vineri, mai 16, 2008

Femeie moartă, uitată în salon

Patul în care a fost abandonat trupul neînsufleţit ...
Pacientele din Spitalul Judeţean Suceava au fost obligate să petreacă 12 ore lângă vecina lor de pat care a decedat

Nouă femei internate în Salonul 6 din Secţia de Pneumoftiziologie au privegheat-o, miercuri spre joi, pe una dintre colegele de salon care a murit.

Corpul neînsufleţit a fost lăsat în pat aproape jumătate de zi. Venite să-şi trateze bolile, cele nouă paciente au fost nevoite să vegheze la căpătâiul decedatei. Personalul din spital le-a ignorat cererile repetate de a duce la morgă corpul decedatei. Niciuna dintre paciente nu a reuşit să închidă un ochi toată noaptea.

„Nu au băgat-o în seamă"

Primele semne că Speranţa Vararu, de 64 de ani, din satul Călugăreni, este pe moarte au apărut miercuri seară. Starea de sănătate a femeii s-a înrăutăţit în jurul orei 19.00. "A cerut oxigen, dar una dintre asistente i-a spus că are gaze în cap, adică e nebună.

Nici nu au băgat-o în seamă", a spus Paraschiva Rusu, o pacientă în vârstă de 68 de ani. Speranţa Vararu s-a stins aproape de miezul nopţii. Dacă pentru ea totul s-a sfârşit, pentru femeile cu care a împărţit salonul de spital chinul abia începea.

Acestea au anunţat cadrele medicale despre moartea femeii, însă acestea au preferat să-l lase în pat. "Asistenta pe care am anunţat-o despre deces ne-a spus că, dacă nu ne place, să luăm mortul şi să-l ducem unde vrem. Dar ce puteam face, să ducem mortul acasă la noi?", a povestit Viorica Prislopan, una dintre pacientele Salonului 6.

Clădirea unde s-a petrecut tragedia
„Mai bine la puşcărie decât la spital"

Colegele de salon ale Speranţei Vararu au aprins o lumânare la căpătâiul decedatei şi s-au rugat să nu aibă şi ele aceeaşi soartă. "Eu am fost prin multe spitale din România, dar aşa ceva nu mi-a fost dat să văd sau să aud. Şi la puşcărie e mai bine decât la spitalul din Suceava", a spus Gheorghina Bădăluţă, o femeie în vârstă de 65 de ani.

„Un pacient decedat demoralizează ceilalţi bolnavi. Se recomandă mutarea corpului neînsufleţit într-o altă încăpere, iar în cazul în care acest lucru nu este posibil, bolnavii din salon ar trebui evacuaţi. Nu ştiu de ce nu s-a întâmplat şi în acest caz.

Voi sesiza Comisia de Disciplină a unităţii pentru a analiza evenimentele şi pentru a lua măsuri de sancţionare a celor vinovaţi", a spus dr. Doina Ganea Motan, managerul general al Spitalului Judeţean de Urgenţă.

Continuarea in adevarul.ro

Niciun comentariu: