vineri, februarie 08, 2008

620 de ani de atestare documentară a Sucevei

Manifestările dedicate sărbătoririi a 620 de ani de atestare documentară a Sucevei şi Cetăţii de Scaun au debutat, la Primăria Sucevei, cu dezvelirea statuii ecvestre a domnitorului Ştefan cel Mare, al cărei autor este Geo Rădulescu, relatează ROMPRES.

Statuia a fost donată din propria colecţie de Sergiu Ganea, din Rădăuţi. Momentul a fost precedat de intonarea Imnului de Stat al României, după care primarul Ion Lungu a citit mesajul preşedintelui Traian Băsescu.

Au avut alocuţiuni prefectul Orest Onofrei, senatorul Gheorghe Flutur, viceprimarul Angela Zarojanu, donatorul statuii, Sergiu Ganea, şi preşedintele Asociaţiei pensionarilor „Bucovina 2000", Ioan Fodor.

Dezvelirea statuii lui Ştefan cel Mare a fost urmată de interpretarea unei balade dedicate marelui voievod de rapsodul popular sucevean Gheorghe Finiş.

Primarul a oferit oficialităţilor şi reprezentanţilor administraţiei locale şi judeţene medalii şi diplome aniversare.

De asemenea, cei prezenţi au avut posibilitatea să admire unele vestigii medievale de pe vremea marelui domnitor, Sergiu Ganea şi Nicolae Oprea prezentând o expoziţie filatelică având ca tematică cei 620 de ani de la prima atestare documentară a Sucevei.

La 10 februarie 1388, într-o zi de luni, în prima săptămână a Postului mare, domnitorul de atunci al Moldovei, Petru Muşat, a trimis o scrisoare regelui Vladislav al Poloniei, prin care îl ruga să aprobe construirea Cetăţii de Scaun şi mutarea capitalei Moldovei de la Siret la Suceava.

from adevarul.ro

Niciun comentariu: