luni, septembrie 10, 2007

Genele care produc cancerul, identificate de un medic roman



Medicul Victor Velculescu (foto) are sanse mari sa obtina Premiul Nobel pentru medicina.

Acesta a reusit sa descopere genele care provoaca aparitia cancerului de san si de colon. Velculescu a fost prezent la Congresul Mondial al Asociatiei Internationale a Chirurgilor, Medicilor Gastroenterologi si Oncologi (IASGO), desfasurat recent la Bucuresti, alaturi de peste 300 de reputati doctori din intreaga lume.

Al XVII-lea Congres IASGO, prezidat de prof.dr. Irinel Popescu, s-a bucurat de participarea a peste 1.000 de medici. Mai bine de 300 de invitati de renume si-au sustinut conferinte, demonstratii, precum si lucrari stiintifice originale. Printre cei prezenti s-au numarat prof.dr. Florian Popa, rectorul UMF "Carol Davila", dar si chirurgul Roland Parc si oncologul Christophe Louvet, de la Spitalul St. Anoine, din Paris. Unul dintre invitatii de seama a fost si profesorul doctor de origine romana, Victor Velculescu. Acesta a reusit sa identifice, impreuna cu o echipa de specialisti ai Universitatii "Johns Hopkins" din Baltimore, Maryland SUA, genele care provoaca aparitia cancerului de colon si san. Specialistii condusi de medicul Velculescu au localizat si identificat un numar de 189 de gene dintre cele peste 21.000 din care este format genomul uman, care sufera mutatii ce duc la aparitia cancerului. Inegalabila descoperire este considerata drept primul pas in vederea descoperirii leacului pentru cancer de catre specialisti din intreaga lume.

Metoda a fost botezata SAGE
Cercetatorul de origine romana a inceput de la analiza celulelor corpului uman, in incercarea de a sintetiza cauzele aparitiei cancerului. Celulele umane au capacitatea de a creste si de a se inmulti prin divizare: in doua, patru, opt etc. Este procesul vietii in toate organismele multicelulare, el fiind "comandat si dirijat" de anumite gene, care il pot porni si opri in functie de anumite conditii. Daca mecanismul respectiv capata sincope, exista riscul aparitiei unei anomalii la nivel celular. Doctorul a observat ca boala canceroasa apare exact in momentul in care genele implicate in mecanismul reglarii diviziunii celulare sufera anumite mutatii, dezorganizandu-l. Astfel se dezvolta haotic in organism celulele canceroase. Victor Velculescu a identificat, astfel, o metoda de depistare a cancerului inca din primele faze ale bolii, chiar incipiente, acest lucru ajutand la stabilirea unor tratamente eficiente. Metoda inventata a fost numita "Serial Analysis of Gene Expressiona" sau, pe scurt, SAGE.

Victor Velculescu s-a nascut in Romania, unde a trait pana la varsta de sapte ani. Vorbeste bine romaneste si este mandru de asta, adaugand ca nici parintii si nici sotia, si ea tot romanca, nu l-au lasat sa uite limba materna. Cu toate ca a studiat in Statele Unite ale Americii, unde si-a petrecut cea mai mare parte a vietii, Victor Velculescu se considera, in continuare, roman, caci "m-am atasat de oamenii din Romania si de spiritul romanesc si tot timpul am avut amintiri placute".
Cristian Vasilcoiu

from www.sanatate.rol.ro

Niciun comentariu: