marți, decembrie 11, 2007

Producătorii de „energie verde“, buni de plată


33% din consumul brut stabilit pentru 2010 trebuie să fie „energie verde”
Oficialii Ministerului Economiei şi Finanţelor (MEF) acuză Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) că pune beţe în roate investitorilor din domeniul producţiei de energie din surse regenerabile necontrolabile, precum cea eoliană, solară sau din microhidrocentrale.

Alexandru Săndulescu, şeful Direcţiei Generale de Politici Energetice din cadrul MEF, spune că proiectul de Cod Comercial al pieţei en gros de electricitate elaborat de ANRE îi va obliga pe producătorii de energie regenerabilă necontrolabilă să suporte preţul cantităţii de electricitate pe care nu o poate livra, conform unui contract comercial, din cauza condiţiilor climaterice, adică lipsa vântului, a intensităţii scăzute a luminii solare sau au debitelor mici ale apelor.

Acum, această cantitate lipsă este suportată de toţi participanţii la piaţa de energie (părţile responsabile cu echilibrarea) – producători, furnizori, consumatori eligibili. “Costurile nici nu se simt pentru că sunt împărţite tuturor participanţilor la piaţă. Dacă se transferă către un investitor atunci vor fi greu de suportat de către acesta”, a spus Alexandru Săndulescu, pentru Gândul.

Potenţial mare pentru „energia verde”

Reprezentantul MEF consideră că respectivul cod comercial va alunga investitorii, ceea ce va împiedica România să îndeplinească ţinta de 33% de energie verde din consumul brut stabilit pentru 2010. O treime din această cantitate va fi asigurată de energia eoliană, solară, microhidrocentrale şi geotermală.

Dacă s-ar folosi la maxim potenţialul eolian al ţării noastre, în special în zona Dobrogei şi a Moldovei, energia produsă de vânt ar reprezenta o treime din ceea ce se produce azi în România, în mare parte din termocentrale şi hidrocentrale. Iar dacă s-ar exploata la maxim potenţialul solar, 50% din volumul de apă menajeră şi 15% din cota de energie termică pentru încălzirea curentă ar putea fi substituite.
from gandul

Niciun comentariu: