vineri, decembrie 21, 2007
Nemţii, speriaţi de preţuri, se retrag de pe litoralul românesc
La sfârşit de an, litoralul românesc a primit o lovitură de imagine serioasă: după ce marele tour-operator german Neckermann a anunţat recent că se retrage din nordul Bulgariei, nemţii au luat aceeaşi hotărâre şi în ceea ce priveşte toate staţiunile româneşti. Motivele sunt similare în ambele cazuri: preţurile prea mari cerute de hotelieri, şi serviciile modeste oferite. În condiţiile în care firmele cu greutate de pe piaţa germană operează tot sezonul, din aprilie sau mai până în septembrie, şi vin cu cel puţin un charter săptămânal, refuzul hotelierilor români de a acorda discounturi semnificative nu avea cum să producă altă reacţie.
Secretarul de stat pentru turism, Lucia Morariu, a făcut o declaraţie şocantă, din care reiese foarte clar de ce proprietarii de hoteluri nu se sinchisesc prea mult de retragerea nemţilor: “românii plătesc de două ori mai mult decât nemţii pe litoralul românesc pentru acelaşi produs”. Deşi Lucia Morariu, o persoană provenită din mediul de afaceri privat, susţine că “încerc să-i conving că o structură echilibrată de turişti asigură sustenabilitate pe termen lung, şi că e bine să-i păstreze pe nemţi pentru a atenua şocul pe care-l va provoca în viitor orientarea românilor cu venituri medii către sejururi externe”, hotelierii de pe litoral preferă deocamdată să-i jumulească pe români în weekenduri.
Prea puţine hoteluri de patru şi cinci stele la Marea Neagră
Retragerea colosului Neckermann vine după un an în care litoralul românesc a mers destul de bine “la intern” dar prost pe piaţa externă: deja TUI se retrăsese de anul trecut, iar în 2007 staţiunile noastre de la Marea Neagră nu au reuşit să sporească numărul vizitatorilor străini.
Principala explicaţie a orientării aproape exclusive spre piaţa internă a staţiunilor de pe Litoral rămâne numărul foarte mic al hotelurilor de patru şi cinci stele. Bucureştenii cu bani “rad tot” în weekenduri şi sunt dispuşi să plătească preţuri atât de mari încât hotelierii nu simt nevoia să se mai “complice” cu nemţii, care sunt şi nişte turişti destul de pretenţioşi. La hotelurile de una şi două stele nu prea mai poţi caza nici turişti din Belarus, iar la trei stele presiunea a devenit enormă, în special de când finalizarea autostrăzii Bucureşti-Cernavodă a făcut mult mai comode vacanţele scurte la mare pentru locuitorii Capitalei.
Sibiul redresează bilanţul veniturilor pe 2007
Sibiul a salvat sezonul turistic 2007 în privinţa sosirilor de turişti străini, şi are toate şansele s-o facă şi în 2008: conform datelor prezentate de Lucia Morariu, recent încheiatul program “Capitală culturală europeană” a dus la creşterea cu 200% a numărului turiştilor străini care au vizitat oraşul de pe malurile Cibinului. Cum în toată ţara s-a înregistrat, conform aceleiaşi surse, o creştere cu doar 20% a numărului turiştilor proveniţi de peste hotare, iar litoralul nu a avut absolut nici o contribuţie la acest capitol, rezultă clar că, fără succesul de la Sibiu intrarea României în Uniunea Europeană ar fi produs efecte cât se poate de modeste în plan turistic. Probabil, am fi avut parte de o creştere de 5-10% a incomingului, datorită turismului de business din marile oraşe.
Lucia Morariu a prezentat date din care reiese că în Sibiu capacitatea de cazare a crescut cu 50% în 2007 şi că în 2008 fenomenul se va repeta, fapt care pare să indice transformarea oraşului într-o destinaţie turistică de primă mărime a României.
from gandul
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu