luni, noiembrie 12, 2007
Canada şi SUA şi-au iradiat propriii soldaţi
» Un post tv canadian a transmis un documentar ce evocă experimentele nucleare făcute de armată pe cobai umani.
În 1957, 40 de militari canadieni au servit drept "material de studiu" pentru efectele deflagraţiilor radioactive. 50 de ani mai târziu, un documentar încearcă să facă lumină asupra evenimentelor de atunci. Guvernul canadian continuă să tacă.
Filmul documentar poartă semnătura producătorului Eric Ruel, care deţine în Montreal firma "Productions de la Ruelle inc.", specializată în realizarea unor pelicule de scurtmetraj, dar şi a unor filme cu subiecte de mare interes. "Bombes a retardements" ("Bombe cu efect întârziat"), prezentat pe posturile canadiene Global Television şi Canal D, a fost realizat cu ajutorul a trei veterani, care au rămas cu sechele grave în urma experienţelor nucleare prin care au fost nevoiţi să treacă.
"Ei sunt norocoşi", spune Ruel, "pentru că cei mai mulţi dintre soldaţi au murit de mult". Acum 10 ani, echipa lui Ruel a descoperit, într-o bibliotecă publică, un articol decupat dintr-un ziar vechi referitor la soldaţii canadieni trimişi, în 1957, în deşertul Nevada, alături de alţi militari americani. În urma acestei descoperiri, Ruel a început să "facă săpături" referitoare la această misiune "top secret".
„Îi vedeam plombele"
A aflat astfel că, în iulie 1957, 40 de soldaţi canadieni au fost duşi la baza "Desert Rock", aflată la circa 105 km de Las Vegas, în deşertul Nevada. După cum au declarat cei trei veterani, li s-a spus că sunt "fericiţii selecţionaţi" pentru o misiune la o unitate specială de antrenament. Pe parcursul următoarelor două luni, cei 40 de tineri au fost folosiţi pe post de cobai, participând la simulări de lupte şi fiind expuşi radiaţiilor emise de explozia a nu mai puţin de şase bombe nucleare.
Unul dintre veterani îşi aminteşte de teribila experienţă: "Prima dată, ne-am aflat la 20 km de locul exploziei. Ni s-a spus să ne întoarcem cu spatele şi să ne acoperim feţele. Puteam să văd prin propriul braţ! Puteam să văd munţii prin capul colegului din faţă, îi vedeam chiar şi plombele", a povestit el. Au urmat apoi şi alte deflagraţii, cu bombe de trei ori mai puternice decât cea de la Hiroshima, soldaţii aflându-se de fiecare dată la mai puţin de un kilometru de locul exploziilor.
Val de victime
De-abia la reîntoarcerea în Canada, soldaţii au început să simtă efectele letale ale radioactivităţii intense la care fuseseră expuşi. Au apărut, în scurt timp, leucemii, cancere, în special pulmonare, tulburări cardiace, artrite, probleme cerebrale. Multe dintre soţiile lor au pierdut sarcini în repetate rânduri, iar copiii ajunşi totuşi pe lume s-au născut cu malformaţii sau au murit la vârste fragede de cancer. Peste 80% din soldaţii participanţi la experimentele din Nevada au murit sau au rămas cu probleme mari de sănătate. Cu toate acestea, povestea lor a fost ţinută sub tăcere, iar dosarul misiunii rămâne ştampilat cu "strict secret".
Guvernul canadian se face că plouă
50 de ani mai târziu, Eric Ruel şi echipa sa au descoperit că supravieţuitorii, printre care şi cei trei veterani, au făcut demersuri pe lângă autorităţi pentru a obţine eventuale despăgubiri sau recunoaşterea oficială a traumei pe care au fost obligaţi să o trăiască, alături de colegii lor americani. Sub administraţia Clinton, aceştia au primit câte 75.000 de dolari despăgubiri. Guvernul canadian refuză însă să vorbească sau să ofere vreo informaţie despre acest subiect tabu.
"În mai 2005, când am reluat întrebările, fiind ajutaţi şi de avocaţii Asociaţiei victimelor experimentelor nucleare, parlamentarilor noştri li s-a spus să nu stea de vorbă cu noi", au mai povestit cei trei veterani. Documentarul lui Eirc Ruel transmis de cele două posturi de televiziune canadiene prezintă, în premieră mondială, imagini de la deflagraţiile din deşertul Nevada, puse la dispoziţie, după multe insistenţe, de armata americană. "Nu ştiu de ce oficialii noştri nu vor să discute despre acest dosar. Probabil că au altceva şi mai grav de ascuns", susţine Ruel.
from adevarul
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu