Chipul reconstituit al lui Tutankhamon, a cărui celebritate postumă se datorează mormântului sau din Valea Regilor, descoperit în 1922 de britanicul Howard Carter, singurul mormânt al unui faraon care timp de 3.200 de ani a scăpat neprofanat şi nejefuit, a fost prezentat azi, în premieră, publicului larg.
Mumia faraonului, al cărui mormânt a fost deschis la 26 noiembrie 1922 de echipa de experţi britanici condusă de Howard Carter, a fost scoasă din sarcofagul din piatră unde s-a aflat până în prezent şi a fost depusă într-o vitrină construită din plexiglas ce dispune de un sistem de control al umidităţii şi al temperaturii pentru a proteja 'conţinutul' de efectele schimbărilor climatice.
Rămăşiţele pământeşti ale fostului conducător egiptean, care, potrivit oamenilor de ştiinţă, ar fi decedat la frageda vârstă de 19 ani, au fost acoperite în întregime cu role din pânză de in, numai faţa reconstituită a tânărului faraon, care s-a urcat pe tron la numai 9 ani, fiind descoperită. Numai 'o mână' de experţi şi oameni de ştiinţă au putut 'admira' până în prezent chipul lui Tutankhamon până în prezent, anunţă AFP.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu