marți, mai 13, 2008

Senatorii au votat eliminarea taxei auto şi restituirea banilor proprietarilor

Senatul a adoptat un proiect de lege care prevede anularea taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule şi restituirea sumelor încasate din această taxă auto, în termen de 90 de zile de la depunerea solicitării.
Senatorii au votat eliminarea taxei auto şi restituirea banilor proprietarilor
Iniţiatorii proiectului de lege menţionează în expunerea de motive că introducerea acestei taxe speciale contravine Tratatului de aderare a României la Uniunea Europeană, nivelul taxei "este unul foarte ridicat, devenind o povară fiscală exagerată pe care cetăţenii trebuie să o suporte la achiziţionarea autoturismelor", iar introducerea acestei taxe creează un tratament discriminatoriu între competitorii de pe piaţa auto românească.

Toate partidele cu excepţia PNL au votat pentru aprobarea proiectului. El a fost iniţiat de PDL şi depus la Parlament în luna decembrie, înainte ca modalitatea de taxare să fie modificată de Guvern în sensul cerut de Comisia Europeană.

Camera decizională în cazul acestui proiect este Camera Deputaţilor.


Guvernul a aprobat în luna aprilie o nouă variantă a taxei auto calculată în funcţie de datele tehnice ale fiecărei maşini în parte, pe baza emisiilor de dioxid de carbon şi de noxe. Taxa auto a stârnit numeroase controverse în rândul politicienilor şi al societăţii civile, stârnind şi nemulţumirea oficialilor europeni. Comisia Europeană a început o anchetă în acest sens în 2007, considerând că Executivul de la Bucureşti aduce prejudicii liberei circulaţii a mărfurilor.
sursa clon.ro

Niciun comentariu: