marți, septembrie 11, 2007
O facultate din Cluj va produce prima bere pentru studenţi
Veniturile obţinute din comercializarea băuturii vor fi folosite în principal pentru activităţi de cercetare
Universitatea de Ştiinţe Agricole din Cluj se va număra în viitorul apropiat printre producătorii locali de bere, dispunând în acest sens de brandul propriu, Student. Ţinta imediată a ineditului fabricant este să alimenteze piaţa campusurilor universitare ale oraşului.
Beneficiind de un parteneriat cu producătorul naţional Ursus Breweries, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj intenţionează, ca până la sfârşitul acestui an, să intre în rândul producătorilor de bere. Ţinta conducerii facultăţii este ca, în următorii ani, berea produsă în laboratoarele proprii să fie comercializată în campusurile universitare ale oraşului.
Veniturile ce urmează să fie obţinute pe baza acestui business vor acoperi toate costurile activităţii de cercetare din domeniul producerii berii, dar şi a diverselor activităţi în schimburile de experienţă cu universităţile străine ale asociaţiilor de studenţi agronomi.
"Ideea privind comercializarea unui sortiment de bere pe piaţa locală ne-a venit în urma unor schimburi de experienţă cu diverse universităţi din Germania şi Belgia, ţări unde producerea şi comercializarea berii produse în universităţi este ceva normal, mai ales că tradiţia lor este recunoscută. Ne-am gândit astfel că de ce nu am face şi noi acelaşi lucru.
Mai ales că staţia experimentală de producţie, pe care partenerul nostru producătorul Ursus ne-a donat-o, produce an de an bere în cele mai înalte condiţii calitative", a declarat pentru "Adevărul", rectorul universităţii de ştiinţe agricole şi medicină veterinară, prof. dr. Liviu Marghitaş.
Universitatea deţine deja un brand propriu pentru berea produsă şi îmbuteliată în laboratoarele proprii. "Am ales un nume sugestiv, Student.
Student, brand intelectual de bere
Sub acest brand, universitatea va produce deocamdată două sortimente sub reţetă proprie a studenţilor. Unul de bere blondă şi unul de bere brună, care vor fi produse de calitate premium fabricate după reţetă tradiţională pe bază de hamei. Ulterior, intenţionăm să dezvoltăm proiectul încercând să impunem pe piaţa locală studenţească şi noi sortimente pe bază de miere şi lămâie", susţine coordonatorul proiectului, profesorul universităţii Elena Mudura.
Deşi produsele Universităţii Agricole încă nu au fost lansate pe piaţa locală, primul pas în încercarea promovării acestora va fi făcut în perioada 4-6 octombrie, când atât sortimentele de bere blondă, cât şi cel brun vor fi degustate de specialişti din domeniul industriei alimentare în cadrul unor sesiuni organizate în laboratoarele universitare.
"Scopul universităţii nu este acela de a genera dintr-o astfel de afacere un profit. Ce ne-am propus este ca din veniturile obţinute să putem susţine financiar amortizarea cheltuielilor cu procesele tehnologice şi cele de cercetare din domeniu.
Marele nostru câştig este că studenţii vor pune în practică tot fluxul tehnologic. De la producţie, îmbuteliere şi până la comercializare. Nu trebuie să omitem că, într-un final, putem să spunem că promovarea berii Student este şi o mândrie universitară locală", susţine profesorul Mudura.
Finanţele şi accizele universitare
Pentru a putea comercializa berea Student, USAVM trebuie să aibă aprobarea dosarului de producător şi comerciant din partea Direcţiei Finanţelor Publice Locale, ştiind că un astfel de business este, potrivit legislaţiei fiscale, suspus regimului de accizare. "Capacitatea liniei de producţie de la universitatea clujeană este de maximum 200 de hectolitri anual.
Ceea ce înseamnă aproximativ 600 de litri lunar. Deşi pentru această cantitate valoarea accizelor nu este una foarte mare, conducerea Universităţii de Ştiinţe Agricole a depus o cerere la Finanţele Publice pentru scutirea de accize, în acest caz nefiind vorba despre un producător de capacitate mare, ci despre o staţie-pilot universitară de capacitate mică", ne-a declarat coordonatoarea proiectului, profesorul Elena Mudura.
Potrivit oficialului universităţii clujene, după etapa Finanţelor Publice, pentru comercializarea berii student în Cluj, universitatea va avea nevoie de aprobările Direcţiei Sanitar Veterinare, ulterior documentaţia urmând să fie depusă şi la Inspecţia agricolă judeţeană.
"Chiar dacă produsele de bere Student vor fi de calitate premium, preţul la care acestea vor fi comercializate va fi unul chiar pentru publicul-ţintă, adică ghidat după veniturile studenţilor. Părerea mea este că aceste produse se vor impune foarte repede având acest atuu pe piaţa campusurilor universitare.
Aşteptările noastre mari însă vor privi şi viitoarele sortimente pe bază de miere de albine şi de lămâie, asta pentru că pe piaţă vor putea fi considerate ca fiind produse inedite", ne-a decalarat rectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină veterinară, prof. dr. Liviu Marghitaş.
from adevarul
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu