În cursul anului 2006 jumătate din rezervele de petrol ale planetei au fost consumate. Aceasta este concluzia la care a ajuns grupul de experţi de la Energy Watch Group (EWG), concluzie dezvăluită în ultimul studiu publicat pe 22 octombrie la Londra.
Potrivit EWG volumul extracţiilor de petrol va intra de acum pe o pantă descendentă, fiind de aşteptat să scadă cu aproximativ 3% pe an. Astfel se va ajunge ca în 2030 să se extragă maxim 39 de milioane de barili pe zi, în condiţiile în care astăzi nivelul se ridică la 81 de milioane de barili.
Mai mult decât atât, conform The money Channel, experţii de la EWG susţin că rezervele dovedite de ţiţei nu sunt atât de mari pe cât se suţine (1.200 de miliarde de barili), ci de numai 854 de miliarde. Această diferenţă provinde din faptul că marii producători din Orientul Mijlociu (Arabia Saudită, Iran, Irak, Kuveit şi Emiratele Arabe Unite) nu deţin în realitate rezervele anunţate, şi care s-ar situa între 630 şi 710 miliarde de barili, ci numai 340 de miliarde.
"În această regiune producţia va intra în declin într-un viitor apropiat", afirmă raportul. Vestea este extrem de dură pentru ţările aflate în curs de dezvoltare şi care şi-au pus mari speranţe în aceste rezerve de petrol, mai ales că, mai atenţionează EWG, şi producţia ţărilor care nu sunt membre OPEC va intra în declin începând cu 2010.
Metoda folosită de Energy Watch Group (EWG) în realizarea acestor previziuni nu este însă una irefutabilă.
Ea nu ia în calcul declaraţiile oficiale ale statelor producătoare de petrol deoarece acestea nu pot fi considerate un model de transparenţă. Principalul indicator folosit de cercetători este evoluţia producţiei companiilor petroliere. Analizând această producţie EWG a reuşit să prezică o scădere a producţiei de petrol în Marea Nordului cu începere din 2000, lucru asupra căruia nu s-a înşelat.
Previziunea EWG trebuie privită totuşi cu reticenţă. Chiar şi ASPO (Association for the Study of Peak Oil), asociaţie formată din foşti geologi petrolieri, renumită pentru criticile la adresa optimisumului Agenţiei Internaţionale a Energiei (AIE), consideră că declinul producţiei va începe abia după 2011.
În plus, mai observă specialiştii, scenariul prezentat de EWG nu ia în calcul nici evoluţia tehnicilor de extracţie şi de recuperare a ţiţeiului.
from adevarul
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu