joi, mai 15, 2008

Copiii-sclavi, o plaga rusinoasa a lumii moderne

Semnalele de alarma ale OIM se intetesc. Din cele 350 milioane de copii obligati sa lucreze, atat in tarile unde saracia lucie este la ea acasa, cat si in cele aflate la polul bogatiei, 17 milioane sunt supusi unor forme de exploatare greu de conceput: subnutriti, trag din greu cel putin zece ore pe zi, fara nicio zi de "vacanta", nu au acces la ingrijiri medicale sau la servicii sociale.

Imaginea principala
"Sclavi" cu varste cuprinse intre cinci si 15 ani pot fi intalniti in cele mai neasteptate locuri: in mine de diamante sau carbuni, sortand gunoaiele din munti de deseuri, pe plantatiile de bumbac sau opiu, in fata cuptoarelor de topit metale sau in retelele de crima organizata, obligati sa fure, sa cerseasca ori sa se prostitueze. Deseori sunt preferati adultilor pentru ca sunt mai disciplinati, accepta orice gen de munca, nu stiu sa-si revendice drepturile si nu "costa" mai nimic.

Asia si America Latina detin recordul

Geografia fenomenului cuprinde zone extrem de vaste. Practic, nu exista continent in care munca minorilor sa nu fie exploatata. Zona Asia-Pacific detine un procent-record de "mici sclavi", circa 60% din totalul mondial. Pe continentul indian, datele Bancii Mondiale si ale UNICEF vorbesc despre aproximativ 56 milioane de copii-muncitori. In Pakistan sau Nepal, cazurile de familii care isi vand copiii fabricantilor manuali de covoare sunt la ordinea zilei.

Ei incep sa se deprinda cu aceasta meserie inca de la patru ani, fapt ce le provoaca probleme de crestere si boli respiratorii. La randul sau, organizatia "Save the Children" denunta situatia a cel putin 450.000 de fetite, cu varste cuprinse intre sase si 14 ani, din statul indian Andhra Pradesh care muncesc pe plantatiile de bumbac.

Citeste articolul integral in Adevarul

Niciun comentariu: