marți, noiembrie 20, 2007
Fiecare puscarias cu porcul lui
Cei 900 de detinuti de la Penitenciar mananca 1.000 de porci pe an, iar pacientii Spitalului Judetean primesc hrana de la rude.
Fiecare detinut incarcerat la Penitenciarul din Bacau mananca in jur de 100 de kilograme de carne de porc pe an, in timp ce pacientii internati la Spitalul Judetean de Urgente se plang ca hrana primita este insuficienta.
„Noroc ca vine baiatul cu mancare de acasa. Aici mancarea de baza este ceaiul si margarina“, ne-a spus Ion Popa, de 57 de ani, internat la Spitalul Judetean de Urgente din Bacau. Aceeasi parere este impartasita si de Ana Maftei, de 40 de ani. „M-am saturat de macaroane mai mult goale si tocanita cu cartofi sau ciulama cu faina multa“, s-a plans pacienta.
Oale de pe timpul comunistilor
In plus, spatiul in care este preparata mancarea bolnavilor arata jalnic. Desi s-a investit in sistemul de ventilatie, pe peretii bucatariei se formeaza igrasie. De asemenea, vesela nu a mai fost schimbata de dinainte de Revolutie, iar plitele de gatit sunt din 1975.
Mancarea este transportata in saloane cu carutul. „E dezastru acum! Nu se mai poate cu carutul si galeata. Trebuie neaparat sa luam o masura, fie externalizarea serviciului, decizie care va trebui aprobata si de sindicat si de Consiliul Judetean, fie reabilitarea lui „, recunoaste si Dan Stoica, managerul Spitalului Judetean din Bacau.
Potrivit lui Stoica, exista un studiu de fezabilitate pentru reabilitarea cladirii, finantat de Consiliul Judetean, lucrarile fiind programate sa inceapa anul viitor.
„Numai refacerea constructiei a fost estimata, in 2006, la un milion de lei. Insa noi trebuie sa umblam si la dotari. Livrarea hranei nu se mai poate face asa. Trebuie vase din inox, casolete“, a precizat managerul spitalului.
CONTRAST
Carne si legume de la ferma inchisorii
La Penitenciarul de Maxima Siguranta din Bacau, fiecare condamnat mananca mai bine de un porc pe an. Cei aproximativ 900 de detinuti consuma 1.000 de porci, de peste 100 de kilograme fiecare.
In plus primesc lapte si branza de la 80 de bovine din rasa Baltata Romaneasca. Animalele sunt crescute la ferma inchisorii. „Toate aceste animale le crestem noi. Noi nu cumparam carne si nici lapte sau branza. Detinutii cu drept de munca au grija de ferma. Pe langa acestea, din gradina am recoltat toamna asta 200 de tone de cartofi, 76 de tone de varza, 22 tone de ceapa, 41 de tone de radacinoase dar si ardei sau tomate“, a explicat Mihaela Margasoiu, seful Serviciului de Logistica din cadrul inchisorii bacauane.
Mancarea este preparata de 15 detinuti, sub supravegherea unui angajat al Penitenciarului. Detinutii care pregatesc mancarea colegilor de celula se ajuta de cartea de bucate. „Deocamdata nu avem bucatar. Mancarea este facuta de detinuti. Au dinainte lista cu ingredientele care trebuie sa fie puse in oala. Fac mancarea cu cartea de bucate in fata“, a precizat Mihaela Margasoiu.
INTERZIS
Fara fructe si gem
Conducerea Penitenciarului Bacau recunoaste ca detinutii nu primesc la micul dejun gem ori fructe, fiindca le pun la fermentat pentru a face rachiu. „Le dam in schimb biscuiti“, a spus Margasoiu. In schimb, fiecare detinut beneficiaza zilnic de 2.855 de calorii. „Cei bolnavi sau care merg la munca primesc mai mult“, a precizat seful Serviciului Logistic.
from evz
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu