Ordinea şi securitatea de pe teritoriul altui stat ţin de responsabilitatea statului respectiv, iar Guvernul României nu poate decât să asiste autorităţile locale în combaterea infracţionalităţii, a declarat primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu, într-un interviu acordat Agenţiei ROMPRES, cu privire la situaţia românilor din Italia.
'Faptele care s-au întâmplat pe teritoriul Italiei nu ţin de răspunderea Guvernului român. Guvernul României nu are drept de jurisdicţie într-un teritoriu străin. Este în primul rând resortul autorităţilor din acele ţări să menţină ordinea, securitatea cetăţenilor proprii, indiferent că sunt naţionali sau emigranţi. Ceea ce putem să facem şi trebuie să facem, şi am demonstrat-o în cazul situaţiei din Italia, este să colaborăm cu autorităţile italiene pentru a ajuta - subliniez, pentru a ajuta - în diminuarea şi stoparea fenomenului infracţional şi a faptelor antisociale, care sunt comise de conaţionalii noştri', a declarat premierul Tăriceanu.
Şeful Executivului a explicat că vizita sa în Italia a avut şi scopul de a atenua percepţia publică negativă a italienilor cu privire la cetăţenii români.
'Vizita mea în Italia a avut totodată şi scopul să contracareze un punct de vedere care tindea să acapareze percepţia publică privitoare la români, adică 'români egal infractori'. M-am dus în Italia tocmai pentru a discuta cu autorităţile italiene şi pentru a mă putea adresa publicului italian nemijlocit, să le explic că majoritatea covârşitoare a românilor sunt oameni corecţi şi cinstiţi, oneşti, care muncesc din greu şi că fapta unui individ nu poate să ducă la punerea semnului la egalitate cu o întreagă populaţie. Cred că, într-o măsură importantă, am reuşit', a afirmat Tăriceanu.
El a subliniat că Guvernul a reuşit, prin oferirea de asistenţă juridică gratuită, să ferească cetăţenii români de eventuale abuzuri administrative din partea autorităţilor italiene
'Sunt câteva măsuri care erau necesare tocmai pentru a calma spiritele şi a nu lăsa ca relaţia între România şi Italia, care a fost excelentă şi pe care în continuare o putem califica drept foarte bună, să se deterioreze în dezavantajul ambelor părţi', a subliniat primul-ministru.
Şeful Executivului a adăugat că Sanctitatea Sa Papa Benedict al XVI-lea va putea contribui şi el la detensionarea acestei situaţii.
'Biserica Catolică are un rol foarte influent şi foarte important în Italia pe lângă publicul larg, care este format din catolici practicanţi, cât şi faţă de mediul politic, unde, de asemenea, este o voce foarte influentă. Demersul Papei, care a chemat la o atitudine de curtoazie morală faţă de imigranţi, a fost un semnal în beneficiul românilor, care s-au simţit protejaţi de această instituţie puternică - Biserica Catolică', a subliniat premierul Tăriceanu.
from adevarul
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu