joi, august 23, 2007

Iaurturile Danone Delicios, retrase din 31 de judete

Produsele care s-au mai gasit pe raft au fost sechestrate, dar lotul de 20 august a fost, in cea mai mare parte, consumat.





Producatorul de lactate si iaurturi Danone Romania a confirmat ieri informatiile publicate de „Evenimentul zilei”, conform carora au fost retrase din magazine iaurturi cu fructe din cauza suspiciunilor privind contaminarea cu dioxina.

Conform reprezentatilor Selgros, citati de Hotnews, au fost retrase iaurturile Danone Delicios cu visine, cu fructe de padure si cele cu caise si capsuni.

„Intreaga cantitate de produse se afla acum blocata, sub controlul ANSVSA, in depozitul Danone si in mai multe puncte din reteaua de distributie”, a comunicat Danone.

Potrivit companiei Danone, singurul lot suspect ca ar fi continut dioxina in guma de guar este cel cu data de expirare pe 11 septembrie, probele prelevate din acest lot fiind in prezent in analiza la Budapesta, rezultatele urmand sa apara saptamana viitoare.

Pe care... l-am mancat

Liviu Rusu, directorul „Sigurantei Alimentelor” din cadrul Autoritatii, ne-a declarat insa ca ar fi vorba si despre un alt lot de iaurturi, cu data de expirare 20 august, care a fost deja consumat si din care nu s-au mai gasit prea multe recipiente in reteaua de magazine.

De asemenea, compania Danone nu a precizat daca iaurturile suspecte de contaminare cu dioxina contineau fructe de padure si visine, dupa cum a relatat EVZ.

„Iaurturile au fost retrase din 31 de judete ale tarii, chiar si din magazinele satesti unde mai existau cateva bucati. Operatiunea de strangere a lor s-a incheiat ieri (marti - n.r.), la ora 21.00”, a mai precizat Rusu.

El nu a putut sa precizeze de ce Autoritatea nu a facut publica existenta riscului de contaminare a produselor decat dupa ce EVZ a publicat informatia.

Danone precizeaza ca nu utilizeaza in mod direct guma de guar, aceasta fiind ingredient folosit la unele preparate de fructe produse in Cehia si utilizate la anumite iaurturi cu fructe. In iaurt, guarul se regaseste in cantitati foarte mici (0,02 grame intr-un pahar de 125 grame).

Batalia din galantar

Practic, in cazul iaurturilor, batalia pe piata se da, dincolo de calitate, la nivelul costurilor pe care le presupune prelungirea termenului de valabilitate a produsului.

In cazul iaurtului, s-au dezvoltat, spun specialistii, doua scoli: cea franceza - care foloseste produs biologic viu, iar iaurturile sunt valabile 21 de zile, la temperaturi mai mici de 4 grade, si cea nordica, care presupune pasteurizare, ce da produsului un termen de valabilitate de pana la 40 de zile, in conditii de temperatura mai putin restrictive.

Pe langa culturile lactice care se folosesc de mii de ani la producerea iaurtului, acestea au in compozitie stabilizatori, care dau textura lucioasa a iaurtului si il coaguleaza. Acesti stabilizatori sunt responsabili si de prelungirea termenului de valabilitate de produsului.

Iaurturile fluide sunt de preferat celor cremoase, cu fructe

Iaurturile naturale, cu gust usor acrisor si aspect fluid sunt de preferat celor cu fructe, bogate in conservanti.

Pentru a va asigura ca alegeti cel mai bun iaurt, verificati ca pe eticheta produsului sa fie scrise urmatoarele bacterii: lactobacillus bulgaricus, streptococcus termophillus si bifidobacterii. Aceste microorganisme intaresc sistemul imunitar, inhiba cresterea bacteriilor care pot cauza toxiinfectii alimentare, ulcer sau cancer.

„Mai mult, refac microflora intestinala in urma administrarii de antibiotice”, explica profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Pentru ca grasimea din lactate favorizeaza in timp aparitia aterosclerozei (modificarea structurii arterelor), este indicat sa cumparati iaurturi partial degresate.

Cu cat iaurtul are o compozitie mai omogena si isi pierde din fluiditate, cu atat are mai multe substante artificiale, va avertizeaza medicii. „Evitati iaurturile care se tin bine in lingurita” subliniaza medicul nutritionist si diabetolog Alina Jiletcovici.

Specialistul spune ca acestea sunt soiuri de iaurturi cu adaos de amidon in care se foloseste lapte cu continut ridicat de apa. „Amidonul are rolul de a lega iaurtul, de a-i da aspect compact”, sugereaza ea.

Pe langa amidon, iaurturile cu fructe contin zahar si coloranti. „Amidonul si zaharul cresc valoarea calorica a iaurtului. Mai mult, lipsesc proteinele si calciul, care se gasesc in mod normal in lactate si au rol esential in organism”, apreciaza doctorul Jiletcovici.

Daca vreti ca iaurtul sa fie cat mai sanatos, cumparati numai produse care au fost sterilizate (preparate la temperaturi si presiuni ridicate) dupa fermentarea cu microoganisme.

Prin acest proces se mareste durata de viata a iaurtului. O alta modalitate de a prelungi perioada de valabilitate a iaurturilor este utilizarea E-urilor.

Atat cele obtinute prin sterilizare, cat si cele preparate cu E-uri au termen de valabilitate aproximativ o saptamana, insa cele din urma sunt mai nocive. (Ionela Croitorescu)

Niciun comentariu: