joi, noiembrie 15, 2007

Mituri si adevaruri despre apa imbuteliata



Aceasta poate fi, de multe ori, mai nesanatoasa decat apa de la robinet, sustin specialistii.

Specialistii in nutritie va atrag atentia ca nu toate lucrurile stiute pana acum despre apa imbuteliata sunt si adevarate. Drept urmare, ganditi-va de doua ori inainte de a cumpara apa de la o firma care o imbuteliaza in oras. Ca sa fiti cat mai bine informat atunci mergeti la cumparaturi, nutritionistii va explica ce este adevarat si ce este fals despre apele imbuteliate.

> Apa imbogatita cu vitamine si minerale este mult mai buna decat apa plata obisnuita. Nimic mai neadevarat. Nu va grabiti sa aruncati in caruciorul de cumparaturi prima apa imbuteliata, despre care producatorul spune ca are un continut mult mai mare de minerale, iar ca bonus - vitamine hranitoare si aroma de capsuni. „Vitaminele, aromele, proteinele sau alte adaosuri de acest fel nu sunt decat niste gaselnite de marketing”, considera Marion Nestle, profesor de nutritie la Universitatea din New York, SUA, citat de publicatia „WebMD”. Astfel de produse sunt cu atat mai nesanatoase cu cat pot contine zahar si arome artificiale.

> Apa plata va rehidrateaza cel mai bine dupa un program de exercitii. Afirmatia este discutabila. Daca aveti de gand sa va antrenati mai intens (mai mult de o ora) ar trebui sa inlocuiti apa plata cu produse speciale pentru rehidratare folosite de sportivi. In timpul exercitiilor intense, pierdeti o cantitate mare de electroliti (sodiu, potasiu), ce nu pot fi inlocuiti doar prin consumul de apa plata obisnuita, arata „WebMD”. In schimb, daca faceti sport doar pentru a va mentine, numai cateva minute pe zi, atunci este suficienta apa plata pentru a readuce in organism mineralele pierdute.

> Apa imbuteliata este mai buna decat cea de la robinet. Acest lucru este valabil numai daca apa din sticla provine de la un izvor de adancime recunoscut, spun nutritionistii. „Nu orice apa imbuteliata este potabila. S-au vazut cazuri cand pe sticle nu era trecut nici izvorul, nici producatorul. Apele imbuteliate in orase pot fi chiar mai periculoase decat apa de la robinet”, apreciaza Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. De aceea, verificati eticheta de fiecare data, pentru a va asigura ca apa din sticla provine dintr-un depozit cunoscut si nepoluat. Cu cat este mai indepartat de orase, cu atat mai bine, mai spun specialistii.

> Apa carbogazoasa este apa minerala. Specialistii va sfatuiesc sa nu confundati apa minerala cu apa carbogazoasa. Si apa plata (fara bule) este minerala, desi are un continut mai scazut de saruri. „Contine sub jumatate de gram de saruri dizolvate la litru, drept urmare este oligominerala (n.r. - cu putine minerale)”, spune profesorul Mencinicopschi. Apa carbogazoasa contine intre jumatate de gram si un gram de saruri minerale pe litru, in timp ce apele medicinale (cele din statiuni) au peste un gram la litru. Acestea din urma trebuie consumate numai cu recomandarea medicului.

PRACTIC

Cum alegeti cea mai buna apa

Apa imbuteliata cea mai buna este aceea care se extrage dintr-un depozit cunoscut. Mai mult, pentru a avea siguranta apei pe care o beti, verificati intotdeauna eticheta. Daca apa este imbuteliata in preajma oraselor sau in orase, renuntati sa o cumparati, in ciuda pretului mic.

Alegeti o apa care are mentionate pe eticheta sursa, continutul in minerale si tipul de dioxid de carbon adaugat (daca este cazul). Cel mai bun dioxid de carbon (CO2) folosit in apele carbogazoase este cel care provine din sursa de apa, in niciun caz acela care se adauga. Daca, totusi, CO2 este adaugat in apa, cum este cazul apei carbogazificate, atunci verificati ca pe sticla sa scrie ca este obtinut prin fermentatie.

„Acesta este preluat de la fabricile de bere si este singurul alimentar. CO2 preparat prin arderea combustibililor gazosi (cum este motorina) este nociv”, spune profesorul Gheorghe Mencinicopsch
from evz

Niciun comentariu: