joi, martie 13, 2008

Summitul NATO, păzit cu aparatură de la firme de apartament

SRI, SPP şi STS invocă „situaţia de urgenţă extremă survenită în urma unor evenimente care nu puteau fi prevăzute de autoritatea contractantă“

România a aflat în urmă cu numai doi ani că va fi gazda summit-ului NATO.

rei servicii secrete – SRI, SPP şi STS – au cumpărat, simultan, fără licitaţie, aparatură de supraveghere radio de la două firme de apartament. Achiziţiile s-au făcut prin “negocieri”, în urma cărora, separat, cele trei servicii au cumpărat aceleaşi echipamente, la exact acelaşi preţ.

Conform anunţurilor pos-tate pe internet, motivaţia achiziţiei fără licitaţie este summit-ul NATO de la Bucureşti, din 2-4 aprilie. Se invocă „situaţia de urgenţă extremă survenită în urma unor evenimente care nu puteau fi prevăzute de autoritatea contractantă”. Într-adevăr, faptul că România va organiza summit-ul NATO nu este cunoscut decât de doi ani. În unele anunţuri, ca argument suplimentar, se spune şi că echipamentele respective se pot cumpăra de la un singur furnizor.

Concret, prin intermediul UM 0536 Bucureşti, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) cumpără două „sisteme de supraveghereradio pentru analiza spectrului radio guvernamental”, de la firma Teleprecision SA, cu suma totală de 1.332.800 ron.

STS nu pretinde că firma Teleprecision – cu sediul într-un apartament de bloc din zona cimitirului „Reînvierea“ – ar fi unicul furnizor posibil, ci invocă doar situaţia de extremă urgenţă. STS cumpără şi „două complete analizor de spectru portabil pentru scanarea spectrului radio şi banda de frecvenţe de interes”, cu suma de 291.169 ron, de la Romtek Electronics SRL. Aceasta are sediul într-un apartament de bloc din zona Pieţei Victoria şi un site de internet “în construcţie”. Achiziţiile STS s-au făcut prin negociere fără anunţ de participare, dată fiind situaţia de „urgenţă extremă”.

Serviciul de Protecţie şi Pază (SPP), prin UM 0149 F, cumpără un analizor de spectru, cu suma de 145.584,5 ron, de la acelaşi serele - Romtek Electronics. În cazul anunţului SPP, pe lângă criteriul de urgenţă extremă, a fost invocat şi faptul că “Lucrările / produsele / serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive tehnice”.

Tot prin negociere fără anunţ de participare, invocându-se aceleaşi motive, SPP a mai cumpărat şi un alt sistem de supraveghere radio (analizor de spectru), de la Teleprecision SA, valoarea contractului fiind de 666.400 ron.

Institutul pentru Tehnologii Avansate, subordonat SRI, cumpără analizoare de spectru în valoare de 1.332.800 ron plus TVA. Ca şi în cazul “suratelor” STS şi SPP, SRI a “negociat” direct, fără anunţ de participare, din cauza celor două motive expuse mai sus: furnizor unic şi o situaţie de extremă urgenţă. Purtătorul de cuvânt al SRI, Marius Bercaru, ne-a explicat că analizoarele de spectru servesc la identificarea eventualelor dispozitive care pot declanşa explozia unei bombe prin unde radio. Analizoarele de spectru ar fi necesare pentru asigurarea măsurilor de protecţie la summit-ul NATO de la Bucureşti. Interesant este că acelaşi echipament este achiziţionat de toate cele trei servicii, cu atribuţii diferite şi nu doar de instituţia care se va ocupa efectiv de detectarea şi distrugerea eventualelor bombe (SRI, care are brigadă anti-tero).

Am încercat să vedem echipamentele achiziţionate de serviciile secrete la sediile furnizorilor. Aceştia ne-au refuzat, invocând existenţa unei clauze de confidenţialitate în contractele cu instituţiile statului. Cei de la Romtek pretind că nici nu mai au echipamentele, întrucât le-au livrat, deja, iar firma Teleprecision încă aşteaptă să ajungă aparatura din import.

from gandul.info

Niciun comentariu: