miercuri, mai 14, 2008

La Rosia, Diavolul se vede cu lupa

La Rosia, Diavolul se vede cu lupa

Moartea caselor - Emblema pentru moartea sperantei la Rosia Montana

"Prietenii nu mai sunt prieteni in Rosia Montana. Fratii nu mai sunt frati, copiii nu mai au parinti, parintii nu mai au copii. Au venit cu deviza "Divide et impera". Si au reusit. La inceput, 98% au fost impotriva lor. Incet, incet, ne-au decimat. Am intrat in al 11-lea an de cand au venit".

Zeno Cornea, localnic din Rosia Montana
"Celalalt" s-a strecurat la Rosia Montana odata cu aurul. Motii ii vad umbra te miri pe unde. O cauta cu lupa peste fotografii si icoane mutilate, o zaresc intr-un curcubeu orizontal, in cadavre care nu putrezesc sau peste cei 42 de stramutati morti de inima rea, din care 3 prin spanzurare. Nicoara, ultimul spanzurat, s-a atarnat acum doua saptamani. Satul vorbeste ca si lui tot banii i-au pus cruce.
La Rosia, sub fiecare streasina, sub fiecare bolta, salasluieste o poveste cu morti. Aici un infarct, colo o comotie, dincolo un spanzurat. Cand una din cele cinci biserici bate a mort, motii ciulesc urechile. S-a mai dus unul. Zeno Cornea, fost topograf, stie tot ce misca in sat. Si ce nu misca. Mortilor le tine socoteala mai ceva ca un popa, vorbind iute si apasat: "Sunt 42 la numar. Eu nu spun ca nu mor oameni. Dar cei care o murit in Rosia Montana sunt de atac cerebral, din cauza stresului. Ultimul o fost Lae Vadan, un oponent puternic al proiectului, care nu voia sa se mute din Rosia. O murit de atac cerebral. Era tot timpul stresat. Tanti Ghizi Stern o murit si ea, in toamna. Tot de stres".

Ultimul spanzurat

Ce-i streseaza la maximum pe rosieni este imaginea sacilor cu bani promisi de "Gold Corporation". Unii isi amintesc chiar miliarde platite in teancuri de zece mii, carate cu saci burdusiti in portbagaj, ca sa ia ochiul. Pe Eugen Nicoara, strungar la mina si prieten cu Zeno, l-ar fi stresat atat de tare, incat si-a pus capat zilelor. S-a dat si la Pro Tv, saptamana trecuta. "Lumea vorbeste ca din cauza banilor. Am ramas tablou cand am auzit ca s-o spanzurat. Au vandut o casa din Rosia. Sora lui Nicoara nu i-ar fi dat banii, numa vreo sasa sute de milioane", povesteste Zeno ce a auzit de la altii. Ce stie sigur e ca si vecinul sau, Ladislau Gruber, si-a gasit sfarsitul tot in streang, si pune mortul tot in carca aurului. "S-o spanzurat in 2004, dupa ce a vandut casa la "Gold" si o plecat din Rosia. Ma suna la telefon si de doua ori pe saptamana sa ma intrebe de casa. Si ma tinea cate o jumatate de ora. Baaa, nu ma mai suna, ca tu platesti. "Lasa, ba, ca platesc"", isi aminteste Zeno franturi din discutiile cu raposatul. Si mormaie, ca pentru el: blestemul aurului.
Continuarea in formula-as.ro

Niciun comentariu: