joi, decembrie 13, 2007
Si mormintele devin digitale
Valul tehnologic a ajuns si in cimitire: mortii vor fi comemorati cu ajutorul monitoarelor LCD.
Pietrele funerare ale viitorului le vor aduce omagiu celor decedati prin intermediul unor clipuri video si poze color, texte si muzica, precizeaza BBC Online. Vidstone LLC, o companie americana cu birouri in Florida si Colorado, vinde un dispozitiv dotat cu ecran LCD, ce se monteaza pe lespezile mormintelor. Si doar pentru ca are legatura cu moartea, asta nu inseamna ca nu este promovat ca oricare altul: el transforma vizita la cimitir intr-o „adevarata experienta multimedia“, este rezistent la intemperii, are o durata de viata de 15 ani si nu necesita intretinere, fiind alimentat cu energie solara. Patru ore de expunere la lumina genereaza suficienta energie pentru ca un material video de pina la zece minute sa fie redat de citeva ori, spun producatorii.
Avind un pret de aproximativ 2.000 de dolari, dispozitivul nu s-a bucurat pina in prezent de prea mult succes. Reprezentantii Vidstone spun ca, desi a fost construit cu doi ani in urma si este comercializat de apro-ximativ 100 de distribuitori in Statele Unite, precum si de o firma din Marea Britanie, cifrele de vinzari sint inca mici, ei nefiind dispusi sa ofere un numar exact. Asta nu i-a descurajat insa. Directorul de vinzari din Colorado, Cheri Lucking, a comparat evolutia curenta a noului concept funerar cu momentul cind primele telefoane mobile au fost lansate pe piata si oamenii spuneau ca nu vor cumpara niciodata asa ceva. „Cu totii avem unul acum“, spune aceasta, adaugind ca tehnologia a schimbat deja felul in care ii omagiem pe cei plecati dintre noi. Din ce in mai multe capele ale cimitirelor apeleaza la ecrane LCD pentru a face prezentari multimedia. „Cu cinci-sase ani in urma, conceptul de comemorare video era inexistent“, subliniaza Lucking.
„Pretul unei lespezi de mormint variaza intre cinci si opt mii de dolari. Cind mai adaugi cele doua mii pentru dispozitivul celor de la Vidstone, suma devine destul de ridicata“, este de parere Chuck Summers, directorul de vinzari al unei firme de pompe funebre din statul Illinois. Si pozitionarea mormintelor poate fi o problema, din moment ce dispozitivul functioneaza pe baza de energie solara. „Daca o lespede se afla sub un copac, dispozitivul n-o sa functioneze prea bine. Daca este orientata spre vest sau nord in loc de est sau sud vor exista de asemenea probleme cu incarcarea cu energie“, mai adauga Summers.
Unul dintre impedimente este si durata de viata scazuta a dispozitivului, oamenii avind tendinta de a conferi monumentelor funerare eternitatea de care cei dragi nu au avut parte. „Nu cred ca le vor face sa dureze o vesnicie“, spune Sue Pergolski, proprietara unui magazin din statul Winsconsin ce comercializeaza lespezi de morminte inca din 1909. Maria Schiltzberger, manager la o firma de pompe funebre din Houston, spune ca intr-un an a reusit sa vinda un singur dispozitiv, punind la rindul ei aceasta pe seama unei atitudini conservatoare pe care o au clientii. „Dotarea pietrelor funerare cu echipament electronic reprezinta un pas mare. Oamenii sint obisnuiti cu granit, marmura si astfel de lucruri“, afirma ea.
Cu toate ca proprietarul unei alte companii de profil din statul Wisconsin, Doug Ellis, nu a reusit sa vinda nici un exemplar din februarie, de cind a inceput comercializarea dispo-zitivului, considera ca ideea care sta la baza produsului este grozava. „Mi s-a parut ca este un lucru extraordinar pentru aceasta industrie. Ceva unic, dincolo de picturile si gravurile care decoreaza in mod standard un mormint“, spune el.
In viziunea lui, aspectul financiar nu reprezinta unul dintre motivele pentru care dispozitivul nu s-a vindut foarte bine, de vreme ce unii indivizi dau pina la o mie de dolari pe gravuri. El crede ca noua tehnologie are pur si simplu nevoie de timp ca sa fie acceptata.
Optiunile pentru comemorari sint nenumarate, printre ele numarindu-se si posibilitatea de a permite persoanelor decedate sa vorbeasca din mormint. „Nu vad nici un motiv pentru care n-as sta in fata unei camere de filmat si nu le-as transmite un mesaj nepotilor mei, precum «Credinta in Dumnezeu a fost foarte importanta pentru mine»“, spune Ellis, in virsta de 54 de ani.
from cotidianul
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu