joi, august 16, 2007
Martor fara voie la razboiul din Irak
Un vasluian care munceste pe o platforma de foraj marin in Golful Persic a fost sechestrat timp de cinci zile.
Neculai Decuseara, in varsta de 45 de ani, este unul dintre putinii vasluieni care castiga in fiecare luna 3.000 de dolari. De sase ani, locul lui de munca este in Golful Persic pe o platforma de foraj marin. Vine rar acasa, in satul vasluian Stanilesti, unde il astepta sotia si cei trei copii.
Povestirile lui Neculai Decuseara despre tot ceea ce i-a fost dat sa vada starnesc fiori, pentru ca viata de petrolist in Golful Piersic, spune el, inseamna un risc asumat.
„Acea parte de lume este cea mai periculoasa“
„In primul rand trebuie sa intelegi de la bun inceput ca in jurul tau nu exista pamant si ca nu poti fugi unde vrei si cand vrei. Apoi trebuie sa accepti ca acea parte de lume este cea mai periculoasa, pentru ca la doar cateva leghe de tine mereu a fost si este razboi“, explica petrolistul. Isi aminteste cu groaza de razboiul dus de americani contra Irakului, in 2003, fiind martor fara voie la o conflagratie care avea loc la cativa kilometri de platforma pe care lucra.
„Cand muncesti ca petrolist pe o platforma te gandesti acasa, muncesti toata ziua si nu ai ziare, radiouri prea multe la dispozitie. Doar cand am vazut la cateva zeci de metri de platforma portavioane imense care duceau zeci de aeronave americane catre uscat, mi-am dat seama ca se anunta un macel in Irak. Am avut camera si am filmat, dar nu mult ca mi-era teama“, spune el.
„Mi-era frica pentru viata mea“
Neculai Decuseara isi aminteste ca imediat dupa inceperea razboiului au fost sechestrati. „Nu aveam voie sa facem nicio miscare si cei care au venit la noi, o delegatie de americani, ne-au intrebat mai intai daca avem irakieni printre noi. Nu aveam, eram doar filipinezi, cativa afgani, indieni, pakistanezi. Asediul a durat vreo cinci zile. Mi-era frica pentru viata mea“, mai spune petrolistul. In tot acest timp a lucrat intr-un stres fara margini.
„Vedeam bombardierele trecand peste platforma si faceam rugaciuni in gand. Mi se strangea inima, gandindu-ma ca ar putea sa cada si peste noi o bomba. Am fi putut muri doar cu vina ca am venit sa muncim pe branci pentru un ban cinstit“, continua Neculai Decuseara.
Are inca 30 de colegi din Romania
Pe platforma pe care lucreaza Decuseara isi castiga existenta inca 30 de romani. Alaturi de ei sunt cetateni filipinezi, pakistanezi, indieni, afgani si arabi. Impreuna formeaza o comunitate despre care Neculai Decuseara spune ca „are farmecul ei“.
„Nu exista zi lasata de la Dumnezeu ca romanii sa nu se certe sau sa nu isi fure pana si cizmele rupte. De la straini nu fura, deoarece sunt natii precum afganii care te injunghie fara sa se gandeasca. Arabii se uita la noi, ca la film. Ei nu se cearta asa“, sustine vasluianul. El este impresionat de modul de viata al colegilor arabi. „Sunt de un bun simt de la care noi, romanii, avem multe de invatat. Nu ne jigneste pe niciunul, chiar daca el are milioane de dolari“, spune Decuseara.
from evz
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu