marți, februarie 19, 2008

Trupele americane au blocat graniţa statului Kosovo cu Serbia - UPDATE

Trupele americane au blocat la această oră trecerea spre Serbia în zona punctului Jarinje. Forţele americane au blocat circulaţia cu sârmă ghimpată iar, la această oră, sunt ridicate baricade din pământ.

În cursul zilei de astăzi punctul de trecere a frontierei a fost incendiat de sârbii care nu recunosc noul stat Kosovo. La faţa locului s-au adunat câteva zeci de sârbi care vor să treacă din Kosovo în Serbia, însă acest lucru este imposibil. În spatele gardului de sârma ghimpată, militarii înarmaţi cu scuturi şi bastoane sunt pregătiţi să intervină.

Conform unor informaţii neoficiale, la graniţa nordică a Serbiei cu Kosovo autorităţile de la Belgrad au masat importante forţe ale trupelor speciale. În Mitroviţa situaţia este extrem de tensionată, numărul patrulelor fiind extrem de mare. Pe drumurile din zona de nord a Kosovo, locuită în majoritate de sârbi patrulează maşini blindate şi chiar tancuri. Vom reveni cu amănunte.

Herve Cozette, purtător de cuvânt al KFOR a declarat în exclusivitate pentru Gândul: “Suntem aici pentru a restabili situaţia după inacceptabilele violenţe de astăzi. Trupele de aici au blocat zona pentr ca operaţiunile de refacere a punctului de trecere a frontierei distrus să se desfăşoare în siguranţă. Circulaţia va fi reluată cât mai curând posibil. Rugăm oamenii să fie înţelegători şi să aştepte calmi rezolvarea situaţiei”.

UPDATE: O coloană KFOR formată din mai multe maşini blindate şi trupe de infanterie se îndreaptă spre punctul de trecere al frontierei de la Jerinje. Până acum nu s-au înregistrat incidente între forţele KFOR şi sârbii din zonă. Alături de militarii din KFOR se află şi o coloană de maşini blindate şi trupe de intervenţie ale UNMIK.

UPDATE 2: Coloana KFOR, franceză, a rămas la câţiva km de Punctul de trecere a frontierei. Forţele poloneze speciale din cadrul UNMIK au ajuns Jerinje, însă, deocamdată militarii americani nu le-au permis intrarea în punctul de trecere a frontierei, pe motiv că nu au primit un ordin în acest sens. Practic, în acest moment, militarii americani sunt de o parte a sârmei ghimpate în timp ce trupele speciale poloneze aşteaptă maşini de partea celalalt. În momentul transmiterii acestei ştiri, şefii obiectivelor american, francez şi polonez discută despre modul de desfăşurare a forţelor în zonă

dragos.bota@gandul.info

Niciun comentariu: