duminică, octombrie 14, 2007
Poziţia incorectă la birou, cauza unor boli grave
Deformările coloanei sau sindromul tunelului carpian, câteva dintre neplăcerile meseriilor moderne .
În ultimii ani, munca de birou este din ce în ce mai răspândită, iar influenţa asupra stării de sănătate a acestui tip de activitate este din ce în ce mai mare. Specialiştii oferă câteva sfaturi care să vă protejeze de astfel de probleme, apărute în special la nivelul coloanei vertebrale, dar şi al mâinilor şi antebraţelor.
Când lucraţi mult timp la birou, la calculator, pentru a evita tensiunile musculare care duc în timp la deformări şi tulburări de circulaţie, trebuie să acordaţi atenţie următoarelor elemente: Scaunul trebuie reglat în înălţime astfel încât, atunci când staţi aşezat la birou, coatele şi genunchii să formeze unghiuri drepte.
Când staţi pe scaun, spatele trebuie să fie drept, iar picioarele să fie aşezate pe podea, fără ca genunchii să atingă marginea scaunului. Pe cât posibil este bine să optaţi pentru un scaun cu mânere de sprijin pentru coate.
Rezemarea coatelor pe mânere elimină tensiunea permanentă din muşchii braţelor şi spatelui. Ecranul monitorului - trebuie plasat la o distanţă de 45-50 de centimetri de ochi. Când sunteţi aşezat pe scaun, partea de sus a ecranului trebuie să fie la nivelul ochilor şi să fie uşor înclinat către spate. În cazul în care purtaţi ochelari de vedere, reglaţi în aşa fel poziţia monitorului încât să puteţi vedea cât mai clar. În cazul în care lucraţi mai mult de două ore pe zi în faţa calculatorului, tastatura trebuie să fie aliniată cu marginea ecranului monitorului.
Tastatura şi mouse-ul trebuie aşezate la o înălţime corespunzătoare, în aşa fel încât, atunci când lucraţi cu ele, antebraţele să facă un unghi drept cu braţele. Ideal este ca biroul la care lucraţi să fie dotat cu o platformă suplimentară, ajustabilă în înălţime, pe care să fie aşezate tastatura şi mouse-ul.
Evitaţi sindromul tunelului carpian
În timpul lucrului, tastatura trebuie să fie perpendiculară cu antebraţele şi mâinile, iar antebraţele să se sprijine pe marginea biroului. În aşa fel se poate preveni apariţia sindromului tunelului carpian care constă în compresia nervului median la nivelul articulaţiei pumnului, provocată de inflamarea tendoanelor. Boala îi afectează mai ales pe cei care lucrează mai mult de patru ore pe zi la calculator.
Netratată, afecţiunea poate duce chiar la paralizia degetelor de la mâna respectivă. Pentru a elimina tensiunile din zona muşchilor cefei, mouse-ul trebuie plasat cât mai aproape de tastatură. De asemenea, pentru a asigura o luminozitate corectă, sursa de lumină trebuie situată în partea laterală a biroului. De asemenea, trebuie evitate reflecţiile în ecranul monitorului, care pot obosi ochii.
În cazul în care sunteţi nevoiţi să staţi mai multe ore în faţa ordinatorului, este indicat să faceţi la fiecare jumătate de oră câţiva paşi pentru a vă dezmorţi şi pentru a activa circulaţia membrelor. De asemenea, este bine ca din când în când să faceţi mişcări de destindere a braţelor, gâtului sau picioarelor.
from adevarul
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu