joi, decembrie 06, 2007

Cuba tanjeste dupa investitori romani



Numarul oamenilor de afaceri romani din Havana este insuficient, afirma Emilio Cabaliero Rodrigues, viceministru de externe al Cubei
Imaginea principala
Aflat pentru cateva zile la Bucuresti, viceministrul de externe cubanez, Emilio Cabaliero Rodrigues, lan­­seaza o invitatie catre in­vestitorii romani, intr-un interviu in exclusivitate pentru „Adevarul". Dupa vizite in Croatia, Serbia, Bosnia-Hertegovina, Muntenegru, Bulgaria si Romania, Rodrigues avea in plan intalniri cu oficialitati din Rusia, Kazahstan si Franta. El si-a exprimat dorinta ca Romania si Cuba sa-si relanseze relatiile, subliniind ca a primit semnale pozitive de la Bucuresti si ca paraseste tara noastra „multumit".

Adevarul: Ati vorbit despre relansarea relatiilor economice dintre cele doua tari. In anii trecuti, Cuba importa din Romania utilaj petrolier, agricol si masini ARO. Care e situatia in prezent?

Emilio Cabaliero Rodrigues: V-ati referit la o perioada in care am avut relatii foarte intense pe plan economic, comercial, dar cele mai importante au fost relatiile interumane intre popoarele noastre, relatiile culturale si sportive. Printre altele, ne-a ajutat si latinitatea. Nivelul relatiilor noastre istorice era foarte bun, si tocmai acest lucru explica prezenta noastra acum la Bucuresti.

Relatiile noastre au scazut ca nivel, ajungand acum aproape de zero. Interesul nostru este sa incercam sa ne "re­intalnim", sa recuperam in toate domeniile. Cred ca acum e momentul ideal, deoarece atat Romania, cat si Cuba au intrat intr-un proces de dezvoltare care ofera multe posibilitati. Am lasat in urma perioadele mai grele si aspiram spre o revenire, o recuperare a relatiilor economice.

- Ati pomenit la un moment dat despre schimburile culturale dintre Romania si Cuba. La ce nivel se situeaza ele in prezent?

- Intr-adevar, au existat schimburi foarte active, culturale si nu numai. In Cuba ve­neau multi artisti, multe for­­matii muzicale din Romania. Acum, suntem prezenti in aproape toata Europa prin cultura noastra (prin manifestatii culturale mai ales in Spania, Franta si Italia). Ne gandim sa extindem aceasta prezenta si in celelalte tari ale UE.

Am descoperit o reinnoire a interesului Romaniei pentru America Latina. Cand am cerut o prezenta mai activa a Romaniei in America La­tina, n-am cerut-o gandindu-ne doar la Cuba, ci la America Latina, in ansamblul ei. In Cuba exista o comunitate ro­maneasca, pot spune chiar ca romancele sunt foarte frumoase. Numarul oamenilor de afaceri romani in Cuba insa nu e suficient. Cred ca este foarte important ca noile generatii de romani sa cunoasca mai mult despre Cuba si invers.

- V-ati referit la procesul de dezvoltare in care a intrat acum tara dvs. Este cumva vorba despre tranzitia discutata in presa europeana?

- Cand a disparut Uniunea Sovietica si am pierdut acele relatii privilegiate pe care le aveam cu Europa de Est, am fost intr-o situatie extrem de grea, foarte izolati, pentru ca, in acele momente, si Statele Unite au intensificat toate masurile de blocada.

Pe de o parte, am pierdut toate relatiile economice, financiare, cu o lume care reprezenta 85% din relatiile noastre externe, iar pe de alta parte, SUA au intensificat blocada cu noi legi pentru ca s-au gandit ca era momentul sa dea lovitura de gratie Revolutiei cubaneze. Multa lume s-a gandit atunci ca vom disparea ca proiect revolutionar.
from newsreport

Niciun comentariu: