luni, decembrie 17, 2007

Reclama la dragoste


Povestea cuplului din filmul „Stralucirea eterna a mintii neprihanite” are poezia clipurilor regizate de celebrul Michel Gondry.

Unul dintre cele mai frumoase filme de dragoste din istoria cinematografiei, „Stralucirea eterna a mintii neprihanite” („Eternal Sunshine of the Spotless Mind”) este rezultatul colaborarii a doi cineasti exceptionali: scenaristul Charlie Kaufman si regizorul Michel Gondry.

Inepuizabil in fantezie si cu un spirit ludic de invidiat, Gondry e unul dintre cei mai bine cotati regizori de reclame si videoclipuri. In Cartea Recordurilor, figureaza cu cel mai premiat clip din istorie, „Drugstore” (1994) pentru Levi’s.

Michel Gondry (44 de ani) s-a nascut la Versailles intr-o atmosfera cat se poate de muzicala, cu un tata care vindea chitare si un bunic care a inventat unul dintre primele sintetizatoare. Dupa o scurta cariera de baterist in formatia Oui Oui, s-a apucat de animatie si clipuri. Asa l-a „reperat” Björk, care i-a cerut un videoclip pentru „Human Behaviour”. In scurt timp, l-au solicitat Lenny Kravitz, Massive Attack, Daft Punk, Beck si Rolling Stones.

Fara compromisuri

Inainte de „Stralucirea eterna”, Gondry isi pusese la incercare talentul de regizor de cinema o singura data, cu „Human Nature” (2001), considerat mult prea sofisticat si pe alocuri exagerat, motiv pentru care incasarile n-au depasit 700.000 dolari in Statele Unite. Cu „Stralucirea eterna...”, Gondry a ajuns la inima publicului, dupa ce i-a cucerit pe critici. De la un buget de 20 de milioane de dolari - care l-a constrans sa fie extrem de creativ - a ajuns la incasari de 70 de milioane.

„Prefer sa cheltui mai putini bani decat sa fiu fortat sa fac compromisuri. In felul acesta, am control total asupra filmelor mele”, spunea cineastul. Succesul de casa este dat si de distributia selecta: Kate Winslet, Jim Carrey, Mark Ruffalo, Elijah Wood si Kirsten Dunst. Cel mai recent film al sau, „Arta viselor”, a ajuns toamna aceasta in cinema.

Stil aparte

Gondry si-a exersat un stil aparte de a filma. Desi are la indemana tehnica digitala, prefera sa exploateze original efectele pe care le produce o camera de filmat clasica. Unele dintre cele mai bizare secvente - cum e cea in care Joel „in miniatura” se ascunde sub masa din bucatarie - sunt rezultatul unor trucuri realizate cu o camera clasica.

Adept al improvizatiei, Gondry si-a lasat actorii sa se miste liber, controlandu-si in acelasi timp cameramanii printr-un sistem audio. Scenele se recreau adeseori complet diferit de cele anterioare, iar printre imaginile selectate la montaj se regasesc unele filmate la repetitii.

IDEE DE FILM

„Delete” la iubire

„Pentru ca aveam, la acea vreme, probleme in dragoste, ideea mi s-a parut extraordinara”, marturisea Michel Gondry. Ideea unui aparat care ar sterge din memorie doar amintirile dureroase s-a concretizat intr-unul dintre cele mai poetice filme de dragoste.

Cand nu-si mai pot salva relatia, Clementine Kruczynski (Kate Winslet) si Joel Barish (Jim Carrey) apeleaza la cabinetul Lacuna Inc.
La jumatatea drumului, Joel se razgandeste si incearca sa se salveze refugiindu-se cu iubita sa in amintirile din copilarie.
from evz

Niciun comentariu: