vineri, noiembrie 09, 2007
Combustibili din sandvişuri şi conserve
Produsele alimentare din magazinele Londrei vor fi transformate, după expirare, în biocombustibil
Cantităţi imense de sandvişuri, resturi din farfuriile clienţilor, precum şi o mulţime de alimente expirate, retrase din magazinele londoneze, vor fi livrate de-acum încolo unei uzine ce va produce biogaz. Compania Terra Firma spune că metropola britanică poate alimenta singură o uzină de gaz metan obţinut din biomasă.
Ceea ce până acum constituia hrana cerşetorilor, care pândeau seara containerele cu alimente expirate retrase de pe rafturile magazinelor, va deveni în curând biomasa din care se va extrage gazul metan pentru buteliile londonezilor. Compania care va pune la punct sistemul vine de peste Ocean, unde a dezvoltat deja o întreagă industrie a biogazului.
Gunoaiele Katrinei
În Statele Unite, goana după materiale biodegradabile, care ar putea fi adunate în containere şi lăsate la putrezit pentru a produce gaz metan, ia forme spectaculoase. Pe lângă resturile alimentare, chiar şi lemnele ce provin din locuinţele zdrobite de uraganul Katrina vor fi mărunţite şi adăugate în containerele de biomasă.
Infinis, una dintre companiile ce produc biogaz în SUA, este deja racordată la reţeaua producătorilor americani de energie electrică. Ea are 80 de staţii de producere a biogazului şi tot atâtea minicentrale, cu ajutorul cărora livrează agent termic pentru locuinţe, umple butelii şi pulsează energie electrică în sistemul naţional.
Calcule economice încurajatoare
După modelul american, în jurul Londrei vor apărea multe containere de biogaz, unde vor fi puse „la produs" toate resturile alimentare. Alan Lovell, directorul executiv de la Infinis, spune că, dacă se vor aduna la un loc alimentele expirate şi resturile biodegradabile din casele metropolitanilor, s-ar putea depăşi cantitatea de 200.000 de tone de biomasă.
„Numai supermarketurile vor trimite 100.000 de tone. Dacă adăugăm particularii, restaurantele şi localurile fast-food, cu siguranţă vom depăşi 200.000 de tone", spune Lovell. Specialiştii au calculat că energia electrică produsă prin arderea biogazului obţinut din alimentele expirate dintr-un singur supermarket, care până acum se aruncau, va fi de 5 megawaţi, adică necesarul uzual pentru 10.000 de familii.
„Intenţionăm să adunăm şi resturile vegetale din fermele agricole din jurul Londrei. Cu ajutorul acestui surplus, probabil vom acoperi necesarul de curent electric al Londrei", precizează Lovell. După lansarea a două astfel de centrale, Infinis produce deja aproximativ 11% din întreaga cantitate de energie regenerabilă a Marii Britanii.
Cam multe resturi alimentare
Discuţiile despre biogaz au dezvăluit cât de multe alimente se aruncă în Londra. Presa a luat la analizat fiecare raport oferit cu generozitate de supermarketuri şi a dezvăluit că londonezii aruncă 300 de grame de carne pentru fiecare kilogram consumat, de pildă.
La fel de rău au ieşit şi calculele privind consumul cartofilor: la fiecare kilogram de cartofi prăjiţi şi consumaţi, se aruncă aproape 400 de grame de cartofi risipiţi. Dacă se adaugă şi verdeţurile, fructele şi legumele proaspete, atunci risipa devine chiar îngrijorătoare.
Unul dintre oficialii primăriei metropolitane, privind socoteala cu alimentele expirate sau aruncate pur şi simplu la gunoi, a exclamat: „Mai bine facem un pic de economie. Ar trebui să începem să folosim tot ce ne rămâne în farfurii şi să consumăm a doua zi". Declaraţia lui despre aşa-numitele „leftovers" (resturi de la o masă cu mai multe persoane) a făcut înconjurul presei şi o mulţime de editoriale au aprofundat acest fenomen.
from adevarul
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu