luni, noiembrie 05, 2007
Balmoşul-record a fost premiat
Cei mai buni bucătari din Munţii Apuseni au realizat un balmoş de 500 kg (1102.31pounds), stabilind un nou record mondial pentru Cel Mai Mare Balmoş. Balmoşul este o mâncare tradiţională a ciobanilor din Carpaţi, compusă din făină de grâu, făină de porumb şi smântână, care sunt fierte împreună timp de trei ore. La realizarea balmoşului-record au contribuit cei mai buni bucătari din comunele de "moţi" Gârda, Arieşeni, Scărişoara: Aurel Dobra, Livia Danciu, Elena Dobra, Maria Bogdan, Teodora Barna, Simona Stan, Aurelia Dig, Elena Lazea, Avram Matei, Elena Matei, Alina Miclea, Gheorghe Matei. Se presupune că balmoşul preparat tradiţional oferă energie o vigoare deosebită, fiind considerat o posibilă explicaţie a potenţei şi performanţelor sexuale deosebite ale ciobanilor din Apuseni care consumă regulat acest produs, majoritatea având 3-7 copii. "Este pentru prima dată când se găteşte un asemenea balmoş aici la noi. Nu cred că s-a mai făcut undeva. Noi am mai făcut mult, da' într-un ceaun aşa mare nu am mai fiert niciodată", a declarat Aurel Dobra, şeful echipei care s-a ocupat de gătit. Oala uriaşă de 850 kg (1873.92 lbs) în care s-a realizat recordul a fost produsă manual de romii căldărari din Târgu Cărbuneşti - Târgu Jiu, singurii care s-au angajat la o asemenea manoperă. Ei au fost conduşi de un vechi meşteşugar rrom din Târgu-Jiu, Mihai Istrate. Pentru pregătirea balmoşului moţesc s-au folosit 443 kg de smântână, procurată de la sătenii din Gârda şi Arieşeni, 4,43 kg de sare, 35 kg de făină albă, 55,3 kg de mălai, pentru ca după fierbere să rămână cel puţin 500 kg. Pentru omogenizarea compoziţiei s-au folosit imense linguri de lemn, confecţionate sub forma unor lopeţi de 2,1 metri lungime.
Balmoşul record a fost distribuit apoi gratuit pentru consum tuturor celor prezenţi, fiind realizate peste 2.000 de porţii. În mai puţin de o oră, tot balmoşul a fost consumat!
World Records Academy a omologat la faţa locului acest record şi, "impresionaţi de dăruirea şi eforturile depuse în promovarea şi păstrarea tradiţiilor unei comunităţi milenare - cea a moţilor din Apuseni - oferă un premiu special de 125.000 de dolari comunităţii locale, constând în servicii de promovare globală oferite de World Records Academy" - a declarat Tom Howard, Preşedinte World Records Academy. Premiul oferit de World Records Academy include: câte o pagină gratuita de reclamă în Cartea Recordurilor - următoarele 5 ediţii (tarif listă 20.000 de dolari/ediţie, total 100.000 de dolari), pagină în care vor fi promovate gratuit serviciile turistice din comunele Gârda, Arieşeni, Scărişoara. Oportunităţile turistice din cele 3 comune vor fi promovate gratuit, timp de 5 ani, şi pe site-ul WRA (valoare 25.000 de dolari), prin includere în pagina recordului mondial.
Una din lingurile de lemn, utilizate la realizarea balmoşului record, a fost oferită de organizatori către World Records Academy, pentru a fi inclusă (alături de un poster gigant şi muzica populară din Apuseni) în expoziţia "Recorduri Româneşti" care va fi inaugurată la Bucureşti, pe 18 iulie 2008, de Ziua Mondială a Recordurilor. Ulterior, Lingura Gigant va face parte din expoziţia itinerantă a World Records Academy, care va fi prezentată în Muzee de prestigiu din New York, Las Vegas, Paris, Londra, Tokyo, Sydney. Câte una din bucătăresele care au participat la realizarea produsului va fi invitată la deschiderea acestor expoziţii. (R.G.)
from ziarulunirea
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu