luni, decembrie 10, 2007

Apă şi ulei egal pate


E 407 då consistenţa produsului
Apa şi uleiul sunt ingredientele principale ale pateului vegetal cu ceapă verde analizat, procentul trecând bine de 50%. Ceapa verde este folosită doar pentru impresie, având o pondere de 0,4%.


Pateul vegetal cu ceapă verde Unicarm este fabricat, după cum scrie pe etichetă, prin fierbere şi este "ambalat în membrană artificială necomestibilă". Tot de pe etichetă citim şi ingredientele: "Apă, ulei vegetal 30%, proteină vegetală din soia, substanţă de îngroşare: caragenan E 407, sare, ceapă verde deshidratată 0,4%, colorant natural: caramel E 150 (poate fi E 150 a, b, c, d), extract de fructe şi legume".


ANALIZÅ. Pateul vegetal analizat este un produs pe bază de proteină vegetală din soia, imobilizată într-un hidrocoloid format din guma caragenan şi apă în care se mai găsesc urme de ceapă verde deshidratată. "Pateul" conţine şi coloranţi din clasa caramelurilor nespecificaţi, dar unii dintre ei pot fi consideraţi a fi periculoşi. Despre aditivul alimentar E 407, caragenan, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi ne spune că poate genera compuşi de degradare cu efecte imunosupresoare şi cancerigene. De asemenea, E 407 poate împiedica asimilarea unor grăsimi şi minerale. Are acţiune laxativă şi poate provoca alergii persoanelor sensibile. Valoarea biologică a produsului este scăzută. Specialistul nostru atrage atenţia că nu se specifică ce fel de proteină vegetală din soia a fost folosită: făină, concentral, izolat, texturat.

CONCLUZII. Datorită compoziţiei şi a aditivilor utilizaţi, profesorul Mencinicopschi precizează că produsul nu este indicat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, persoanelor malnutrite, celor cu imunitate scăzută, alergicilor, astmaticilor, celor suferinzi de anumite afecţiuni ale tractusului digestiv, persoanelor cu malabsorbţie a grăsimilor, vitaminelor liposolubile şi sărurilor minerale.
from jurnalul

Niciun comentariu: