marți, august 21, 2007
Biserica din ocna
Mii de turisti viziteaza anual lacasul de cult ortodox facut de mineri intr-un munte de sare din orasul Targu Ocna.
Unul dinte principalele puncte de atractie pentru turistii care ajung in orasul bacauan Targu-Ocna este biserica ridicata intr-un munte de sare.
Lacasul de cult ortodox poarta hramul „Sf. Varvara”, ocrotitoarea minerilor, si a fost construit de ortaci in perioada aprilie-decembrie 1992. Situata langa sanatoriul subteran din Mina Trotus, la o adancime de 240 de metri, biserica este vizitata mai ales de straini si de pacientii cu afectiuni respiratorii care vin la tratament la sanatoriu. Acestia se reculeg in fata altarului si se minuneaza de frumusetea lacasului.
Candelabre sculptate in sare
Lacasul nu este impodobit cu picturi murale, in schimb contine toate elementele de arhitectura ale unei biserici ortodoxe. Catapeteasma este formata din 24 de icoane, in partea dreapta fiind icoana ocrotitoarei minerilor. Iconostasele, scaunul imparatesc si candelabrele care ilumineaza biserica au fost sculptate din sare de catre ortaci.
„Nu-mi vine sa cred ca toate au fost facute de mana oamenilor. Eu vin aici mereu, nu numai pentru frumusetea locului, ci si pentru tratarea astmului“, ne-a spus Marian Popa, din Dej.
Doar trei slujbe pe an
Desi este deschisa in fiecare zi a anului, in biserica din mina de sare se tin slujbe numai in noaptea de Inviere, de sarbatorea „Sf. Varvara“ (n.r. -4 decembrie) sau atunci cand sunt diferite manifestari si preotii solicita acest lucru.
„Nu exista un preot paroh care sa tina slujbe cu regularitate. Orice preot din oras care vrea sa intre in aceasta biserica o poate face. Niciodata nu a cerut nimeni vreun ban pentru slujbele tinute in mina“, ne-a povestit Ionel Ilie, inginerul-sef al Minei Trotus.
Transport cu microbuzul
La cativa metri de biserica se gaseste sanatoriul subteran al minei Trotus in care intra, zilnic, zeci de persoane cu afectiuni ale plamanilor, nevroze sau cu probleme reumatice.
In incinta sanatoriului subteran se gasesc un spatiu de joaca amenajat pentru copii, o sala de sport, dar si magazine de unde turistii pot face cumparaturi. Vizitarea bisericii, dar si a sanatoriului subteran se face numai cu autobuzul sau cu microbuzele de la intrarea din mina.
Traseul are o lungime de peste un kilometru. Exista curse la fiecare 15 minute, iar pretul unui bilet este de 13 lei pentru adulti si de 6,5 lei pentru copii si grupuri organizate.
Legenda
Munte stapanit de un haiduc
Turistii care vin in vizita la biserica sunt atrasi si de legendele legate de Mina Trotus. Inginerul-sef Ionel Ilie povesteste ca in zona circula tot felul de legende despre zacamintele de sare de la Targu Ocna. Cea mai cunoscuta se refera la un haiduc care ratacea prin padurile din muntii Bacaului, cu sute de ani in urma. Acesta s-ar fi asezat sa se odihneasca pe un bolovan, pe malul raului Trotus.
„A pus degetul pe el si apoi l-a dus la gura. A inteles ca e un bloc de sare desprins din masiv. A luat bolovanul si l-a dus domnitorului Moldovei. Acesta i-a dat in stapanire zona, spune legenda“, a precizat Ilie. El mai spune ca, pe vremuri, minerii aveau un taraf si, dupa ce terminau munca, se apucau de cantat. Astazi, doar un tambal mai poate fi vazut in muzeul din incinta Minei Trotus.
from evz
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu