duminică, decembrie 09, 2007
Vasile Puşcaş afirmă că România la finalul anului 2007 se vede ca un stat slab
Vasile Puşcaş
Fostul negociator şef al României cu Uniunea Europeană, Vasile Puşcaş, a declarat că ţara noastră este văzută, la finalul primului an de la aderare, ca "un stat slab", atât din punct de vedere al dezvoltării interne, dar şi al celei externe.
"Cum se vede România la sfârşitul anului 2007? Ca un stat slab. Ce înseamnă această? Lipsa viziunii şi a programului de evoluţie, discrepanţe economice, sociale şi teritoriale, capacitate slabă a instituţiilor de operare conform statului de drept, structură de piaţă internă neconsolidată funcţional, crize succesive şi suprapuse (de la cele politice la criza dintre exportul de muncă şi realitatea pieţei muncii), antagonizarea cetăţeanului faţă de stat, neloializarea cetăţeanului faţă de statul de drept şi identitatea naţională, incapacitate de a opera ca actor în sistemul global cu beneficii pentru cetăţean", a afirmat azi Vasile Puşcaş, într-o conferinţă de presă.
Deputatul social-democrat a făcut o paralelă între situaţia actuală a României şi cea din anii care au urmat Marii Uniri înfăptuită la 1918, considerând că există similitudini între cele două perioade de timp şi a avertizat că este posibil ca în 2008 românii să plătească scump neînvăţarea acestei lecţii de istorie.
"În loc să se dezvolte un sistem instituţional administrativ orientat spre cetăţean, s-a preferat politizarea acestuia, cu vădită tendinţă de apărare a privilegiilor unora şi decontarea de către cetăţeni a tuturor costurilor. Aceste lucruri s-au întâmplat în societatea românească după 1918, dar se pot vedea şi acum, la finalul 2007. Efectul a fost, din punct de vedere intern, în 1938, evoluţia spre autoritarism, iar în 1940, practic colaps politic şi teritorial', a spus Puşcaş.
În ceea ce priveşte evoluţia României în UE, fostul negociator-şef a afirmat că există asemănări între cursul adoptat de ţara noastră şi "calea grecească", această ţară fiind una dintre cele care s-au adaptat cel mai greu la condiţiile integrării.
Vasile Puşcaş a amintit că Greciei i-a trebuit aproape un deceniu pentru ca, într-un ritm de acumulări, şi a spus că nu este normal să ne ascundem după aceste modele de integrare şi că am putea să analizăm şi evoluţia unor ţări ca Irlanda, a cărei aderare a fost considerată un succes.
"De ce să nu urmăm de exemplu calea pozitivă irlandeză, care studiind ceea ce li s-a întâmplat altora a fructificat la maxim această oportunitate europeană", a spus Vasile Puşcaş, care a adăugat că pierderea românilor este cu atât mai mare cu cât ţara noastră are resurse mai multe decât Irlanda.
În opinia deputatului social-democrat, soluţia acestei crize a României este asumarea răspunderii deciziilor, act pe care ar trebui să-l facă atât instituţiile statului, dar şi politicienii, fie că se află la guvernare sau în opoziţie, dar şi toţi cei care au susţinut o dezvoltare a României, eliminând orice şansă de coeziune economică şi socială.
Vasile Puşcaş consideră că politicienii, Guvernul şi Parlamentul trebuie să vină cu proiecte realiste şi cu soluţii, pe care să le şi aplice, iar aceste lucruri ar trebui să se întâmple cât mai curând, apropierea campaniei electorale pentru alegerile de anul viitor fiind astfel o ocazie pentru afirmarea acestor idei noi, nu un pretext de continuare a vechilor practici.
from adevarul
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu