miercuri, iunie 28, 2006
Demografie - Chilotii tanga duc la scaderea fertilitatii
Studiile, ambitiile profesionale amana dorinta de a avea copii. Chilotii tanga, pantalonii cu talie joasa si sandalele subtiri determina anexite macar o data pe an, iar stresul masculinizeaza si provoaca sterilitate. Doctorul Elena Voiculescu da un sfat: daca vreti copii, incercati sa-l faceti pe primul pana in 30 de ani!
Doamna doctor, de ce facem azi mai putini copii? Statisticile spun 1,3 in medie fata de 2,9 cu cateva decenii in urma. In primul rand, faptul ca femeile nu se mai casatoresc la 16-18-20 de ani. Acum sunt mult mai active: se duc la studii, vor o cariera, amana casatoria si maternitatea ani buni, perioada in care, cu fiecare an, imunitatea lor scade. Se incalta mai elegant sau mai subtire, poarta chilotei tanga si pot suferi macar un episod de boala inflamatoare pelvina (importanta cauza de sterilitate).
Boala inflamatorie pelvina, adica anexita? I se spunea metroanexita, insa este mai mult decat atat. Daca ea nu se trateaza corect si la timp, pot ramane sechele, cum ar fi stenoza (stramtorare)de trompe care favorizeaza sarcina extrauterina, mult mai frecventa acum, decat in generatia bunicelor. In al doilea rand, femeile de azi isi schimba frecvent partenerii. Ca atare, pe de o parte nu sunt nici pregatite psihic sa faca un copil cu un barbat nu foarte bine cunoscut, pe de alta parte iau de la noii parteneri virusuri sau germeni cu care au intrat in contact la vechea partenera. De multe ori ei sunt doar purtatori, nu fac boala, dar o transmit, femeia o face si o neglijeaza la inceput pe considerentul ca partenerul nu are nimic. Ajunge astfel sa se prezinte la medic cand deja s-a produs o leziune de col, o noua stenoza de trompa etc. In aceasta patologie pe primul loc este microorganism perfid - chlamydia. Este cel mai redutabil cauzator de infertilitate.
Pana cand afli ca esti infertil si nu stii de ce... Prin teste serologice pot fi puse in evidenta cauzele infectioase ale sterilitatii, dar nu trebuie uitat ca exista si alte cauze. Cele infectioase beneficiaza de tratament. Nu toata lumea isi permite costul analizelor, care nu sunt acoperite de Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate.
Cat anume? In medie serologiile pentru bilantul preconceptional (chlamydia, herpes, citomegalovirus, HIV, hepatita, sifilis) costa peste 50 de euro. Aici trebuie avertizat ca romanii nu folosesc sistematic prezervativul la schimbarea parterilor. Peste tot in lumea civilizata tinerii sunt invatati ca, atunci cand formeaza un cuplu nou, timp de sase luni sa foloseasca prezervativul, pentru ca e perioada maxima de seropozitivare, dupa care sa isi faca amandoi analize sa vada de ce anume sunt purtatori. Daca e o boala tratabila, sa se trateze, daca nu, sa continue sa foloseasca prezervativul. Din pacate in Romania prezervativul mai e folosit inca pe post de balon la petreceri. Asta este o mare problema!
Tot de schimbarea partenerilor se leaga si sarcinile nedorite care imping femeia spre un chiuretaj, doua, cinci. Cu fiecare nou avort creste riscul de infertilitate secundara(endometrita, sinechie uterina, etc).
Sunt mai multe pierderile de sarcina acum? Nu sunt statitici corecte si reale legate de boala abortiva a bunicelor noastre, pentru ca avortau acasa. Acum gravida se ia in evidenta la debutul sarcinii, se urmareste mai atent, se trateaza mai bine, de aceea a scazut ca pondere boala abortiva fie de cauza virala, bacteriana sau imunologica.
Deci inflamatiile pelvine, bolile sexuale, avorturi... Ce ar mai fi? Tulburarile hormonale provocate de stres. Femeia plateste un pret al emanciparii. Viata ei a trecut de la o relativa lipsa de emotii ? stat acasa, crescut copii ? la un stres permanent (studii, ierarhie profesionala, probleme financiare). Barbatul este pregatit (adaptat hormonal) pentru stres de cand pleca dupa dinozauri.
Cum anume? Femeia ajunge sa aiba un comportament masculin - Fac eu, rezolv eu! - iar nivelurile ei hormonale se modifica.
Concret, ce face stresul? Stresul determina glanda suprarenala sa mareasca nivelul adrenalinei, pe termen scurt, si nivelul cortizonului, pe termen lung. Cortizonul are o structura asemanatoare cu hormonii sexuali, organismul il confunda cu progesteronul, acesta fiind hormonul maternitatii, cel care fixeaza sarcina, dar si cel care protejeaza de fibroamele uterine si de mastoza(boala sanului). Hipofiza (creierul endocrin) este informata este suficient progesteron ? si comanda sa nu se mai fabrice ? cand, de fapt, nu e. E cortizon. Nemaifabricandu-se progesteron, scade fertilitatea. Oul fecundat poate ajunge in uter, dar risca sa nu se fixeze si sa fie avortat.
Creste in schimb testosteronul? Poate sa creasca pentru ca are acelasi precursor.
Si asa femeia de cariera se masculinieaza... Da, femeia de cariera plateste performantele profesionale cu pretul scaderii feminitatii si nu in ultimul rand al maternitatii (de obicei face cel mult un copil).
Pe de alta parte, mai este un factor: femeia care face studii, cariera, poate sa ajunga infertila si pentru ca ia anticonceptionale prea multi ani, de multe ori fara sa consulte un medic, sa stie ce pilula i se potriveste, care sunt riscurile, intervalul de siguranta etc.
Cat timp pot fi folosite fara a risca infertilitatea ulterioara? Producatorii afirma ca sub cinci ani de folosire continua nu se ajunge la infertilitate. In realitate orice organ nefolosit cinci ani sigur ca nu va mai functiona normal. Ar fi recomandat ca dupa doi ani de administrare sa se faca o pauza de trei ? patru luni.
Ei, aici ar trebui sa punem si supraponderalitatea, care reduce fertilitatea tot hormonal. Grasimea are niste enzime speciale, aromataze, care transforma foliculina in testosteron. Motiv pentru care o femeie obeza va fi mai putin fertila. Avand mai mult testosteron va fi si paroasa, va avea si un comportament mai masculin. Astfel, dupa ce ca este mai putin atractiva pentru ca e grasa, este si mai putin simpatica pentru ca devine mai agresiva din princina modificarii hormonale: e mai acra, mai critica, mai bataioasa.
Ce se intampla cu ovarul? Nu mai ovuleaza. Apar cicluri anovulatorii, la inceput episodice, cu timpul mai frecvente. Pentru ca vorbim de ovare, insa, trebuie sa spunem ca fumatul este o catastrofa pentru fertilitate. Iar femeia moderna fumeaza muuult. Nicotina, care persista patru ore in circulatie, determina o mai proasta vascularizare, ca atare si ovarul va primi mai putin sange cu oxigen si substante nutritive si va functiona mai prost in conditii de hipovascularizare. Monoxidul de carbon si ciamidele din tutun au si ele un rol extrem de negativ asupra functionarii acestui organ foarte delicat, asupra producerii unei celule extrem de complexe si de speciale care este ovulul.
Si barbatii au aceeasi problema la nivel testicular. Spermatozoizii sunt mult mai putini, de mai proasta calitate si deci mai incapabili sa fecundeze ovulul.
Pentru ca am ajuns aici, care sunt cauzele de infertilitate la barbati? Sunt valabile si pentru ei fumatul, bolile cu transmitere sexuala - SIDA, sifilis care este rusinos de mult in 2006 ? apoi drogurile, alcoolul care afecteaza profund producerea de spermatozoizi. Alcoolul intervine in metabolismul cel mai simplu al celulei si o intoxica. Apoi, alcoolul ganditi-va ca il folosim sa omoram microbii. La fel de bine poate sa omoare si celule, iar spermatozoizii sunt niste celule care nu au nici un bagaj enzimatic. Ele au in ranita cat sa ajunga pana la destinatie si sa produca fecundatia si atat. Dar daca acest "ce e in ranita" este intoxicat de alcool, spermatozoidul s-ar putea sa moara pe drum pentru ca nu are cu ce sa se apere si pentru ca nu se reface cum fac celulele obisnuite.
De la cate beri pe seara dauneaza alcoolul? Greu de spus, intrucat este importanta continuitatea consumului. Alcoolismul este cu atat mai grav daca se asociaza cu alte boli )diabet, hepatita cronica). Iata, inca o problema: diabetul, care apare adesea pe fond de stres, insa a crescut inspaimantator si din cauza alimentatiei hipercalorice. El este o problema mare de infertilitate mai ales la barbati, la care duce inclusiv la impotenta. Pai daca nu mai poate avea contact sexual, cum sa isi lase partenera gravida? Foarte multi barbati din lumea buna, oameni realizati, sunt diabetici. Mai puneti oreionul, daca l-au facut dupa pubertate provoaca sterilitate, tuberculoza... De altfel numarul de infertilitati de cauza masculina este aproape egal cu cel de cauza feminina in Romania.
Ce e de facut? Controale periodice. Acum exista o adresabilitate catre medicul de familie, care macar o data pe an, gratuit, face tuturor asiguratilor un bilant uzual, de rutina. Sigur, nu e de ajuns, dar daca este trimis la specialist si tratamentul se face la timp, sigur ca sansele de fertilitate vor creste. Doi: schimbarea modului de viata. Viata sedentara ne omoara. Trebuie sa ne miscam mai mult si trebuie sa mancam corect: fructe si legume, lapte, carne, branza, oua. Cat mai putina paine, cat mai putine dulciuri concentrate, cat mai putine alimente conservate, aromatizate, condimentate. Ele cresc volumul enzimelor din grasime si transforma estrogenii in testosteron. Sa fim atente cum ne imbracam si sa ne gandim sa facem totusi copii ceva mai devreme.
Care e varsta optima? Ideal ar fi ca primul copil sa fie undeva intre 25 si 30 de ani, cel de al doilea pana in 36 de ani. Dupa 36 de ani incep riscuri serioase de pastrare a sarcinii si de nastere a unui copil sanatos. Vedeti, am discutat despre infertilitate, dar mai este si acest aspect: ramane insarcinata, dar tine sarcina sau nu o tine alergand la serviciu, fiind stresata mereu, cu telefonul mobil de gat la orice ora din zi si din noapte? Femeia de peste 36 de ani ? aflata la prima sarcina - poate sa faca - in al treilea trimestru - o complicatie extrem de serioasa numita eclampsie manifestata cu hipertensiune cu edem cerebral cu convulsii si coma, dezlipirea placentei si moartea fatului in uter.
ANTICONCEPTIONALE"Romanii nu folosesc sistematic prezervativul la schimbarea partenerilor. In lumea civilizata tinerii sunt invatati ca, atunci cand formeaza un cuplu nou, timp de sase luni sa foloseasca prezervativul, pentru ca e perioada maxima de seropozitivare, dupa care sa isi faca amandoi analize sa vada de ce anume sunt purtatori. Din pacate, in Romania prezervativul mai e folosit inca pe post de balon la petreceri. Asta este o mare problema!" - Elena Voiculecu, medic ginecolog
CV Elena Voiculescu este medic primar obstretica-ginecologie. Dupa Spitalul Universitar si Spitalul Coltea, a urmat o serie de supraspecializari in colposcopie, ecografie, protetica incontinentei urinare si chirurgie laparoscopica, facute timp de doi ani la Nisa si la Strasbourg Jurnalul National
Sursa: Jurnalul
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu