joi, mai 22, 2008

Obiectele pierdute sau furate ar putea fi găsite prin internet

Aflat încă la început, site-ul construit de Dan Patzelt funcţionează mai bine decât cel al Poliţiei Române

Intri pe google, introduci seria maşinii (telefonului, camerei foto etc.) pe care vrei să o cumperi din târg şi primeşti un mesaj: „Atenţie! E furat” sau „Poţi să-l iei liniştit”.

Lui Dan Patzelt, cameraman Pro TV, i-a venit ideea să mute lupta cu hoţii pe internet, construind ingeniosul site www.obiectepierdutesaufurate.ro. Totul a pornit de la filmările pentru o telenovelă. Un trepăduş de pe platou s-a oferit să-i vândă o cameră video profesională la preţ de chilipir, explicând că o are de la un amic care i-a lăsat-o în contul unei datorii: „Camera costa 3.000 euro şi el mi-o dădea sub 1.000. M-am gândit că e ceva necurat la mijloc şi că sigur e furată din moment ce mi-o dă atât de ieftin.

Am luat seria camerei, m-am dus la internet şi am dat un search pe google să văd dacă e declarată furată. N-am găsit nimic”. Ispita a fost mare, aşa că Dan a cumpărat camera video, dar conştiinţa îl mustra. Atunci s-a gândit să facă un site unde păgubiţii pot introduce seria de fabricaţie a obiectului furat: „Atunci când ţi se fură telefonul mobil, de exemplu, te duci acasă, te uiţi în certificatul de garanţie pe care de regulă îl ţii la păstrare, postezi seria pe site şi orice cumpărător cu conştiinţă, atunci când i se propune să cumpere un obiect de ocazie, îi poate verifica seria pe internet, să ştie dacă e furat sau nu”.
Iniţiativa lui Dan se doreşte a fi complementară activităţii poliţiştilor de la furturi, care, de obicei, ocupaţi cu vânătoarea peştilor mari, neglijează hoţiile mici: „Dacă vă uitaţi pe site-ul poliţiei la obiecte furate, veţi vedea maşini, motociclete şi scutere. Poliţia fiind copleşită de numărul de cazuri de furturi, lasă la urmă obiectele de valoare mică, cum ar fi aparatele foto sau bijuteriile. La fel e şi cu tablourile. Dacă e tablou de patrimoniu, hai că poate ţi-l mai caută, dar dacă-i pictura unui anonim, nu se agită nimeni să-i dea de urmă”.

Poliţia nu vrea să fie ajutată

Patzelt a intrat pe site-ul Poliţiei, de unde a copiat câteva din miile de anunţuri de furturi auto, pe care le-a postat apoi pe www.obiectepierdutesaufurate.ro, convins fiind că în felul ăsta şansele de găsire a maşinii cresc: „Site-ul meu e atât de bine gândit, încât, dacă dai un search pe google cu seria automobilului furat, îţi apar automat informaţiile despre maşină de pe site-ul meu. În schimb, dacă vrei să găseşti informaţii despre aceeaşi maşină pe site-ul Poliţiei, îţi prinzi urechile rău de tot”. Cameramanul de la Pro TV a făcut şi o solicitare oficială Poliţiei Române, să-i dea pe un CD baza de date cu obiecte furate, ca să nu se mai facă o muncă de Sisif, copiindu-le pe fiecare în parte de pe site-ul IGP, însă poliţiştii l-au flituit: „Informaţiile sunt publice, dar legea nu ne obligă să ţi le dăm”. Dan i-a înţeles: „S-au speriat crezând că vreau să fac comerţ cu baza lor de date, sau alt lucru ilegal”. Acum a tocmit cu 350 euro un programator să-i facă un soft care să downloadeze automat baza de date a Poliţiei pe calculatorul său.

Până atunci, cei 60 de vizitatori zilnici ai site-ului de obiecte furate sau pierdute pot citi anunţuri cu pudeli fugiţi de acasă, pisici persane, o garanţie de laptop găsită de un trecător pe un trotuar şi câteva scutere sau maşini. Pe viitor, poliţistul amator visează la o trezire a conştiinţei generală, încât oamenii care merg în Vitan la târg să se uite la seria obiectului expus de vânzător, să-i dea un search pe net de pe telefonul mobil şi să-i apară pe ecran recomandarea: „Atenţie! E furat” sau „Poţi să-l iei liniştit”.

Info plus:

Premiu pentru „protecţia traficului“

Luna trecută, Dan Patzelt a ajutat Poliţia Rutieră să descongestioneze traficul din Bucureşti, lipind pe portbagajele maşinilor abţibilduri inscripţionate cu mesajul „Eu nu blochez intersecţia”, campanie pentru care a fost premiat zilele trecute la Gala Societăţii Civile.

daniel.befu@gandul.info

Niciun comentariu: