Romanii sint campioni la dat mita si considera coruptia ca parte din viata lor, releva un studiu realizat pe baza unor sondaje de opinie din 21 de tari.
Studiul GfK Praga se bazeaza pe 22.000 de interviuri facute cu tineri avind virste cuprinse intre 15 si 21 de ani, din Austria, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Republica Ceha, Croatia, Estonia, Grecia, Italia, Letonia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Romania, Rusia, Slovacia, Slovenia, Serbia si Muntenegru, Suedia, Ucraina si Ungaria.
Potrivit GfK, in zona cercetata coruptia are un indice foarte mare, de 2,43, pe o scala de la 1 la 4. O coruptie mai redusa este intilnita in tarile Europei de Vest, in timp ce coruptia cea mai puternica corespunde regiunii Europei Centrale si de Est.
Necesara in Europa Centrala si de Est
Aproximativ 6 din 10 respondenti (59%) considera ca mita nu este necesara si ca te poti descurca si fara ea. Mai ales in Suedia, Marea Britanie si in Grecia, majoritatea oamenilor nu considera coruptia nici normala, nici uzuala.
In schimb, peste jumatate dintre cei chestionati din Romania, Bosnia si Hertegovina si din Republica Ceha considera coruptia atit de uzuala, incit o percep ca pe o componenta permanenta a vietii lor. La acest capitol, Romania se situeaza pe primul loc, 61% dintre romani considerind mita absolut fireasca. Vecinii nostri ne impartasesc parerea in mare parte: Ungaria (51%), Serbia si Muntenegru (49%), Bulgaria (36%). La polul opus se afla Suedia, unde pentru doar 8% dintre respondenti e natural sa dai mita.
Se poate si fara mita, dar…
Peste doua treimi dintre europeni (68%) refuza categoric un comportament corupt, raspunzind ca nu au dat niciodata mita. Aproximativ o patrime din populatia care traieste in intreaga regiune (24%) recunoaste ca a dat spaga la un moment dat si numai sub o zecime declara ca dau mita des sau foarte des.
Intrebati daca au dat vreodata mita, 59% dintre romani au raspuns ca da, plasindu-se din nou pe primul loc. Au recunoscut ca au dat mita si 46% dintre unguri, 22% dintre sirbi si 16% dintre bulgari. Portugalia este tara in care se da cea mai putina spaga. 94% dintre portughezi sustin ca nu au dat mita niciodata.
Studiul arata ca, potrivit intervievatilor, cele mai corupte sectoare sint cel guvernamental si cel al sanatatii. Pentru romani coruptia este prezenta mai ales in Justitie (22%), Sanatate (20%) si Guvern (13%). Tot in aceste domenii au identificat cea mai mare coruptie si bulgarii, si sirbii. Maghiarii cred ca Sanatatea este cea mai corupta (44%), urmata de Guvern (8%), Justitia fiind cea mai curata (1%).
In tarile supuse cercetarii, doar 1% dintre cei intrebati au asociat coruptia cu Armata ori cu sectorul bancar sau cel non-profit.
Prea corupti pentru a ne mai opune
Respondentii apreciaza, in majoritatea lor, ca fenomenul coruptiei este o problema a administratiei de stat. Iar sapte din zece declara ca tara lor este corupta. Perceptia unui stat corupt este dominanta la respondentii intervievati din 16 tari, Bosnia si Hertegovina, Polonia si Croatia fiind pe podium (cu 93 si 92%). De asemenea, 76% dintre romani cred ca statul nostru este corupt. Austriecii, suedezii, olandezii, grecii si britanicii resping o astfel de perceptie in proportii de peste 50%.
Cu exceptia a sase tari din vestul Europei (Olanda, Suedia, Portugalia, Grecia, Italia si Marea Britanie), celelalte cred ca este inutil sa lupti impotriva coruptiei, pentru ca e un fenomen imposibil de eradicat. Romanii nu au totusi aceasta convingere, doar 43% impartasind ideea, spre deosebire de bulgari (79%) si maghiari (55%). Cu adevarat optimisti sint suedezii (27%) si portughezii (29%).
Multi dintre europeni nici nu sint dispusi sa actioneze ei insisi contra coruptiei. Presupunind ca respondentii ar fi martori la o situatie in care o companie sau o persoana mituieste un functionar al Guvernului sau o alta figura publica, doar un sfert din populatia regiunii (26%) ar raporta faptul. Cel mai inalt nivel de lupta personala anticoruptie a fost inregistrat in Marea Britanie, unde unu din doi respondenti ar raporta la politie.
from cotidianul
joi, decembrie 06, 2007
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu