miercuri, noiembrie 28, 2007
Studiu ONU: Islanda, ţara în care ţi-ai dori cel mai mult să trăieşti
Islanda a detronat Norvegia in topul tarilor in care ti-ai dori cel mai mult sa locuiesti. Sondajul anual realizat de Natiunile Unite, U.N. Human Development Index - „World's most desirable country to live in” da castig de cauza tarilor nordice, pe care le considera un fel de Rai pe Pamant. Evident, la polul opus se afla Iadul pe Pamant (nu numai din cauza conditiilor climatice) - tarile din regiunea sub-sahariana, tari care sunt ravasite si de numarul mare de bolnavi de SIDA.
Statele cu o economie bogata sunt fruntase, pe primele cinci locuri, respectiv Islanda, Norvegia, Australia, Canada si Irlanda. Surprinzator, SUA au pierdut locul 8 de anul trecut, ajungand pe un modest loc 12. Statele Unite au un PIB pe cap de locuitor ridicat (41.890 de dolari), al doilea dupa Luxemburg (60.228 de dolari), insa stau mai prost la speranta de viata. Cea mai mare speranta de viata este in Japonia 82,3 ani, iar cea mai mica in Zambia - 40,5 ani.
Tarile in care nu ti-ai dori sa traiesti, ultimul fiind ocupat de Sierra Leone, prezinta particularitati alarmante: 2 din 5 copii nu vor atinge varsta de 40 de ani, din cauza HIV/SIDA. Ca o comparatie, PIB-ul pe cap de locuitor in Islanda este de 45 de ori mai mare decat in Sierra Leone.
Norvegia a ocupat primul loc timp de sase ani, insa cresterea PIB-ului pe cap de locuitor in Islanda a detronat-o irevocabil. Studiul ia in calcul mai multi factori, printre care se numara PIB-ul pe cap de locuitor, speranta de viata, climatul politic si economic, gradul de educatie al cetatenilor, conditiile climatice, starea de sanatate a populatiei, etc.
ONU publica acest studiu in fiecare an, inca din1990. In cadrul colectarii de date sunt analizate 175 de membre ONU (plus Hong Kong si Teritoriile palestiniene), insa anul acest lipesc cifrele din 17 tari (printre care Irak, Afganistan si Somalia) din cauza lipsei unei infrastructuri care sa permita obtinerea de informatii pertinente.
Sursa: msnbc
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu