marți, iunie 19, 2007

Alunga oboseala!

Nu bea mai mult de un pahar cu bere seara si mananca macar un castron cu cereale si lapte dimineata ca sa te odihnesti bine si sa nu mai fii stresat.

Daca nu te poti concentra suficient de bine la serviciu si daca te simti epuizat inca din primele ore ale zilei inseamna ca trebuie sa-ti modifici dieta si sa fii mai atent la obiceiurile care iti strica somnul. Expertii in sanatate, citati de publicatia medicala WebMD, iti arata ce sa faci ca sa ai energie toata ziua.

Inchide televizorul si calculatorul dupa ora 20.00. „Lumina impiedica producerea melatoninei, un hormon secretat seara, care transmite creierului ca e ora de somn”, explica John Herman, directorul programului de training pentru medicina somnului la University of Texas Southwestern Medical School.

Cand nivelul melatoninei este scazut, creierul tau este „pacalit” sa creada ca este inca zi. Exista insa si persoane care adorm mai usor in fata televizorului. „Initial, o persoana adoarme la televizor intamplator. Ulterior, prin conditionarea stimulului, este suficienta aprinderea televizorului pentru a produce adormirea.

Majoritatea sfaturilor pentru o adormire usoara sunt legate de asocierea somnului cu o serie de activitati de rutina”, afirma Radu Braga, cercetator in neurostiinte la Facultatea de Medicina si Farmacie din Bucuresti.

Ascunde-ti ceasul desteptator. Daca te vei uita mereu la ceas ca sa vezi cate ore ti-au mai ramas pentru somn, exista riscul sa nu mai adormi deloc, explica Kelly A. Carden, director medical la Sleep Health Center. Acest exces de vigilenta tine creierul in alerta si te impiedica sa intri in somnul profund, esential pentru a avea suficienta energie.

Nu bea mult alcool seara. Un pahar cu vin te poate ajuta sa ai un somn usor, dar daca bei doua-trei beri, efectul este opus. Alcoolul creste presiunea sangelui si ataca sistemul nervos, pe cel al celulelor, tesuturilor si organelor care controleaza raspunsurile organismului la stimuli interni si externi.

„Dupa ce beau alcool, unele persoane devin euforice si adorm greu. In plus, alcoolul deshidrateaza, iar berea potoleste setea doar pe moment”, explica Eduard Adamescu, medic nutritionist la Cabinetul de diabet zaharat si obezitate Calea Mosilor din Bucuresti.
Mananca la fiecare trei-patru ore.

Trei mese mici pe zi si doua gustari pot tine echilibrate nivelul zaharului din sange si energia. Portiile mari necesita prea multa energie pentru digestie si te pot lasa fara vlaga. Ai grija ca fiecare meniu sa contina carbohidrati, proteine si grasimi sanatoase precum cele din peste, alune sau masline.

Consuma mai multe mere si fasole. Cantitatea zilnica recomandata este de 25-30 de grame de fibre pe care le poti lua dintr-un castron de cereale, fasole neagra amestecate cu tortila sau mere cu tot cu coaja.

Nu fi rautacios sau invidios. Invidia sau rautatea actioneaza asupra organismului intocmai ca stresul cronic: creste pulsul si presiunea sangelui si, in timp, poate scadea imunitatea, arata un studiu citat de publicatia „Psychology Science”.

Ia micul dejun chiar daca nu ti-e foame. Studiile au aratat ca aceia care mananca dimineata se simt mai bine si fizic, si psihic. Cercetatorii britanici de la Cardiff University au demonstrat ca persoanele care consuma cel putin un castron cu cereale si lapte dimineata au un nivel mai scazut al hormonilor stresului.

Pericol

Astenia care nu trece, semn de anemie sau de hepatita

Oboseala indelungata poate indica boli precum hepatita cronica, ciroza hepatica, insuficienta renala cronica, insuficienta cardiaca, leucemie, anemie sau depresie.

„Oboseala poate aparea si la persoanele sanatoase care lucreaza mult peste program, fara a respecta un interval minim de refacere fizica si psihica. Daca ai eliminat acesti factori si tot te simti obosit, este bine sa mergi la medic si sa faci un set de analize uzuale”, te sfatuieste Doru Cristian Gavrila, medic internist la Policlinica Nr. 2 din Braila.

from evz

Niciun comentariu: