duminică, octombrie 07, 2007
Iris striga in noapte
Un spectacol incendiar, cu peste 15.000 de inimi vibrand la unison, o productie spectaculoasa, cu mari artisti romani, au incununat vineri seara cei 30 de ani de existenta sarbatoriti de nationala de rock a Romaniei, formatia Iris.
In costume elegante, sositi intr-o masina de lux, in haine de piele sau jeansi taiati, veniti cu autobuzul direct de pe bancile liceului, fani de toate varstele, adolescenti si oameni cu parul alb, generatiile muzicii Iris s-au adunat pe Aeroportul Baneasa, la o aniversare care nu a mai fost doar a trupei Iris, asa cum spunea Mihai Godoroja (producatorul albumului „Cei ce vor fi” si unul dintre invitatii in spectacol), ci a tuturor.
Valuri de spectatori au primit cu aceeasi bucurie legendarul salut „Buna seara, prieteni!”, rostit de Cristi Minculescu, in momentul in care formatia si-a facut aparitia pe scena, in jurul orei 20.15. Dupa cum au promis, organizatorii concertului, Fun Time Production, au oferit cea mai mare productie tehnica realizata vreodata pentru un artist autohton.
Dupa 30 de ani
Show-ul a inceput cu piesa „Pamantul cuprind”, una dintre melodiile lansate cu 30 de ani in urma de Iris, pe vremea cand tanara trupa se afla la inceput de drum pe un taram muzical in care inca mai traia din amintirea Phoenixului, ai carui membri fugisera din tara.
A urmat „Pe ape”, cand Cristi Minculescu le-a remintit inca o data fanilor ca „jocul nu e greu”, pentru ca apoi sa-i intrebe: „Cine ma striga in noapte?”. Balada „Noaptea”, de pe primul album Iris, a trezit amintiri printre spectatori si a prefigurat momentul primului invitat, „un talent infernal, un talent strivitor”, dupa cum a prezentat-o Cristi Minculescu pe actrita Maia Morgenstern.
Tudor Ilinca si Corul Acustic, urmatorii invitati, au interpretat un alt hit Iris, „Corabia cu panze”, dupa care pe Aeroportul Baneasa a rasunat din nou vocea inconfundabila a lui Cristi Minculescu, pe piesele „Luna plina” si „Sa nu crezi nimic”, de pe albumul „Luna plina” (1996), care a marcat o noua era in muzica trupei Iris.
„Ingerii goi”, melodie noua, de pe albumul „Cei ce vor fi”, si un solo la chitara bas, sustinut de Boro, caruia publicul i-a scandat numele, au continuat spectacolul de pe Baneasa, unde pana si motoarele turate ale avioanelor care aterizau pareau un instrument integrat in simfonia Iris.
„Gladiatorii rockului romanesc”
Adrian Despot, Paula Seling, formatia Voodoo (din care face parte Cristi Dumitrescu, fiul lui Nelu Dumitrescu, Iris), Trooper si Florin Chilian au fost urmatorii artisti care au urcat pe scena pentru a-i sarbatori pe Irisi, reveniti in fata publicului cu „Evadare de cinci stele”, „Casino” si „Somn bizar”, cea din urma declansand o adevarata isterie in randul spectatorilor.
Solourile sustinute de Valter Popa la chitara si Relu Marin la clape, urmatorii invitati, Mike Godoroja si Tudor Chirila, care i-a numit pe Iris „gladiatorii rockului romanesc”, si „Trenul fara nas”, una dintre piesele de rezistenta (la propriu) ale trupei, au purtat mai adanc in noapte „corabia” Iris, pana in momentul in care vocea lui Cristi Minculescu a rasunat: „Era intr-o dimineata, o alba dimineata”... Venise randul publicului sa sustina un „solo”, pe hitul „Lady in Black”, interpretat acum cinci ani, tot la o aniversare, alaturi de Uriah Heep.
„Poate ne lasati si pe noi sa cantam”, a glumit Cristi Minculescu, dupa care a introdus-o in scena pe soprana Felicia Filip. In Baneasa s-au auzit apoi tobele lui Nelu Dumitrescu, intr-o cadenta „nervoasa” si incitanta.
„Nu exista nimeni pe lumea asta care sa va semene”
A urmat un moment emotionant, melodia „Lacrimi de roua”, dedicata de Cristi Minculescu „tuturor celor care au plecat dintre noi: Adrian Pintea, Florian Pittis, Gil Dobrica, Laura Stoica, Jeana Gheorghiu, Ralu Filip”. „La multi ani, Iris, la multi ani si voua”, a incheiat artistul, inainte de a se retrage de pe scena, insa publicul voia mai mult. „Floare de Iris, floare de colt”, s-a auzit vocea Maiei Morgenstern, iar spectatorii au „erupt”.
„Floare de Iris, floare de colt”, a spus si Cristi Minculescu, insa imnul Iris era deja cantat de mii de voci. „De un lucru puteti fi siguri: nu exista nimeni pe lumea asta care sa va semene”, a multumit Cristi Minculescu. „Strada ta”, a fost urmatoarea piesa interpretata la bis si „Iris aeterna” a incheiat o seara magica, iar toti cei prezenti, pe scena sau in fata ei, au stiut ca nu vor fi „niciodata singuri”.
COMPONENTA
Formula actuala a trupei Iris este neschimbata din anul 1986
> Prin trupa Iris s-au perindat, de-a lungul timpului, zeci de muzicieni, de la Nutu Olteanu, Nelu Dumitrescu si Emil Lechinteanu, cei trei care au inventat trupa, pana la Dan Bittman si Mihai Alexandru, Sorin Chifiriuc, Adrian Ilie, Nelu Jecan, si multi altii, Gelu Stefan, Sanda Lacatusu, Florin Ochescu, Manuel Savu, Dan Alex Sarbu sau Bogdan Stanescu...
> Nume care au scris, de-a lungul timpului, pagini importante in istoria rockului romanesc. Fie ca unii dintre ei o mai fac inca, fie ca altii au renuntat la vis, toti acesti artisti vor ramane legati de un nume si printr-un nume: Iris. Alaturi de Cristi Minculescu, Nelu Dumitrescu, Doru Borobeica si Valter Popa, membrii formulei actuale, neschimbata din 1986, carora de cinci ani li s-a alaturat Relu Marin, acesti artisti sunt, la randu-le, o parte din istoria de 30 de ani a trupei Iris.
LA ANIVERSARE
„Iris - 30 de ani”, editie speciala „Evenimentul zilei”
Imediat dupa incheierea showului aniversar Iris, fanii prezenti in Baneasa au primit un supliment editat de „Evenimentul zilei” in cinstea implinirii a 30 de ani de la infiintarea trupei.
Cele patru pagini contin istoria formatiei care a trecut prin 12 ani de comunism, in care a trebuit sa se lupte cu cenzura, salile inghetate in care sustineau concerte, camerele sordide de hotel, incalzite cu mijloace improvizate sau lipsa echipamentului profesionist.
> Cristi Minculescu si Nelu Dumitrescu vorbesc pe larg despre ceea ce a insemnat sa faci parte dintr-o trupa rock la inceputul anilor ‘80 si despre perioada post-decembrista, cand o reevaluare era necesara. „Ne-a mers cam slabut din ‘93 pana in ‘96. Apoi, am luat un producator artistic, la randu-i la inceput de drum, am compus, am inceput sa mergem la televiziuni, la radio, la conferinte de presa, in turnee prin tara...”, isi aminteste fondatorul trupei, Nelu Dumitrescu.
> Cu cateva ore inainte de concertul aniversar, „cei cinci cavaleri ai rockului”, dupa cum au fost „botezati” Irisii in suplimentul EVZ, au primit din partea presedintelui Traian Basescu Ordinul Meritul Cultural in grad de Cavaler pentru promovarea rockului timp de 30 de ani.
from evz
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu