marți, decembrie 11, 2007
Japonezii fac şosete din pânze de păianjeni
Cercetătorii japonezi au creat şosete confortabile din fire de păianjen modificat genetic, o alternativă ecologică la şosetele produse din fibre artificiale. "Prin modificarea genetică a viermilor de mătase este posibilă crearea unui fir bun de păianjen", a explicat Masao Nakagaki, profesor la Universitatea Shinshu, Japonia, care a dezvoltat fibra după 10 ani de cercetare. "Este mai bine pentru mediu să înlocuim fibrele artificiale, care sunt produse din petrol, cu fibre naturale reciclabile", a declarat acesta.
Nakagaki a reuşit să creeze mătase de păianjen, care conţine proteine de păianjen (10%) şi mătase (90%), prin injectarea de gene de păianjen din specia Nephila edulis în viermi de mătase.
Păianjenii produc cel puţin şapte tipuri diferite de fire, de la cele dure, care menţin pânza întreagă, la cele elastice, care formează cercurile.
Experţii spun că aceste fire sunt mai rezistente decât oţelul şi mai uşoare decât fibrele artificiale existente, precum Kevlar, utilizate pentru vestele antiglonţ. Însă firele de păianjen nu pot fi produse la scară industrială, pentru că insectele realizează o cantitate limitată.
Creatorii şosetelor din fibre de păianjen speră să revitalizeze, cu ajutorul acestui concept, industria mătăsii şi cea a şosetelor din Japonia. De asemenea, ei speră să îmbunătăţească şosetele cu substanţe anti-îmbătrânire.
Se pare că aceste şosete ideale ar putea fi lansate pe piaţă după 2010.
from clujeanul
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu