vineri, decembrie 28, 2007
Vanuatu vrea să înlocuiască banii cu purcei, scoici şi ţesături vegetale
Economia bazată pe troc, mai stabilă şi mai echitabilă
Unele servicii publice pot fi plătite cu saci de legume
utorităţile din Vanuatu – paradis tropical situat la 1.750 km nord de Australia – au constatat că banii gheaţă nu aduc fericirea, drept pentru care ar trebui înlocuiţi cu purcei, şiraguri cu colţi de mistreţ, scoici sau ţesături vegetale. După ce, în cursul lui 2007, revenirea la economia bazată pe troc a fost experimentată pe mai multe insule, Guvernul local a decis prelungirea experimentului pentru 2008 până ce, de bunăvoie, desigur, toţi cei 210.000 de locuitori ai arhipelagului vor renunţa la bani.
Astfel, potrivit The Daily Telegraph, autorităţile doresc cu orice preţ ca cetăţenii să-şi menţină modul de viaţă tradiţional, bazat pe pescuit, vănătoare de mistreţi şi a unei delicioase specii de lilieci, pe culesul fructelor şi pe o agricultură de subzistenţă. Acest model economic nu produce şomeri şi oameni fără locuinţe. Localnicii nu ar trebui să se lase ispitiţi de idealurile propuse de Banca Mondială (de genul „faceţi cât mai mulţi bani şi cât mai repede”), consideră Ralph Regenvanu, directorul Centrului Cultural din Vanuatu şi iniţiatorul campaniei pentru revenirea la schimburile economice bazate pe troc. Pe de altă parte, urmând indicaţiile privind dezvoltarea economică lansate de unele organisme ca Banca Mondială, locuitorii îşi părăsesc comunităţile rurale şi se stabilesc în puţinele oraşe de pe insulă, unde nu pot deveni decât şomeri şi vagabonzi.
Autorităţile vor să prevină aşa ceva – deja, în comunităţile rurale se pot plăti anumite servicii şcolare şi medicale în saci de kava, o specie de legumă locală care, amestecată cu apa, dă o băutură cu calităţi narcotice. Cât despre varietatea monedelor naturale, ea pare nesfârşită în Vanuatu. Poate fi vorba inclusiv de colţi de mistreţ spiralaţi (de la porci cărora le-au fost scoşi dinţii de sus) sau de purceluşi hermafrodiţi (dintr-o rasă specifică arhipelagului). Cu ajutorul UNESCO, autorităţile au stabilit bănci speciale pentru aceste monede neconvenţionale şi s-au asigurat că ele sunt perfect convertibile cu moneda naţională denumită vatu.
Vanuatu, gazda celui mai fericit popor din lume
„Economia tradiţională ne-a servit de mii de ani”, crede Regenvanu, iar acest lucru e demonstrat de faptul că Vanuatu a ieşit pe locul întâi în Indexul Fericirii Planetare, realizat de Fundaţia Noua Economie (http://www.neweconomics.org/). Clasamentul din 2006 nu a mai luat în calcul indicii standard precum PIB-ul şi venitul anual, ci nivelul consumului, amprenta ecologică a modului de trai, speranţa de viaţă şi mulţumirea de sine a celor chestionaţi. Pe baza acestor criterii, locuitorii din Vanuatu au ieşit drept cei mai fericiţi pământeni, în timp ce britanicii, mult mai bogaţi decât cei din fosta lor colonie din Pacific, s-au clasat de-abia pe locul 108 din 178 de naţiuni analizate.
from gandul
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu