joi, octombrie 25, 2007

Preferinta pentru anumite alimente este genetica

Este scuza perfecta pentru copiii care nu vor sa isi manance verdeata din supa: aversiunea pentru legume poate exista in gene , informeaza www.dailymail.co.uk

Cercetatorii arata ca preferinta pentru mancaruri de la broccoli la usturoi are mult mai mult de-a face cu gusturile pe care le-am mostenit de la parinti decat continutul pranzului de la scoala.

Oamenii de stiinta de la King College London , care au realizat studiul , sunt de parere ca in acest context , campaniile guvernamentale gen “5 pe zi” ( fructe ) ar trebui regandite.

Cercetatorii au scos la iveala importanta materialului genetic in preferintele alimentare studiind obiceiurile alimentare ale 3000 de perechi de gemeni.

Analiza a aratat ca dietele ar putea fi impartite in 5 grupe mari: dieta cu fructe si legume , dieta cu mult alcool , dieta saraca in calorii , dieta cu carne fara grasime si in final , dieta traditional englezeasca cu carne , cartofi , peste prajit si cartofi prajiti.

Cercetatorii au comparat dietele gemenilor identici- care au acelasi substrat genetic-cu cele ale gemenilor care nu sunt identici pentru a vedea daca diferentele de gusturi sunt datorate naturii sau nutritiei.

Rezultatele au indicat ca intre 41% si 48% , alegerile alimentare sunt influentate genetic.

In contrast , mancarurile care suntem fortati de parinti sa le mancam in copilarie sau cele care fac parte din meniul scolii , au insumat doar 5% din preferinte sau aversiuni.

In timp ce unele experiente cum este cea de a manca alimente otravite pot sa ne influenteze alegerile , factorii genetici sunt totusi cei mai importanti.

Gusturile cele mai legate de factorii genetici sunt cele pentru usturoi si cafea.

Campaniile care incurajeaza consumul alimentelor sanatoase ar trebui sa tina cont de aceste rezultate , sunt de parere autorii studiului , deoarece rezultatele evidentiaza ca pentru unii este mult mai dificil sa isi schimbe dieta in aceasta directie decat pentru altii.

Niciun comentariu: