marți, decembrie 11, 2007
Kosovo a început drumul spre independenţă
» Liderii de la Priştina caută sprijinul occidentalilor pentru desprinderea provinciei de Serbia.
La trei zile după ce mediatorii internaţionali au predat la ONU raportul celor patru luni de negocieri fără succes între Belgrad şi Priştina, liderii kosovarilor au anunţat începerea consultărilor cu partenerii occidentali în vederea proclamării independenţei Kosovo. Între timp, tensiunea ia amploare la Priştina, unde mii de studenţi au cerut proclamarea rapidă a independenţei.
„De azi, Kosovo începe consultări intense cu parteneri-cheie internaţionali pentru coordonarea următorilor paşi către o declaraţie de independenţă", a declarat Skender Hyseni, purtătorul de cuvânt al echipei de negociatori din Kosovo. Oficialul de la Priştina a precizat că provincia nu-şi va declara independenţa mai devreme de mijlocul lunii ianuarie, deşi iniţial se estimase luna mai.
"Kosovo şi poporul din Kosovo au urgent nevoie de claritate în ceea ce priveşte viitorul lor. Instituţiile din Kosovo vor da această claritate foarte curând. Nu există un termen-limită pentru declararea independenţei, dar cu siguranţă Kosovo nu va aştepta foarte mult", a subliniat Hyseni.
Nerăbdarea începe să se facă simţită din ce în ce mai mult în rândul populaţiei albaneze din provincia sârbă. Aproximativ 2.000 de persoane au manifestat, ieri, la Priştina, cerând desprinderea rapidă a Kosovo de Serbia. Autorităţile kosovare albaneze au afirmat că îşi vor proclama unilateral independenţa, dar că vor face acest lucru în coordonare cu americanii şi europenii.
Unitatea virtuală a UE
Dosarul Kosovo a fost şi pe agenda miniştrilor de externe din statele membre UE, care s-au reunit ieri la Bruxelles într-o ultimă încercare de a depăşi divergenţele legate de viitorul statut al provinciei. "Cred că ne apropiem de o poziţie comună în cadrul UE", a afirmat Javier Solana, înaltul reprezentant al UE pentru politică externă. Şeful diplomaţiei suedeze, Carl Bildt, a declarat că un singur stat UE continuă să se opună oricărui fel de recunoaştere a independenţei fără acordul Consiliului de Securitate al ONU.
Luxemburghezul Jean Asselborn, vicepremier şi ministru de externe, a menţionat că este vorba de Cipru. Această ţară se teme că o recunoaştere a declaraţiei de independenţă unilaterală a provinciei ar putea fi folosită ca precedent de Republica turcă a Ciprului de Nord (RTCN), recunoscută doar de Ankara. La început, Spania, Cipru, Grecia, Slovacia şi România s-au arătat reticente faţă de desprinderea Kosovo de Serbia.
Moscova trimite avertismente
În acelaşi timp, Rusia a avertizat din nou Occidentul, prin vocea ministrului său de externe, Serghei Lavrov, că recunoaşterea unei eventuale declaraţii unilaterale pentru independenţă ar putea declanşa o "reacţie în lanţ" în problemele Balcanilor, şi nu numai. Aflat în capitala cipriotă, Lavrov a atras atenţia că „acei care născocesc astfel de planuri trebuie să cântărească foarte atent consecinţele".
Dosarul Kosovo va reveni la ONU şi va face obiectul unei dezbateri în Consiliul de Securitate, programat la 19 decembrie. Este însă puţin probabil ca raportul să dea naştere unei noi rezoluţii. Rusia, care dispune de drept de veto, a declarat răspicat că se va opune oricărei rezoluţii care nu va fi acceptată de Belgrad.
from adevarul
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu