duminică, septembrie 16, 2007

Inima Alpilor Tirolezi


Innsbruck, capitala Tirolului încă din 1429, este una dintre destinaţiile preferate de iubitorii muntelui .

Supranumită „inima munţilor Alpi", capitala Tirolului, Innsbruck, este un oraş emblemă pentru patria spielhosenilor. O destinaţie preferată de montagnarzi şi de cei împătimiţi de sporturile de iarnă. Situat pe valea râului Inn, flancat de munţi, Innsbruck te cucereşte prin atmosfera destinsă şi splendoarea peisajelor.

Odată ajuns în Innsbruck, cea mai bună alegere este să o iei la pas prin centrul istoric al oraşului, plin de cafenele, berării şi mici magazine cu suveniruri. Chiar dacă multe dintre magazine sunt dedicate în exclusivitate unor anume tipuri de mărfuri, este remarcabilă ingeniozitatea fiecărui comerciant în a-şi prezenta marfa în vitrină.

La o terasă din apropiere, câţiva bărbaţi rumeni în obraji beau bere la halbe şi cântă voioşi iodlere, acompaniaţi de un acordeonist îmbrăcat în costum naţional şi sosit probabil de la o serbare locală. Germana se amestecă la tot pasul cu italiana unor turişti gălăgioşi. Toată lumea este parcă într-o continuă vacanţă. Apogeul zumzetului estival este maxim pe Herzog Friedrich Strasse, principala stradă din centrul istoric, ce are în capăt Goldenes Dachl (Acoperişul Auriu), emblema oraşului.

În secolul al XV-lea împăratul Maximilian I a facut din Innsbruck capitala administrativă, culturală şi financiară. În ceea ce astăzi este centru istoric, a fost ridicat Goldene Dachl, un impresionant edificiu renascentist. În 1665, împărăteasa Maria Theresia a construit Poarta Triumfului şi a extins Hofburg, reşedinta Habsburgilor. Arhitectura din această perioadă este, de altfel, şi astăzi definitorie pentru capitala Tirolului.
Palatul Imperial datează din secolul al XIV-lea

Innsbruck-ul poate fi admirat şi de la înălţimea Stadtturm, o impresionantă construcţie din secolul al XIV-lea, aflată tot pe Herzog Friedrich Strasse. Domul St. Jakob merită de asemenea vizitat, pentru interiorul baroc, decorat în cele mai mici detalii, dar şi pentru stucaturile speciale. Un alt obiectiv important este Palatul Imperial, ce datează încă din 1397.

În pofida numeroaselor restaurări şi chiar recons­trucţii, precum şi adăugării de noi spaţii, palatul şi-a păstrat în mare măsură aspectul iniţial. Atracţia principală o reprezintă cu siguranţă Riesensaal, o sală imensă, de 31 de metri lungime, cu tavanele decorate de complicate fresce şi decoraţiuni din marmură, aur şi porţelan. Pentru amatorii de ski, Innsbruck este destinaţia ideală în tot timpul anului.

Din oraş sunt accesibile nu mai puţin de cinci pârtii mari de ski, legătura între ele făcându-se cu autobuzul. Cea mai accesibilă şi mai apropiată este Hungerburg. De altfel, la 40 de kilometri de oraş se găseşte Gheţarul Stubai, o pârtie potrivită pentru orice anotimp. Chiar şi în perioada verii, la o înălţime de 2.900 până la 3.300 de metri, zăpada este perfectă şi se poate skia fără probleme, iar priveliştea nu poate fi descrisă în cuvinte.

Ponturi

Cei care preferă cluburile şi barurile se pot distra excelent în cartierul Viaduktbogen.
Iubitorii jocurilor de noroc îşi pot încerca şansele în cazinoul din Landhausplatz.
Cazarea într-o pensiune din zona Tirolului, în condiţii excelente, cu mic dejun inclus, costă în general între 35 şi 40 de euro pe noapte de persoană.
C&D Partner Tour, circuit Viena - Salzburg – Innsbruck– Mănăstirea Melk – Liechtenstein, 425 euro/pers.
Sunny Days Travel, circuit Budapesta - Viena - Salzburg - Innsbruck – Munchen, 470 euro/pers.
from adevarul

Niciun comentariu: