duminică, octombrie 21, 2007
Prima fermă de ouă ecologice, la Drăgăşani
În singura „crescătorie verde" de găini din România, hrana este alcătuită din furaje naturale, iar păsările stau în aer liber
Un vâlcean a înfiinţat o fermă de găini ce produc ouă ecologice. Dumitru Argeşanu a fost în străinătate, a văzut că produsele ecologice câştigă teren, aşa că în 2002 a început construcţia primei ferme ecologice din România. Dacă în străinătate astfel de produse sunt denumite biologice sau organice, la noi sunt cunoscute ca ecologice.
„Ideea înfiinţării unei ferme ecologice mi-a venit după ce am observat că produsele agricole ecologice lipsesc de pe piaţa noastră.
Magazinele abundă în produse tratate chimic, conţinând conservanţi sau diverşi aditivi", spune fermierul. Pentru a obţine ouă ecologice, furajele folosite în hrana păsărilor sunt 100% naturale, nu conţin substanţe chimice de sinteză, pesticide, hormoni sau proteine de origine animală.
De asemenea, găinile sunt crescute în libertate totală, cu spaţiu suficient pentru odihnă şi largi zone înierbate, special amenajate pentru „ciugulit". „Păsările nu se tratează preventiv cu antibiotice, iar atunci când se îmbolnăvesc şi le injectăm anunţăm autorităţile şi nu mai etichetăm cofrajele cu etichete ecologice", spune Dumitru Argeşanu.
Păsările sunt crescute astfel încât să fie fericite. Fiecare găină are la dispoziţie patru metri pătraţi de iarbă, în total ferma dispunând de aproximativ 16.000 mp de gazon. Totuşi, pentru ca păsările să fie protejate de intemperiile vremii sau prădători, întreaga curte este înconjurată de plasă de sârmă, iar padocurile sunt prevăzute cu copertine, care le oferă umbră în verile fierbinţi şi adăpost pe timp de ploaie.
Management pentru sănătatea găinilor
Angajaţii fermei au un program special pentru starea de sănătate şi controlul bolilor. Astfel, într-o primă fază, sunt selectate păsările. „Găinile din ferma noastră sunt de rasă autohtonă, rezistente la boli şi adaptate climei din ţara noastră. Avem un cocoş la 20 de găini, ceea ce e indispensabil într-un sistem ecologic", mai spune Dumitru Argeşanu.
O altă strategie e aplicarea unor tehnologii pentru realizarea bunăstării păsărilor. „În acest fel vrem să creştem rezistenţa găinilor la boli sau paraziţi", precizează Dumitru Argeşanu.
Pentru ca găinile să crească sănătoase, adăpostul este curăţat zilnic, iar ele sunt trimise să facă mişcare pe păşunile din fermă. Dumitru Argeşanu mai spune că o condiţie esenţială pentru ca păsările să dea producţie mare este evitarea supraaglomerării şi respectarea cu stricteţe a normelor de volum şi suprafaţă.
Distribuire în cofraje biodegradabile
Producătorii spun că ouăle ecologice de Drăgăşani, pe lângă faptul că au un gust şi o culoare deosebite, au şi proprietăţi nutritive superioare. Ouăle ecologice sunt distribuite în cofraje biodegradabile în supermarketuri precum Selgros, Carrefour sau Gima.
„Dacă avem grijă ca resursele din care obţinem ouăle să fie de calitate, atunci şi produsul final va fi sănătos", spune Dumitru Argeşanu.
Spaţii obligatorii pentru cocoţat
Conform reglementărilor Uniunii Europene, fiecare pasăre trebuie să dispună de cel puţin patru mp spaţiu înierbat, iar în adăpostul interior trebuie să fie cel mult şase păsări/pe metrul pătrat, fiecare găină urmând să aibă şi 18 centimetri liniari de stinghie de cocoţat.
Întrucât păsările nu se tratează cu antibiotice, legislaţia europeană prevede accesul zilnic obligatoriu la spaţiile înierbate, care asigură imunitatea naturală, fiind vital pentru menţinerea stării de sănătate.
Certificare făcută de elveţieni
Pentru că ouăle ecologice necesită cheltuieli mai mari, ele sunt un pic mai scumpe decât celelalte. „În producerea lor trebuie să respectăm norme şi reguli stricte de hrană, igienă şi condiţii de viaţă a păsărilor, astfel încât să garantăm calitatea. Surplusul de cheltuieli justifică preţul", precizează fermierul.
Reglementările UE, 2090/92 şi OUG 34/2000, sunt respectate cu stricteţe. Chiar şi cofrajele sunt certificate, în fiecare lună, de firma Ecoinspect din Cluj-Napoca şi supervizate de firma elveţiană Bioinspecta.
Până acum, produsele ecologice de la Ferma Cortina, din Drăgăşani, au fost premiate la mai multe expoziţii din România şi din străinătate.
Prima premiere a fost în 2003, la Expoagroutil şi Indagra. În 2004, ouăle ecologice au fost premiate din nou la Indagra, dar şi la Târgul agricol de la Palermo, din Italia. În prezent, ferma are 3.500 de găini ouătoare, iar fermierii spun că de anul viitor numărul păsărilor va ajunge la 6.000.
Ce sunt furajele ecologice
Pentru a se numi furaje ecologice, toate componentele participante la procesarea furajului combinat trebuie să fie ecologice. În toate stadiile de prelucrare, calităţile furajului trebuie să rămână aceleaşi.
Structura medie recomandată pentru găini trebuie să cuprindă cereale ecologice în proporţie de 70-80%, făinuri proteice de origine vegetală, 10-20%, săruri minerale, în proporţie de maximum 8% şi premixuri de vitamine şi minerale bio, aproximativ 1%.
from adevarul
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu