marți, mai 13, 2008

PRIMUL TELEFON MOBIL A APĂRUT ACUM 100 DE ANI

Primul telefon mobil a apărut acum 100 de ani (FOTO) Inventatorului telefonului mobil, Nathan Stubblefield, i-a fost recunoscut acest titlu, după 100 de ani de la patentarea invenţiei sale. Primul telefon mobil din lume era de mărimea unei lăzi de gunoi şi putea suna la o distanţă de mai puţin de 800 de metri.

Stubblefield a fost un fermier din SUA care şi-a dedicat viaţa încercării de a introduce un sistem de telefonie în oraşul său natal, Murray, din statul Kentucky. Bărbatul a construit în livada sa dispozitivul care transmitea vocea dintr-un loc în altul, prin intermediul undelor magnetice. Cu toate că existau foarte multe fire care legau cele două telefoane între ele, dispozitivul permitea mobilitatea.

În 1902, de Anul Nou, Stubblefield a făcut prima demonstraţie în piaţa publică, emiţând muzică şi voce către cinci receptoare. În 1908 el a patentat un model îmbunătăţit al invenţiei sale, care permitea comunicarea cu vehicule aflate în mişcare, cu bărci sau căruţe.



Stubblefield face primele demonstraţii cu telefonul mobil

Cu toate acestea, telefoanele sale nu au avut succes la public în timpul vieţii, astfel că bărbatul a murit sărac în anul 1928.

Anul acesta, lui Stubblefield i-au fost recunoscute meritele, fiind numit „părintele telefonului mobil modern”. Site-ul Virgin Mobile i-a dedicat o secţiune scpecială pentru a marca aniversarea a 100 de ani de la patentarea invenţiei sale.

Antena3.ro

Niciun comentariu: