Strângerea decoraţiunilor de iarnă din casă şi reîntoarcerea la treburile cotidiene pot crea frustrări greu de ocolit
Bradul de Crăciun a fost strâns. Globuleţele şi decoraţiunile sunt deja împachetate, în aşteptarea sărbătorii care urmează. Vraja cadourilor s-a destrămat, iar casa trebuie curăţată după petrecerile abia încheiate. Trebuie să o luăm iarăşi de la capăt, din nou la şcoală, la serviciu, având de-a face cu vechile probleme. Pare deprimant, nu?
Nu neapărat! Pe mulţi dintre noi ne încearcă un sentiment de dezamăgire când constatăm că am muncit şi ne-am pregătit timp de câteva luni pentru a beneficia de o săptămână de distracţie, de agitaţie şi petreceri. Motivele apariţiei depresiei de sărbători sunt multiple, de la oboseală fizică şi mentală, acumulată de-a lungul anului, la suprasolicitarea organismului în urma alimentaţiei excesive, sau stresul cauzat de gândul unor treburi neterminate.
"Depresia postsărbători apare deoarece la încheierea unui ciclu de viaţă oamenii au tendinţa să treacă în revistă toate evenimentele importante, cu valenţele lor pozitive sau negative, pentru ca în final să poată face un bilanţ. Acesta va arăta care obiective au fost atinse şi care nu, pentru ca ulterior să se poată crea alte obiective pentru noul an", a explicat psihologul Andrei Chiriac, de la Spitalul de Psihiatrie "Constantin Gorgota" din Bucureşti.
Singurătatea, motiv de tristeţe
Acesta a afirmat că atitudinea faţă de acest bilanţ general de sfârşit de an variază în funcţie de individ, unele persoane privind totul în tonuri viu colorate, în timp ce altele tind să vadă totul în gri.
"Spre exemplu, personalităţile depresive sau anxioase, cu un tip de gândire analitică, sunt predispuse la a vedea cu preponderenţă aspectele negative şi de a le exagera, chiar dacă acestea sunt minore.
Astfel, încărcătura negativă resimţită capătă proporţii foarte mari, transformându-se într-o nemulţumire generală, un sentiment de frustrare şi tristeţe, dacă nu chiar de furie şi iritabilitate. Un alt exemplu implică persoanele care sunt singure. Iar această singurătate, într-un moment de trecere precum Anul Nou, poate deveni foarte dificilă.
Imposibilitatea de a simţi «căldura» unei alte persoane, să nu poţi să-ţi împărtăşeşti supărările sau bucuriile are implicaţii profunde, mai ales când ultima săptămână a anului este bazată, cultural, tocmai pe aceste valori", a continuat psihologul.
Sfaturi pentru a începe noul an cu zâmbetul pe buze
Psihologii ne îndeamnă să nu lăsăm depresia postsărbători să se instaleze la început de an. Există numeroase modalităţi de eliminare a sentimentelor de tristeţe:
1 Faceţi o compilaţie a tuturor fotografiilor şi amintirilor adunate peste an. Adunaţi-vă pozele care stau împrăştiate prin toată casă într-un album foto. Privind toate aceste amintiri, veţi ajunge să retrăiţi şi să vă reamintiţi toate momentele fericite şi amuzante ale anului care tocmai a trecut. Dataţi fiecare poză, pentru a nu uita contextul în care a fost făcută, alegeţi rame amuzante sau decupaţi-le pentru a face un colaj. Veţi fi uimit când veţi constata sentimentul de împlinire care vă va cuprinde, în timp ce prietenii şi familia se vor amuza privind rezultatul final.
2 Nu strângeţi toate decoraţiunile. Puteţi lăsa câteva decoraţiuni prin casă, deoarece astfel veţi prelungi sentimentul de siguranţă şi căldură din timpul sărbătorilor. Nu strângeţi toate decoraţiunile în acelaşi timp, îndepărtaţi-le treptat, pentru a nu avea, la sfârşit, senzaţia de casă goală şi rece.
3 Ocupaţi-vă timpul. Cel mai bun lucru pe care îl puteţi face pentru a vă ridica starea de spirit este să faceţi ceva pentru ceilalţi. Nu vă mai gândiţi la lucrurile care v-au dezamăgit, în schimb concentraţi-vă asupra evenimentelor viitoare. Priviţi în jur şi fiţi înţelegători în faţa problemelor lor. Dacă vedeţi că un vecin mai în vârstă are dificultăţi în a îndepărta zăpada, mergeţi şi ajutaţi-l. Invitaţi-vă prietenii la o cafea pentru a evita momentele de singurătate.
4 Faceţi sport. În cazul în care aţi pus câteva kilograme de sărbători, acesta este cel mai bun moment pentru a scăpa de ele. Este uşor să deveniţi depresivi la gândul tuturor bunătăţilor din care v-aţi înfruptat fără reţineri de sărbători. Începeţi un program de exerciţii pe cont propriu sau la o sală de fitness. Gândul că faceţi ceva pentru dumneavoastră vă va binedispune.
5 Nu vă neglijaţi. Sărbătorile necesită atât de multe pregătiri încât de cele mai multe ori ajungeţi să vă neglijaţi propria persoană. Începutul de an este momentul ideal pentru a merge la cumpărături, pentru a vă relaxa într-o baie caldă sau pentru a citi o carte bună.
from adevarul
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu