joi, decembrie 06, 2007
Casa calcaroasa, 200 de lei metrul patrat
Piatra naturala este tot mai des folosita in amenajarile interioare moderne. Se prefera calcarul.
Cererea pentru placarea peretilor interiori cu piatra naturala este in crestere, desi costurile nu sint mici. In cazul calcarului, costul este de aproximativ 200 de lei metrul patrat cu tot cu TVA. Inainte de a se face o astfel de amenajare este indicat sa se consulte un specialist. „Placarea unei intregi incaperi cu piatra naturala nu este indicata. Acea camera va fi prea incarcata, iar peretii vor trebui sa suporte o greutate mult prea mare. In plus, placarea tuturor peretilor va lua din spatiul incaperii intrucit piatra este destul de groasa“, ne-a spus Alina Dinu, arhitect de interior in cadrul firmei SC Brenneka Group SRL.
Piatra cel mai des folosita in amenajarile interioare este calcarul, dar se cauta si travertinul. Rocile calcaroase folosite la placarea verticala a incaperilor, dar si la exterior sint Codru-Babadag si Baschioi. „Din aceste pietre se pot face diverse forme geometrice, pot fi folosite de asemenea la placarea stilpilor daca acestia exista. Piatra naturala poate fi combinata de asemenea cu alte materiale, tot naturale“, a amintit Alina Dinu, adaugind ca cel mai indicat material cu care se pot combina pietrele este lemnul. Cel mai des intilnita in amenajari este piatra de calcar. „Piatra naturala de calcar este disponibila in trei culori: bej, care predomina in amenajarile interioare, rosu si galben“, ne-a spus Gheorghe Leoveanu, administratorul firmei SC General Intermed Trade SRL.
Tot o roca calcaroasa este si travertinul. „Aceasta piatra este cu aproximativ 30% mai scumpa intrucit este de import. Este adusa din Turcia sau din Iran“, a precizat Daniel Vilcea, directorul Tehnostone SRL. Travertinul este bej sau maro. Tot din piatra naturala se mai pot face scafe sau nise. „In aceste nise se pot monta diverse statuete. Acestea pot fi luminate de spoturi“, a amintit Daniel Vilcea.
Pentru o montare sigura sint recomandate curatirea peretelui si umezirea lui. In prealabil se vor acoperi toate fisurile si gaurile cu ciment sau cu ipsos. „Montarea pietrelor se face de jos in sus, dupa ce spatele pietrelor a fost curatat, cu ajutorul unor adezivi speciali pe baza de ciment, care se aplica fie pe spatele pietrei, cu o spatula zimtata, fie direct pe perete“, ne-a spus Ciprian Ana, administratorul firmei Policons Group SRL.
*
Vinzari in crestere
Tot mai multi proprietari aleg sa isi amenajeze locuintele apelind la estetica pietrei naturale. „Vinzarile sint in crestere, in acest an, cu aproximativ 20%, fata de 2006“, a precizat directorul firmei Tehnostone SRL. Mai mult, aproximativ 75% din vinzari sint reprezentate de catre persoane fizice.
from cotidianul
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu