vineri, iunie 22, 2007
Îngheţata nu este bună pe caniculă
Specialiştii în medicină tradiţională chineză spun că în această perioadă este bine să bem ceai fierbinte din petale de crin alb şi sucuri naturale din piersici şi cireşe
Ce ne poate revigora mai bine pe timpul verii decât o îngheţată? Pentru mulţi dintre noi, acesta este desertul de bază în sezonul cald. Specialiştii în medicină tradiţională chineză sunt însă de altă părere. Ei spun că, prin conţinutul său bogat în lapte de vacă, ciocolată sau vanilie, în loc să ne răcorească, îngheţata ne încălzeşte organismul şi mai tare.
Nutriţia tradiţională chineză împarte alimentele pe categorii de energie, în funcţie de efectul termic al alimentului. "Există cinci astfel de energii: caldă, fierbinte, neutră, răcoroasă şi rece. Dacă iarna ne interesează alimentele calde şi fierbinţi, care ne pot asigura o compensaţie pentru frigul de afară, vara este anotimpul în care avem nevoie de alimente reci, răcoroase. Nu trebuie să înţelegem prin «alimente reci» acelea care au stat la frigider. Este vorba despre efectul alimentelor asupra noastră, după ce au fost digerate", explică Adrian Florea, specialist în medicină tradiţională chineză.
Efectele căldurii, combătute prin dietă
Potrivit acestuia, îngheţata este un aliment cald, motiv pentru care majoritatea celor care o savurează simt nevoia să mănânce încă una. Răcoarea adevărată vine de la fructe, afirmă specialistul Adrian Florea. Mere, smochine, grepfrut, pere, căpşuni şi pepeni, consumate ca atare sau sub formă de sucuri, ne satisfac din plin dorinţa de răcorire. Ca băuturi se mai recomandă ceaiul negru chinezesc şi ceaiul din petale de crin alb, băute fierbinţi. Putem combate efectele negative ale căldurii exagerate şi prin dietă: brânză de soia, dovlecei, scoici, ciuperci champignon, castraveţi, ouă de raţă, salată verde, ficat de pui şi de oaie.
Confortul termic îl putem dobândi şi prin exerciţiile de qigong (tehnici speciale de mişcare şi respiraţie care întreţin sănătatea fizică şi psihică), potrivit lui Adrian Florea, care este şi Mare Maestru Internaţional Qigong (www.qitaky.ro).
Continuarea
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu