe la parlamentari şi diferite instituţii. Parlamentarul Mircia Giurgiu a a preluat iniţiativa Cristinei şi, în martie 2007, a pus pe masa parlamentarilor proiectul de lege.

La doi ani de la acest eveniment, Camera Deputaţilor a adoptat legea care interzice comercializarea de alimente nesănătoase în şcoli.
Continuarea in adevarul.ro

Defectele pâinii îmbolnăvesc stomacul

Când cuptorul nu este suficient de încins, pâinea ...
Biotehnologul Magdalena Şandric a realizat o analiză calitativă a produselor de panificaţie

Există şi produse de panificaţie care afectează negativ sănătatea. Un specialist de la Institutul de Bioresurse Alimentare ne spune care sunt hibele pâinii.

Adevărul: Ce se înţelege prin pâine cu defect?

- Magdalena Şandric: Acele produse ale căror caracteristici se abat de la condiţiile normale sunt catalogate ca fiind „defecte".

Influenţează aceste defecte sănătatea omului?

- Defectele pâinii influenţează calitatea produsului, dar şi sănătatea consumatorului. O pâine care nu este bine coaptă provocă probleme celor suferinzi de ulcer şi gastrită.

Cum pot fi recunoscute defectele?

- Forma bombată sau aplatizată a pâinii, volumul insuficient, coaja de culoare palidă, prea închisă sau neuniformă sunt considerate defecte ale pâinii. Produsul cu băşici arse sau crăpături, cu un miez cleios, sfărâmicios sau care prezintă goluri, cu gust fad, acru, prea sărat sau nesărat este, de asemenea, defect.

Care sunt cauzele acestor hibe?

- Defectele pot apărea ca urmare a folosirii de făinuri şi de materii auxiliare necorespunzătoare calitativ, conducerii greşite a procesului tehnologic, depozitării şi manipulării necorespunzătoare a pâinii.

Aceste felii de pâine prezintă goluri care apar ca urmare ...
Ce rol are făina?

- Dintre ingredientele principale, făina are un rol esenţial. Dacă făina are miros de mucegai, de sulfură de carbon sau de stătut, nu este indicată pentru fabricaţie. Dacă făina prezintă impurităţi minerale precum nisip, pământ, aceasta se va folosi doar ca hrană pentru animale sau în scopuri industriale. Când are gust amar ori înţepător, produsul finit va avea defecte.

De asemenea, dacă după măcinare făina nu este lăsată o lună „să se odihnească", acest ingredient va fi catalogat drept „făină crudă" şi va avea efecte negative asupra produsului de panificaţie. Dacă făina provine din grâu încolţit, atacat de dăunători, va rezulta o pâine cu volum mic, aplatizată, cu coajă închisă la culoare şi cu crăpături la suprafaţă, cu miez închis la culoare, umed la pipăit şi lipicios, având uneori straturi compacte, de culoare mai închisă. Această pâine nu poate fi dată spre consum.

În ce condiţii pot apărea alte defecte?

- Când cantitatea de apă folosită la prepararea aluatului este insuficientă, se obţine un aluat cu consistenţă mare, din care se va obţine o pâine nedezvoltată, de formă bombată, cu porii miezului nedezvoltaţi, cu pereţi groşi şi miez sfărâmicios. Dacă se va folosi o cantitate de apă mai mare decât e necesar, se va obţine un aluat prea moale, pâinea rezultată fiind aplatizată, miezul umed şi lipicios, cu goluri în miez şi cu pori neregulaţi.

Sarea are vreo influenţă?

- Prin folosirea unei cantităţi prea mari de sare, fermentaţia aluatului e îngreunată, obţinându-se o pâine strânsă, cu pori nedezvoltaţi şi cu gust sărat. Când se foloseşte o cantitate prea mică de sare, sau nu se adaugă deloc în aluat, se obţine o pâine cu coajă palidă şi nesarată.

Dar maiaua?

- Trebuie să existe un echilibru între maia şi aluat, stabilit prin reţetă, în funcţie de calitatea făinii. O cantitate mică de maia duce la fabricarea unei pâini strânse, cu crăpături şi băşici arse pe coajă, cu miez neelastic şi compact. Cantitatea foarte mare de maia duce la aplatizarea pâinii. Coaja acesteia va fi palidă, cu porozitate neregulată, cu miros şi gust acre.

Ce mai contează în fabricarea pâinii?

- Frământarea. Dacă e efectuată superficial, materiile prime şi auxiliare nu se omogenizează bine, obţinându-se o pâine cu porozitate neuniformă, cu urme de făină nefrământată, cu părţi din miez prea sărate sau nesărate. Durata de frământare prea mare face ca pâinea să fie aplatizată, cu miezul buretos şi cu pori neuniformi, cu goluri în miez şi cu pereţii porilor groşi.

Cuptorul contează şi el, nu-i aşa?

- Dacă bucăţile de aluat sunt introduse într-un cuptor prea încins, pâinea nu va fi insuficient coaptă şi stomacul omului are de suferit în aceste condiţii. Coaja va fi închisă la culoare, nelucioasă, crăpată, cu miez compact.

Când bucăţile de aluat sunt coapte într-un cuptor prea rece, produsul va fi aplatizat, cu coajă groasă şi tare, cu crăpături şi miez de culoare închisă.

Dar depozitarea pâinii?

- Prin depozitarea în rânduri suprapuse, în stare caldă, pâinea se deformează, coaja pare de cauciuc, miezul se turteşte şi prezintă straturi slăninoase. Pâinea depozitată într-o magazie umedă va avea miezul umed.

Depozitarea se face în lădiţe sau pe rasteluri de câte un rând, iar transportul începe numai după durata normală de răcire.

O pâine care nu este bine coaptă provocă probleme celor suferinzi de ulcer şi gastrită
Magdalena Şandric,
biotehnolog IBA

Magdalena Şandric recomandă

„Pâinea se consumă în stare proaspătă", aşa spune biotehnologul Magdalena Şandric. După 10-12 ore de la scoaterea din cuptor, aceasta începe să prezinte semne de învechire, iar păstrarea ei un timp îndelungat şi în condiţii necorespunzătoare de temperatură şi umiditate duce la mucegăirea produsului. O pâine de foarte bună calitate trebuie să aibă anumite caracteristici:


- O aromă plăcută şi apetisantă

- O simetrie plăcută a formei

- Culoare intensă a cojii

- Coajă subţire şi crocantă

- Miez moale, cu pori deschişi, relativ neuniformi.

sursa adevarul.ro

CRIZA PREŢURILOR LA ALIMENTE. FOAMETEA, CEL MAI MARE PERICOL AL SECOLULUI XXI

Criza preţurilor la alimente. Foametea, cel mai mare pericol al secolului XXIMai multe evenimente nefaste au lovit piaţa globală a alimentelor, într-un moment în care aceasta nu era pregătită, cauzând astfel ceea ce se poate numi cea mai mare criză globală a alimentelor din generaţia actuală, potrivit unui articol apărut în publicaţia Washington Post. În vara lui 2007, la bursa cerealelor din SUA, au fost înregistrate creşteri ale preţurilor, pe fondul recoltelor proaste din SUA şi Europa, şi a secetei prelungite din Australia. Acest eveniment, considerat la momentul respectiv izolat, a luat amploare cu repeziciune, exact ca un bulgăre de zăpadă, într-o avalanşă.

Pe măsură ce preţurile creşteau, producătorii mari, precum Argentina sau Ucraina, au fost nevoiţi să reducă exporturile, pentru a putea controla inflaţia din interiorul ţării, cauzată de creşterea preţului la petrol şi la combustibili. Acest lucru a dus la micşorarea cantităţilor de cereale ce se vindeau pe piaţa internaţională, fapt ce a avut ca efect imediat o creştere şi mai mare a preţurilor.



Femei din Uganda trag sacii de mâncare primiţi de la International Food Programme

Ţările importatoare de cereale au început să intre în panică, cerând mai mult decât comandau de obicei, pentru a face provizii. În aceste condiţii mulţi producători din SUA s-au vazut în situaţia de a nu face faţă comenzilor şi a început să circule ideea că la un moment dat nu vor mai exista cereale, nici chiar la un preţ extrem de ridicat. Ţări precum Japonia, Filipine, Coreea de Sud sau Taiwan au făcut comenzi foarte mari de cereale, indiferent de cît ar fi urcat preţul acestora, potrivit unui reprezentant al Consiliului de Comerţ din Kentucky.



În Jakarta oamenii se înghesuie să primească ajutoare în mâncare

Criza alimentelor se răspândeşte cu rapiditate în toată lumea, răsturnând guverne, generând revolte şi manifestaţii de stradă. Cele mai afectate sunt, însă, ţările sărace care nu îşi mai permit să plătească preţul foarte ridicat al cerealelor şi îşi expun practic populaţia la foamete şi boli. Mulţimile înfometate se revoltă. În Haiti, premierul Jacques-Édouard Alexis a fost nevoit să demisioneze după demonstraţiile de stradă violente de la Port-au-Prince, iar în cel puţin alte paisprezece ţări au fost înregistrate violenţe legate de criza alimentară. China şi India se luptă de asemenea cu această criză, în condiţiile în care deţin cele mai numeroase populaţii din lume. Cele două ţări au început să reducă exporturile, pentru a menţine producţia de alimente între graniţele ţării.



Demonstraţie în Haiti, un bărbat mănâncă iarbă pentru a protesta faţă de preţul alimentelor

Şi în România sau Bulgaria criza alimentară îşi face simţită prezenţa prin scumpiri fără precedent la preţurile alimentelor de bază, precum carnea, ouăle, lactatele. De la începutul anului, produsele de bază s-au scumpit, în medie, cu 10 -12 %. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu spune că, din toamnă, dacă recolta va fi bună, preţurile vor creşte mai puţin. În Bulgaria alcoolul şi produsele alimentare s-au scumpit în decursul unei singure luni cu respectiv 3 şi 1,3% faţă de preţurile din luna martie.

Antena3.ro

ELVEŢIA. PATRU CERŞETORI ROMÂNI ŞI-AU RECUPERAT BANII CONFISCAŢI DE POLIŢIE

Elveţia. Patru cerşetori români şi-au recuperat banii confiscaţi de poliţiePatru români de etnie rromă au dat în judecată autorităţile de la Geneva şi au reuşit să îşi recupereze banii confiscaţi de poliţia elveţiană în perioada 2004-2005. Banii respectivi fuseseră obţinuţi din cerşit şi, potrivit presei din Geneva, poliţia trebuie să le dea acum înapoi banii românilor.

Este vorba despre sume cuprinse între 40 şi 500 de euro. Banii vor fi transferaţi de poliţia elveţiană în conturile asociaţiei, apoi livraţi rromilor care s-au reîntors între timp în ţară.

Antena 3

RĂSTURNARE DE SITUAŢIE LA CLUJ. UN POLIŢIST ESTE ACUZAT CĂ I-AR FI BĂTUT PE SUPORTERII UNIVERSITĂŢII

Răsturnare de situaţie la Cluj. Un poliţist este acuzat că i-ar fi bătut pe suporterii UniversităţiiTinerii arestaţi în cazul jandarmului agresat de suporterii Universităţii s-au plâns că, de fapt, ei au fost cei bătuţi de mascaţi. Poliţiştii au iniţiat o anchetă internă şi au găsit un vinovat în persoana unui coleg. Acesta este agent la Departamentul de Intervenţii Rapide. Povestea începe când cei trei reţinuţi au fost duşi în arestul preventiv al IPJ, în timp ce în maşină se mai aflau trei mascaţi. Se presupune că nnul dintre ei i-ar fi lovit pe suporterii Universităţii. Băbatul este acum cercetat pentru comportament abuziv.

Marţi, recursul suporterului de 21 de ani care l-a lovit pe operatorul jandarmilor cu piciorul în faţă a fost respins, iar suporterul va rămâne în arest.

Observator

DECADE SORBONA? O STUDENTĂ A PRESTIGIOASEI UNIVERSITĂŢI A AJUNS STAR PORNO

Decade Sorbona? O studentă a prestigioasei universităţi a ajuns star porno O tânără de 26 de ani, studentă la prestigioasa Universitate Sorbona din Paris, a devenit star porno. Şocanta decizie a fetei are la bază lipsa unor fonduri băneşti necesare pentru a se întreţine în facultate. Fenomenul este des întâlnit în rândul studenţilor din Franţa, care „se vând” pentru a câştiga bani, precizează cotidianul britanic The Telegraph.

Cunoscută sub numele de Rachel, tânăra şi-a început cariera în urmă cu 18 luni, după un interviu la o casă de producţie a filmelor porno. A fost, apoi, preluată sub aripa protectoare a starului porno consacrat John B. Boot.



Nu şi-a abandonat nici „cariera” de studentă. Asistă la cursuri şi scrie în continuare eseurile. În timpul liber, interpretează roluri de divă a sexului.

De curând, a terminat un nou film pentru postul de televiziune Canal Plus. Căştigă aproape 1.200 de lire sterline pe lună, deci banii nu mai sunt o problemă pentru fată.

Profesorii sunt şocaţi. Nu îşi pot explica cum de o tânără care are ocazia să studieze la prestigioasa universitate din Franţa a renunţat la pudoare şi s-a apucat de filme porno.



„Când crema cremelor facultăţii a aflat că făcea parte din breasla starletelor deocheate, i-au întors spatele”, spune un profesor de la Sorbona. Cadrul didactic nu îi neagă calităţile, declarând despre aceasta că „este o fată sensibilă şi inteligentă”. Profesorul spune că tânăra a înţeles întocmai maxima marelui filosof Baruch Spinoza, potrivit căreia „sufletul este esenţa trupului”. Pe de altă parte, studenta spune că noua ei profesie a ajutat-o să scape de problemele din familie şi de droguri.

Antena3.ro

miercuri, mai 14, 2008

La Rosia, Diavolul se vede cu lupa

La Rosia, Diavolul se vede cu lupa

Moartea caselor - Emblema pentru moartea sperantei la Rosia Montana

"Prietenii nu mai sunt prieteni in Rosia Montana. Fratii nu mai sunt frati, copiii nu mai au parinti, parintii nu mai au copii. Au venit cu deviza "Divide et impera". Si au reusit. La inceput, 98% au fost impotriva lor. Incet, incet, ne-au decimat. Am intrat in al 11-lea an de cand au venit".

Zeno Cornea, localnic din Rosia Montana
"Celalalt" s-a strecurat la Rosia Montana odata cu aurul. Motii ii vad umbra te miri pe unde. O cauta cu lupa peste fotografii si icoane mutilate, o zaresc intr-un curcubeu orizontal, in cadavre care nu putrezesc sau peste cei 42 de stramutati morti de inima rea, din care 3 prin spanzurare. Nicoara, ultimul spanzurat, s-a atarnat acum doua saptamani. Satul vorbeste ca si lui tot banii i-au pus cruce.
La Rosia, sub fiecare streasina, sub fiecare bolta, salasluieste o poveste cu morti. Aici un infarct, colo o comotie, dincolo un spanzurat. Cand una din cele cinci biserici bate a mort, motii ciulesc urechile. S-a mai dus unul. Zeno Cornea, fost topograf, stie tot ce misca in sat. Si ce nu misca. Mortilor le tine socoteala mai ceva ca un popa, vorbind iute si apasat: "Sunt 42 la numar. Eu nu spun ca nu mor oameni. Dar cei care o murit in Rosia Montana sunt de atac cerebral, din cauza stresului. Ultimul o fost Lae Vadan, un oponent puternic al proiectului, care nu voia sa se mute din Rosia. O murit de atac cerebral. Era tot timpul stresat. Tanti Ghizi Stern o murit si ea, in toamna. Tot de stres".

Ultimul spanzurat

Ce-i streseaza la maximum pe rosieni este imaginea sacilor cu bani promisi de "Gold Corporation". Unii isi amintesc chiar miliarde platite in teancuri de zece mii, carate cu saci burdusiti in portbagaj, ca sa ia ochiul. Pe Eugen Nicoara, strungar la mina si prieten cu Zeno, l-ar fi stresat atat de tare, incat si-a pus capat zilelor. S-a dat si la Pro Tv, saptamana trecuta. "Lumea vorbeste ca din cauza banilor. Am ramas tablou cand am auzit ca s-o spanzurat. Au vandut o casa din Rosia. Sora lui Nicoara nu i-ar fi dat banii, numa vreo sasa sute de milioane", povesteste Zeno ce a auzit de la altii. Ce stie sigur e ca si vecinul sau, Ladislau Gruber, si-a gasit sfarsitul tot in streang, si pune mortul tot in carca aurului. "S-o spanzurat in 2004, dupa ce a vandut casa la "Gold" si o plecat din Rosia. Ma suna la telefon si de doua ori pe saptamana sa ma intrebe de casa. Si ma tinea cate o jumatate de ora. Baaa, nu ma mai suna, ca tu platesti. "Lasa, ba, ca platesc"", isi aminteste Zeno franturi din discutiile cu raposatul. Si mormaie, ca pentru el: blestemul aurului.
Continuarea in formula-as.ro

VATICAN: ÎNTRE DUMNEZEU ŞI EXISTENŢA EXTRATEREŞTRILOR NU ESTE NICIO CONTRADICŢIE

Vatican: Între Dumnezeu şi existenţa extratereştrilor nu este nicio contradicţie Oamenii de ştiinţă de la Vatican au declarat că nu există o contradicţie între credinţa în Dumnezeu şi posibilitatea existenţei unor fiinţe extreterestre. „În opinia mea, această posibiliate există” a declarat prelatul Jose Gabriel Funes, în vârstă de 45 de ani, adăugând că şi-i imaginează pe aceşti „fraţi extratereştri” ca pe nişte fiinţe umane mai evoluate.

„Cum am putea exclude posibilitatea ca viaţa să se fi dezvoltat şi în altă parte?” a întrebat consilierul ştiinţific al papei Benedict într-un interviu acordat ziarului L'Osservatore Romano. „Aşa cum există o multitudine de fiinţe pe pământ, unele mai inteligente decât altele, pot exista şi fiinţe mai intweligente decât omul, create tot de Dumnezeu. Acest lucru nu intră în contradicţie cu credinţa noastră pentru ca nu putem să punem la îndoială libertatea de creaţie a lui Dumnezeu.” a mai spus acesta.

Funes şi-a exprimat de asemenea opinia că tensiunile dintre Biserică şi ştiinţă ar putea fi depăşite prin comunicare şi încercarea de a se cunoaşte şi înţelege reciproc.

Antena3.ro

COLEA RĂUTU VA FI ÎNMORMÂNTAT VINERI LA CIMITIRUL BELLU

Colea Răutu va fi înmormântat vineri la cimitirul BelluCelebrul actor de film şi teatru Colea Răutu s-a stins din viaţă la Spitalul Municipal din Bucureşti, marţi, în jurul orei 18:00, la vârsta de 95 de ani. Trupul neînsufleţit al artistului va fi depus joi, la 12:30, la capela cimitirului Bellu din Capitală, în timp ce înmormântarea va avea loc o zi mai târziu, la ora 12:30.

Colea Răutu şi-a închinat întreaga viaţă scenei, deşi a vrut iniţial să se facă fotbalist, şi a interpretat aproximativ 75 de roluri în filme memorabile. A interpretat roluri negative ce au depăşit ca dăruire şi talent rolurile principale, iar despre rolul Spânul, din „Toate pânzele sus!”, a spus că a fost cel mai solicitant din cariera lui.

A murit actorul Colea Răutu


Ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu, a spus că moartea actorului reprezintă „o pierdere semnificativă pentru scena românească”. De asemenea, regizorul Sergiu Nicolaescu a spus că, după moartea lui Amza Pellea, dispariţia lui Răutu este cea mai mare pierdere pentru el. „Sunt pierderi ireparabile. Nu-i vom mai vedea niciodată pe aceşti oameni”, a spus regizorul.

Colea Răutu - Coşarul


Foto: Cronica Română

Antena3.ro

Programul Special "Vacante la Tara", editia a XI-a

Programul Special “Vacante la Tara” este un produs al asociatiei noastre prin care se ofera posibilitatea petrecerii unei vacante de neuitat in satele romanesti la tarife promotionale. Programul ce va avea loc in perioada 5 mai – 15 iunie 2008 a ajuns la cea de-a XI-a editie si cuprinde pensiuni agroturistice, din peste 30 de localitati din toata tara. Acesta consta, in punerea spre vanzare a unui pachet promotional de 6 zile (5 nopti) cazare.

Tarifele sunt urmatoarele:

- Pensiuni de 2 margarete = 150 LEI pers/pachet

- Pensiuni de 3 margarete = 195 LEI pers /pachet


Programul a fost acceptat cu succes de catre filialele noastre din judetele Brasov, Buzau, Cluj, Covasna, Harghita, Maramures, Neamt, Suceava. In perioada imediat urmatoare si-au mai anuntat dorinta de a participa la acest progam si alte filiale si pensiuni din reteaua ANTREC. Ultimele noutai, in ceea ce priveste acest program le gasiti pe www.antrec.ro.
Pentru rezervari va rugam sa contactati filialele ANTREC din tara.


Va dorim vacanta placuta!
sursa antrec.ro

Despre banii artei


Ceea ce te impresionează în primul rând la fiecare dintre marile organizaţii de cultură din America este lunga listă de patroni şi de sponsori pe care fiecare o afişează la intrarea în instituţie. Obişnuiţi ca muzeele, bibliotecile, teatrele şi centrele culturale să fie, în mare parte, susţinute financiar de către stat, întrebarea pe care ţi-o pui aici, ca european, este cum se susţin marile organizaţii în America, de vreme ce totul depinde aşa de mult de investiţia privată. Serile organizate pentru strângerea de fonduri, birourile şi agenţii de fundraising, galele la care artiştii participă împreună cu „patronii artelor“, reprezentaţiile oferite cu titlu gratuit de către Metropolitan Opera companiilor şi corporaţiilor care o susţin financiar – iată câteva dintre instrumentele fidelităţii şi fidelizării mecenatului. În spatele acestora stă însă, în primul rând, o solidă mentalitate a societăţilor occidentale evoluate, aceea care spune că un om cu bani are datoria civică şi morală de a redistribui societăţii o parte din câştigul său şi de a o face prin intermediul frumosului sau al binelui.

Americanii din lumea artelor vor spune totuşi că le este foarte greu financiar, că industria entertainmentului se află într-o competiţie inegală cu cea a spectacolului de artă, că galeriile care vând lucrări unor colecţionari pasionaţi şi înstăriţi sunt unica sursă a muzeelor pentru a-şi înnoi fondul de opere contemporane, că editurile traduc foarte puţini scriitori străini şi publică extrem de puţină poezie, fiindcă aceasta nu se vinde... şi aşa mai departe.

Când însă ştii cum Europa este azi înţepenită într-un model al birocraţiilor instituţionale în arte, când ai văzut cum facilităţile acordate timp de patruzeci de ani marilor organizaţii de cultură din Europa le-au transformat pe acestea de multe ori în adevărate bastioane ale imobilismului creativ, când ştii că un stat impersonal este cel care, până la urmă, prin administraţii pe cât de labirintice, pe atât de inadaptate noului, conduc soarta banilor publici în ministerele europene de Cultură, te întrebi dacă nu cumva mecenatul american, aceşti patroni ai literelor şi ai artelor, cu directa lor investiţie, nu sunt mai benefici unui climat de creaţie şi de mişcare artistică mai viu. În orice caz, unui climat în care drumul între creatori şi cei care îi susţin este mai simplu, chiar dacă mult mai crud şi mai competitiv.

Răspunsul este, probabil, undeva la mijloc. De aceea, în România de azi ar trebui, poate, să folosim ocazia de a ne regândi sistemul de suport în favoarea artelor educându-i pe oamenii care au banii şi simplificând, în acelaşi timp, meandrele culturii ministeriale. Să reuşească astfel măcar artele ceea ce politica are dificultăţi să practice: compromisul câştigător între a fi european şi a trăi într-o lume condusă „a l’américaine“.

Corina Şuteu este directorul Institutului Cultural Român din New York

sursa capital.ro

ION CRISTOIU: NU AM MAI AUZIT DE PROPRIETARI DE TIRURI CARE CER DRUMURI MAI BUNE

Ion Cristoiu: Nu am mai auzit de proprietari de tiruri care cer drumuri mai buneTransportatorii auto continuă protestul început luni. Aceştia au forţat intrarea în Bucureşti, marţi, şi au dorit să ajungă în Piaţa Victoriei, la Guvern, pentru a obţine o întrevedere cu Premierul României. Ion Cristoiu, invitat la emisiunea Sinteza Zilei de marţi seara, a declarat despre acest protest că " nu este sindical, ci unul al patronilor".

"Eu nu am mai auzit ca nişte inşi, proprietari de tiruri să se plimbe prin ţară o săptămână şi să ceară drumuri mai bune. Mâine o să iasa cei de la avioane şi o să ceară avioane F16", a spus Ion Cristoiu.

Jurnalistul a continuat declarând că este "sătul" de aceste "şmecherii" pe care le-a văzut încă din anul 1990. "Drumuri mai bune vrem toţi. Acţiunea lor este una militară, ei nu protestează cu picioarele ci cu tirurile", a apreciat Ion Cristoiu.

Un alt subiect abordat de către Ion Cristoiu în cadrul emisiunii Sinteza Zilei de marţi a fost cel despre declaraţiile făcute duminică, de către Traian Băsescu. Preşedintele ţării i-a atacat dur pe concurenţii favoritului său, Vasile Blaga, declarând despre avocatul Aurelian Pavelescu, candidatul PNŢCD la Primăria Capitalei, că este „mic cu capul mare şi încearcă să-şi asigure un post cu Diaconescu, care nu va intra în turul doi”.

"Traian Băsescu a spus la postul public de radio că violenţa în limbaj şi comportament este o chestiune de educaţie. Acele injuraturi la adresa domnului Adrian Pavelescu, sunt o chestiune de educaţie" a declarat Cristoiu.

"A spune despre domnul Sorin Oprescu, care este chirurg, «acest Oprescu», aceasta este educaţie? De când işi permite Şeful Statului să fie aşa de violent? Cum poţi să spui «acest Oprescu»? Este domnul Sorin Oprescu", a conchis Ion Cristoiu.
sursa antena3