marți, decembrie 11, 2007
Copiii Banatului se nasc în Ungaria
» Familiile din vestul ţării aleg maternitatea din Szeged pentru a-şi aduce pe lume bebeluşii. Preferă să plătească serviciile medicale decât să dea şpagă în România.
Tot mai multe femei din vestul ţării, în special din judeţele Arad, Bihor şi Timiş, aleg să nască în clinicile din oraşul maghiar Szeged. Siguranţa unei naşteri fără complicaţii este principalul motiv pentru care româncele aleg maternităţile din Ungaria .
Dacă, în urmă cu câţiva ani, naşterea peste graniţă era considerată o fiţă şi avea la bază originea maghiară a pacientelor care îşi doreau dublă cetăţenie pentru odraslele lor, de când cu numeroasele cazuri de naşteri cu complicaţii în spitalele autohtone, migraţia spre maternităţile din Ungaria este tot mai evidentă.
Gravidele care aleg să nască în Ungaria susţin că fac un sacrificiu financiar care merită, pentru că acolo îşi ştiu atât viaţa lor, cât şi a copiilor în siguranţă.
În Ungaria, fiecare salon este dotat cu grup sanitar propriu, lenjeria de pat este schimbată de două sau chiar de mai multe ori pe zi dacă se impune, iar pacientul este ajutat de infirmiere să-şi facă toaleta zilnic. De asemenea, carnea nu lipseşte din meniul zilnic al unui bolnav, iar respectul angajaţilor faţă de internaţi este evident.
Fertilizarea in vitro, 4.000 de lei
O consultaţie într-una din clinicile maghiare costă între 5.000 şi 12.000 de forinţi (70-150 lei), preţ în care poate fi inclusă o ecografie sau un set de analize, iar pentru o naştere se plătesc între 200.000 şi 300.000 de forinţi. Adică 2.500 lei pentru o naştere pe cale naturală şi trei zile de spitalizare, iar pentru o cezariană şi 10 zile de spitalizare, 4.000 de lei.
Totodată, în Ungaria sunt foarte solicitate tratamentele de fertilizare. Astfel, persoanele cu probleme achită pentru o consultaţie 12.000 forinţi (160 lei), o spermogramă costă 12.000 forinţi (160 lei), iar un set complet de analize hormonale poate costa 14.000 forinţi (190 lei). De asemenea, o ecografie costă în Ungaria 7.500 forinţi (100 lei) iar ovulometria şi monitorizarea cu ultrasunete se ridică la 105.000 forinţi (1.400 lei).
Pacientele mai pot opta pentru puncţia ovariană care costă 105.000 ft (1.400 lei), injectarea intracitoplasmatică de spermă - ICSI - 110.000 forinţi (1.500 lei) şi Hatching (erodarea prin diferite metode, de obicei chimice, a membranei embrionului pentru a facilita implantarea sa în endometru) - 50.000 forinţi (680 lei). Fertilizarea in vitro - FIV - costă, la clinicile maghiare, indiferent că sunt private sau de stat, între 300.000 forinţi – 400.000 de forinţi (4.000 lei – 5.400 lei).
Pacienţii care nu cunosc limba maghiară pot beneficia de serviciile unor translatori care, în schimbul sumei de 30 de euro/zi, îi însoţesc la toate clinicile, spitalele şi laboratoarele de analize unde le-a fost recomandat să meargă.
„În Arad, medicul de gardă nu îţi acordă atenţie"
O tânără mămică dintr-o localitate arădeană ne-a mărturisit că s-a hotărât, în ultimul moment, să nască la Szeged, pentru că s-a temut pentru viaţa copilului său. „Medicul care m-a supravegheat pe timpul sarcinii în Arad mi-a propus, de la bun început, să nasc cu cezariană.
A motivat că are foarte multe paciente şi nu le poate asista pe toate, în cazul unei naşteri normale", a povestit Florentina Maior. Ea a adăugat că i-a fost foarte frică, mai ales de anestezie, şi a refuzat. „Cu două săptămâni înainte de naştere am plecat la clinica din Szeged pentru investigaţii şi am decis să nasc acolo. Totul a decurs fără probleme. Sunt sigură că în Arad aş fi avut probleme, pentru că medicul de gardă nu îţi acordă atenţie dacă nu ai fost pacienta lui timp de nouă luni", a mai spus Florentina Maior.
„Nici acum nu ştiu de ce mi-a murit copilul la Maternitatea Arad"
Erika Nagy ne-a spus că în urmă cu 10 ani a născut la maternitatea din Arad un făt mort. Nici acum nu ştie ce s-a întâmplat în timpul naşterii, pentru că nu i s-au dat explicaţii. Ştie doar că medicul care a supravegheat-o în timpul sarcinii i-a spus la ultima ecografie înainte de naştere că suspectează că fătul ar avea cordonul ombilical în jurul gâtului şi i-a recomandat cezariana.
„Medicul a venit la naştere, noaptea, la 3,00, dar nu a fost lăsat să mă opereze de medicul de gardă. Acesta din urmă i-a spus că nu vrea decese pe tura lui. M-am chinuit câteva ore, după care am născut normal, însă copilul a fost mort. Nici acum nu ştiu de ce mi-a murit copilul. Eu am pus totul pe seama faptului că sunt o simplă muncitoare şi nu am avut bani să le umplu buzunarele. Însă acelaşi lucru l-a păţit şi o profesoară care a născut la o zi după mine", ne-a declarat Erika Nagy.
Ea a adus pe lume cel de-al doilea copil la o clinică privată din oraşul maghiar Debrecen, şi susţine că nu ar mai naşte încă un copil în România nici dacă spitalele ar fi mai curate şi mai dotate decât cele din Occident. De asemenea, Ela Falcă, soţia primarului municipiului Arad, a născut, la începutul acestui an, la clinica din oraşul maghiar Szeged. Ea a ales această variantă după ce în timpul sarcinii au apărut complicaţii pe care numai medicii maghiari le-au putut soluţiona.
ROMANIA E PE MOARTE! JOS BASE SI PD SAU PLD! TREZITI-VA ROMANILOR ODATA SAU MURITI IN PROSTIE!
from adevarul
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu