sâmbătă, octombrie 27, 2007
U CLUJ - STEAUA 2-1 / STEAUA A APRINS 'LANTERNA'!
“U”, ultima clasata în Liga I, a spart gheata când nu se astepta aproape nimeni si a obtinut prima victorie în esalonul de elita dupa mai bine de opt ani
“Sepcile rosii” au dat lovitura pe “Ion Moina”, reusind sa învinga Steaua lui Gigi Becali, fapta care nu a fost la îndemâna “dusmanilor” din Gruia în urma cu doua luni.
Atât “U”, cât si Steaua au început prudent meciul, jucatorii ambelor echipe stând foarte grupati, distantele dintre linii fiind greu de masurat chiar si cu sublerul. Si totusi parca alb-negrii au avut un plus de curaj, însa panica semanata de Savu pe flancul drept al apararii bucurestene n-a avut efect si pe tabela de marcaj. Surprinsi de îndrazneala "lanternei", stelistii n-au avut decât replici de cascadorii râsului în primele 20 de minute, când suturile lui Nesu (10), Croitoru (16) si Nicolita (17) au zburat departe de poarta lui Szolomajer. Insa, ca o echipa mare, Steaua a speculat prima ezitare a defensivei clujene. Suller si Iodi s-au încurcat reciproc în apropierea coltului terenului, Iacob le-a furat mingea, a centrat în fata portii, de unde Nicolita l-a învins pe Szolomajer cu o deviere la coltul scurt (’21). A fost primul sut pe poarta al bucurestenilor. “Sepcile” n-au resimtit prea tare socul primirii golului, însa Goga n-a fost deloc inspirat în preajma portii, la doua bune contraatacuri ardelene (29, 30). In schimb, Nemanja Jovanovic a gasit o bijuterie de executie, foarfeca pe spate din coltul careului mic, cu care l-a învins pe Zapata si a aruncat tribunele în aer : 1-1 (‘35). Ultimele replici ale primului act le-au apartinut bucurestenilor, însa Croitoru (’40, sut în transversala) si Badea (42) au punctat doar la impresia artistica.
Dupa pauza s-a jucat pe contre, fiindca remiza nu-i convenea nimanui. Mai întâi, Goga a sutat în bara, din întoarcere, de la 20 de metri (51), pentru ca aproape imediat Iacob sa rateze doua bune situatii la poarta gazdelor (52, 56). Clujul a raspuns tot prin Goga, probabil la cel mai bun meci al lui în Liga I, dar nici «decarul » alb-negrilor nu a fost mai norocos (72, 75). Cu sase minute înainte de final, Goga a dat lovitura de gratie, cu un lob peste Zapata, dupa ce înainte cu câteva secunde columbianul salvase din fata lui Nemanja Jovanovic. Fluierul final a consemnat un 2-1 identic cu cel din toamna lui 1995, ultima victorie a lui “U” împotriva Stelei în campionat.
Universitatea Cluj: 33. Szolomajer - 17. Suller, 3. Iodi, 30. Park, 24. M. Jovanovici - 25.Olah, 22. Haciatrian, 15. A. Mureşan (21. Bolohan '46), 20. A. Savu (8. R. Sabo '37, 19. G. Coman '82) - 10. Goga, 9. N. Jovanovici
Steaua: 1. Zapata - 18. P. Marin, 3. D. Goian, 5. I. Rada, 15. Neşu - 16. Nicoliţă (30. Zaharia '69), 20. Lovin (84. Surdu '53), 10. N. Dică, 26. Croitoru - 9. V. Badea (25. Neaga '49), 19. V. Iacob
Cartonaşe galbene: Olah '69, R. Sabo '74, Bolohan '81 / V. Badea '35, P. Marin '47, D. Goian '60, Neşu '65
from prosport
“Cu soarta si cu Dumnezeu nu te poti juca. Pe ei nu-i dribleaza nimeni.” Nicolae Dobrin (1947-2007)
AMINTIRE Dobrin (în dreapta) alaturi de coechipierii sai dinamovisti de la nationala: Dumitrache (decedat si el în acest an), Radu Nunweiller, Mircea Lucescu si Cornel Dinu
AMINTIRI Dobrin nu a jucat deloc la Mexico ‘70, din cauza unei partide de poker.
Nicolae Dobrin nu era deloc înghitit de grupul dinamovistilor de la prima reprezentativa.
Desi toata lumea stia ca motivele pentru care "Printul din Trivale" nu a evoluat la Guadalajara au fost fotbalistice, de vina fiind un conflict cu Angelo Niculescu, povestea a plecat de la o partida de... poker. Cu câteva luni înaintea turneului final, nationala se afla într-un cantonament prelungit în Cipru si Grecia. Cunoscut drept un jucator foarte bun de carti, "Gâscanul" a jucat într-o seara contra dinamovistului Radu Nunweiller. Din câteva mâini, Dobrin i-a luat adversarului 300 de dolari, iar dupa doua seri, la ora revansei, l-a scuturat pe acesta de alti 7.000 de "verzisori"! Noaptea, Nunweiller a încercat sa-i fure banii în timp ce dormea, dar nu a reusit, deoarece "Gâscanul" se culcase cu plicul sub pijama. Furios, dinamovistul s-a plâns a doua zi colegilor sai de la club, Cornel Dinu si Mircea Lucescu, care i-au solicitat lui Dobrin sa-i înapoieze banii pagubasului. Cum fostul mare fotbalist a refuzat, cei doi s-au dus la antrenorul Angelo Niculescu si i-au spus: "Ori îi da toata suma înapoi, ori îl pedepsesti, pentru ca altfel nu mai jucam noi!". Speriat, tehnicianul a încercat sa medieze conflictul, dar, aflat la mijloc, a trebuit sa aleaga. Dobrin a devenit apoi persona non-grata la lot, iar la Mondialul din Mexic a privit de pe margine toate meciurile.
L-a plesnit pe Dinu!
INCIDENT "Procurorul" a încasat-o pentru ca l-a luat la rost pe colegul sau de la nationala
Unul dintre fostii coechipieri ai "Gâscanului" a rememorat un alt conflict pe care acesta l-a avut, de data asta cu Dinu, în Israel, într-o seara de cantonament la nationala, eveniment de asemenea petrecut înaintea Campionatului Mondial din Mexic.
"Intr-o seara, «Para» (n.r.-Dobrin) si cu alti câtiva baieti se închisesera într-o camera, unde jucau carti, mai beau un sprit. La un moment dat, pe la 1 noaptea, si-a facut aparitia si Cornel Dinu, care a început sa-i ia la rost: «Eu sunt capitanul echipei, treceti la culcare imediat!». In secunda doi, Dobrin s-a ridicat de pe scaun si l-a pocnit cu toata puterea în plina figura, încât Dinu a cazut lat. «Ce-ai facut, l-ai lesinat?», l-au întrebat speriati baietii, la care Gicu a raspuns: «N-am vrut, ba, sa-i dau tare, da’ ce capitan e el?». Ulterior, Cornel Dinu l-a ajutat însa pe Dobrin. In 1992, pitesteanul a suferit un accident minor în timp ce juca tenis de picior, dar a ignorat rana, care s-a infectat. Aflat la un pas de septicemie, "Gâscanul" s-a dus la doctor, care i-a spus ca nu are ce-i face si ca singura salvare poate veni numai de la Bucuresti. Aflând despre cele petrecute, Cornel Dinu a intervenit de urgenta si, datorita interventiilor sale, l-a internat pe Dobrin la Spitalul Militar.
"Vrei tricoul meu? Poftim! Ti-l dau!"
INEDIT La un meci de campionat, din 1968, FC Arges - Progresul, jucatorul Neacsu de la oaspeti l-a apucat în disperare de cauza de tricou pe Dobrin, ca o ultima solutie în a-l opri din drumul spre poarta. Calm, acesta s-a oprit, si-a scos tricoul si i l-a oferit: "Daca vrei tricoul meu, poftim!", i-a zis în zeflemea "Gâscanul".
N-a înregistrat marca "Ochii lui Dobrin"
DECIZIE Desi Dobrin se jura ca nu a baut niciodata din aceasta licoare, tuica de Pitesti a fost denumita de oameni "Ochii lui Dobrin" înca de acum patru decenii, din cauza ca eticheta avea desenate doua prune albastre, precum ochii marelui fotbalist. Dupa Revolutie, mai multi oameni i-au propus lui Dobrin sa-si faca un business de pe urma acestei denumiri, dar fostul international a refuzat. "Mi-a parut rau ulterior, pentru ca ar fi putut fi o afacere buna. As fi putut înregistra aceasta marca la OSIM", ne-a marturisit "Gâscanul" în urma cu câteva luni.
from prosport
vineri, octombrie 26, 2007
Auto: 465 de cai putere, doar 49.000 de dolari
Compania Saleen a lansat astăzi modelul S281 RF, o maşină menită să aducă un echilibru între performanţă si preţ.
Saleen S281 RF este de fapt un Ford Mustang modificat, însă performanţele sunt cu adevărat uimitoare. Maşina este echipată cu un motor V8 Turbo de 4,6 litri care generează 465 de cai putere, turbosuflantă Saleen de generaţia a VI-a, suspensii sport şi jante de 20 de inchi.
Vitezometrul indică o viteză maximă de 320 km/h, iar dotarile de la interior (scaune, pedale, elemente de siguranţă) sunt specifice unei maşini de curse.
Saleen va produce doar 100 de astfel de modele, iar fiecare va fi vandut la pre'ul de 49.995 de dolari.
from adevarul
O LEGENDA NE-A PARASIT: NICOLAE DOBRIN!
Fostul mare fotbalist Nicolae Dobrin a decedat vineri dimineaţa, la Spitalul Judeţean Argeş, unde fusese internat marţi, în stare gravă.
Conform unor surse neoficiale, Nicolae Dobrin fusese vizitat joi dimineaţa de un preot chemat de familia sa.
Nicolae Dobrin a fost unul dintre cei mai buni fotbalişti români din istorie, impresionând mai ales prin tehnica sa desăvârşită. Dobrin, născut pe 26 august 1947, a debutat în Divizia A la o vârstă fragedă, la aproape 15 ani, sub culorile echipei Dinamo Piteşti, într-un meci cu Ştiinţa Cluj (1-5). De fapt, întreaga sa carieră este legată de clubul argeşean, singurul pentru care a evoluat, cu o scurtă experienţă la CS Târgovişte (1980-1982). A jucat 408 meciuri în Divizia A şi a marcat 111 goluri.
La echipa naţională a disputat 48 de partide, marcând 6 goluri. Marea sa nerealizare rămâne faptul că nu a evoluat niciun minut la CM 1979, din Mexic, deşi făcea parte din lot.
După ce s-a retras din activitate, Dobrin a rămas aproape de clubul FC Argeş şi a îndeplinit mai multe funcţii de conducere, dar şi tehnice în cadrul grupării piteştene.
Odihnească-se în pace!
joi, octombrie 25, 2007
Preferinta pentru anumite alimente este genetica
Este scuza perfecta pentru copiii care nu vor sa isi manance verdeata din supa: aversiunea pentru legume poate exista in gene , informeaza www.dailymail.co.uk
Cercetatorii arata ca preferinta pentru mancaruri de la broccoli la usturoi are mult mai mult de-a face cu gusturile pe care le-am mostenit de la parinti decat continutul pranzului de la scoala.
Oamenii de stiinta de la King College London , care au realizat studiul , sunt de parere ca in acest context , campaniile guvernamentale gen “5 pe zi” ( fructe ) ar trebui regandite.
Cercetatorii au scos la iveala importanta materialului genetic in preferintele alimentare studiind obiceiurile alimentare ale 3000 de perechi de gemeni.
Analiza a aratat ca dietele ar putea fi impartite in 5 grupe mari: dieta cu fructe si legume , dieta cu mult alcool , dieta saraca in calorii , dieta cu carne fara grasime si in final , dieta traditional englezeasca cu carne , cartofi , peste prajit si cartofi prajiti.
Cercetatorii au comparat dietele gemenilor identici- care au acelasi substrat genetic-cu cele ale gemenilor care nu sunt identici pentru a vedea daca diferentele de gusturi sunt datorate naturii sau nutritiei.
Rezultatele au indicat ca intre 41% si 48% , alegerile alimentare sunt influentate genetic.
In contrast , mancarurile care suntem fortati de parinti sa le mancam in copilarie sau cele care fac parte din meniul scolii , au insumat doar 5% din preferinte sau aversiuni.
In timp ce unele experiente cum este cea de a manca alimente otravite pot sa ne influenteze alegerile , factorii genetici sunt totusi cei mai importanti.
Gusturile cele mai legate de factorii genetici sunt cele pentru usturoi si cafea.
Campaniile care incurajeaza consumul alimentelor sanatoase ar trebui sa tina cont de aceste rezultate , sunt de parere autorii studiului , deoarece rezultatele evidentiaza ca pentru unii este mult mai dificil sa isi schimbe dieta in aceasta directie decat pentru altii.
Cercetatorii arata ca preferinta pentru mancaruri de la broccoli la usturoi are mult mai mult de-a face cu gusturile pe care le-am mostenit de la parinti decat continutul pranzului de la scoala.
Oamenii de stiinta de la King College London , care au realizat studiul , sunt de parere ca in acest context , campaniile guvernamentale gen “5 pe zi” ( fructe ) ar trebui regandite.
Cercetatorii au scos la iveala importanta materialului genetic in preferintele alimentare studiind obiceiurile alimentare ale 3000 de perechi de gemeni.
Analiza a aratat ca dietele ar putea fi impartite in 5 grupe mari: dieta cu fructe si legume , dieta cu mult alcool , dieta saraca in calorii , dieta cu carne fara grasime si in final , dieta traditional englezeasca cu carne , cartofi , peste prajit si cartofi prajiti.
Cercetatorii au comparat dietele gemenilor identici- care au acelasi substrat genetic-cu cele ale gemenilor care nu sunt identici pentru a vedea daca diferentele de gusturi sunt datorate naturii sau nutritiei.
Rezultatele au indicat ca intre 41% si 48% , alegerile alimentare sunt influentate genetic.
In contrast , mancarurile care suntem fortati de parinti sa le mancam in copilarie sau cele care fac parte din meniul scolii , au insumat doar 5% din preferinte sau aversiuni.
In timp ce unele experiente cum este cea de a manca alimente otravite pot sa ne influenteze alegerile , factorii genetici sunt totusi cei mai importanti.
Gusturile cele mai legate de factorii genetici sunt cele pentru usturoi si cafea.
Campaniile care incurajeaza consumul alimentelor sanatoase ar trebui sa tina cont de aceste rezultate , sunt de parere autorii studiului , deoarece rezultatele evidentiaza ca pentru unii este mult mai dificil sa isi schimbe dieta in aceasta directie decat pentru altii.
“Românii, luaţi drept cobai!”
Profesor în biologie moleculară, Gilles-Eric Seralini, specialist în organisme modificate genetic, a fost invitat de Greenpeace la Bucureşti în perioada 25-29 octombrie.
Organismele modificate genetic (OMG) au fost dezvoltate în anii ’80 pentru a înlocui la scară mondială plantele de bază ale alimentaţiei animale şi umane. În prezent se cultivă soia şi porumb MG în proporţie de peste 99%, în rest bumbac şi rapiţă. La ce servesc? “Plantele transgenice servesc la absorbţia sau fabricarea – fără să moară – a unor pesticide, ne spune Séralini. “Sunt deci plante concepute să conţină pesticide, care pot însă prezenta riscuri pentru sănătate.” Culturile high-tech au fost introduse pe scară largă în SUA în urmă cu zece ani. La sfârşitul anilor ’80, concerne transnaţionale producătoare de pesticide – Monsanto, BASF, Syngenta, Bayer şi filialele lor – au început să fabrice seminţe modificate genetic (MG).
Monsanto deţine astăzi brevetul pesticidului total Roundup. “Vânzările de Roundup, principalul erbicid din lume (comercializat împreună cu seminţele MG – n.r.), au crescut. Soia modificată genetic a fost creată pentru a tolera Roundup.” Erbicidul nu distruge plantele transgene datorita faptului că “ soia se îmbibă ca un burete” cu Roundup.
Soia MG nu este cultivată în UE, unde poluarea apelor cu acest tip de pesticide este deja foarte importantă, apreciază expertul. În cazul porumbului transgenic, de tip Bt (Bacillus thuringiensis), suprafeţele cultivate în Europa sunt de o sută de ori mai mici decât cele biologice. “Planta produce mult insecticid care nu apare în bilanţul firmelor”. În România se cultivă soiul de porumb (bt) MON 810.
LIPSA DE TRANSPARENŢĂ. Ce teste fac companiile pentru a dovedi că produsele lor nu sunt periculoase pentru oameni? “Din păcate”, ne răspunde Seralini, “ştiind că sute de milioane de oameni vor mânca aceste alimente toată viaţa, este un scandal că nu sunt testate pe cobai mai mult de trei luni. Animalelor nu li se ia sânge şi nu li se analizează organele. În plus, testele au fost ascunse.” Directiva CEE/1829/2003 a intrat în vigoare în 2004, obligând firmele să testeze propriile produse modificate genetic şi să publice rezultatele. Monsanto a refuzat să le publice. Cu expertiza cercetătorilor Gilles-Eric Séralini şi Arpad Puzstai, Greenpeace Germania a câştigat, în aprilie 2005, un foarte mediatizat proces împotriva concernului, la Curtea de Apel din Münster. “Noi am reluat testele făcute de Monsanto şi am arătat, publicând rezultatele în revista ştiinţifică internaţională Archives Of Environmental Contamination and Toxicology (www.springerlink.com/content/02648wu132m07804/fulltext.html), că indicau semne de toxicitate pe ficatul şi rinichii animalelor. Ca şi când ar exista un fenomen de otrăvire, de exemplu din cauza efectelor nedorite ale insecticidului produs de porumb”.
CETĂŢENI CRITICI. În UE singura plantă transgenică cultivată în vederea comercializării este porumbul. În Germania şi Franţa au existat deja numeroase cazuri de culturi convenţionale şi/sau bio, contaminate cu OMG. În lipsa unei legislaţii clare, în ultimii ani, numărul litigiilor între agricultori a crescut. Cetăţenii europeni nu acordă credibilitate instituţiilor UE. Cer decizii transparente şi probele lipsei de periculozitate a OMG. Circa 75% dintre europeni refuză consumul de alimente transgenice. (Institutul CSA, oct. 2006). Şi în România? “Consumatorii şi agricultorii români nu trebuie să fie luaţi drept şobolani de laborator. Înainte de-a eticheta produsele şi mai ales de a mânca OMG, trebuie făcute teste serioase”, conclude profesorul Séralini, care va ţine azi, la ora 11:00, o conferinţă de presă la Societatea Română de Radiodifuziune. Publicul interesat este binevenit, anunţă organizatorii: Fundaţia România şi Greenpeace.
from jurnalul
98% DIN ORGANISMELE MODIFICATE GENETIC PROVIN DIN SUA ŞI CANADA
Problema organismelor modificate genetic a devenit temă de dezbatere cu publicul. Profesorul Gilles Eric Séralini, specialist în biologie moleculară la Universitatea Caen şi expert al guvernului francez, a declarat că plantele modificate genetic sunt foarte puţin diversificate, 98% din culturile modificate genetic fiind produse în America de Nord şi Canada. Acest tip de culturi se mai practică în Spania şi reprezintă doar 0,05 din culturile europene.
Principalele culturi modificate genetic sunt porumbul şi soia. Majoritatea acestora produc ebicid şi pesticid singure cu excepţia soiei. Soia modificată genetic este doar un burete, a spus Seralini.
Anca Bundaru, Antena3.ro
UE insistă ca România să modifice taxa de primă înmatriculare
Comisia Europeană va trimite până la sfârşitul anului o a doua scrisoare de avertizare României dacă guvernul nu modifică taxa de primă înmatriculare până atunci. Un oficial european a afirmat că executivul încearcă să tragă de timp însă Comisia nu aşteaptă la infinit. Corespondentul nostru la Bruxelles, Dana Spinanţ are mai multe amănunte.
Comisia a deschis o procedură de încălcare a tratatului împotriva României, în martie, pe motiv că taxa discriminează maşinile second-hand aduse din străinătate şi încalcă articolul 90 din Trataul Eropean. Din martie şi până acum autorităţile din România au fost în contact cu experţii europeni care au sfătuit ministerul de Finanţe cum să schimbe taxa. Dar după cinci luni comisia avertizează că aceste discuţii nu se pot prelungii la infinit şi că va trimite o nouă scrisoare României lansând a doua etapă a procedurii.
Dacă guvernul nu pune în practică o nouă taxă aliniată la cea comunitară nici după cea de-a doua scrisoare, cazul va ajunge la Curtea de Justiţie de la Luxembourg. Curtea poate amenda România şi îi poate ordona să despăgubească cetăţenii care au plătit taxa considerată discriminatorie
CE va trimite o a doua scrisoare de avertizare până în decembrie.
from adevarul
Comisia a deschis o procedură de încălcare a tratatului împotriva României, în martie, pe motiv că taxa discriminează maşinile second-hand aduse din străinătate şi încalcă articolul 90 din Trataul Eropean. Din martie şi până acum autorităţile din România au fost în contact cu experţii europeni care au sfătuit ministerul de Finanţe cum să schimbe taxa. Dar după cinci luni comisia avertizează că aceste discuţii nu se pot prelungii la infinit şi că va trimite o nouă scrisoare României lansând a doua etapă a procedurii.
Dacă guvernul nu pune în practică o nouă taxă aliniată la cea comunitară nici după cea de-a doua scrisoare, cazul va ajunge la Curtea de Justiţie de la Luxembourg. Curtea poate amenda România şi îi poate ordona să despăgubească cetăţenii care au plătit taxa considerată discriminatorie
CE va trimite o a doua scrisoare de avertizare până în decembrie.
from adevarul
Statul în cap ajută la îmbunătăţirea memoriei!
Cercetătorii consideră că fluxul sangvin care irigă creierul poate afecta modul în care nervii transmit semnale unor zone ale organismului. Dacă această teorie este adevărată, va putea fi folosită în tratarea unor afecţiuni cerebrale, inclusiv boala Alzheimer, schizofrenia şi epilepsia.
Practicienii medicinei chineze împreună cu instructorii yoga au fost printre primii care au considerat că statul în cap ajută la îmbunătăţirea memoriei şi la întărirea atenţiei. Cercetătorii americani de la Institutul Tehnologic din Massachusetts afirmă că sângele poate influenţa funcţia nervoasă, ajutând la reglarea informaţiilor care străbat creierul.
Sângele conţine biochimicale care pot slăbi vasele de sânge, afectând astfel neuronii. Schimbările resimţite în cazul volumului de sânge pot afecta nivelul acestor chimicale.
Specialiştii afirmă că este posibil ca neuronii împreună cu unele celule glia să reacţioneaze la mişcarea regulată a vaselor de sânge de contractare şi de extindere. Sângele influenţează, de asemenea, şi temperatura ţesutului cerebral, care poate ulterior afecta activitatea neuronală.
from adevarul
Practicienii medicinei chineze împreună cu instructorii yoga au fost printre primii care au considerat că statul în cap ajută la îmbunătăţirea memoriei şi la întărirea atenţiei. Cercetătorii americani de la Institutul Tehnologic din Massachusetts afirmă că sângele poate influenţa funcţia nervoasă, ajutând la reglarea informaţiilor care străbat creierul.
Sângele conţine biochimicale care pot slăbi vasele de sânge, afectând astfel neuronii. Schimbările resimţite în cazul volumului de sânge pot afecta nivelul acestor chimicale.
Specialiştii afirmă că este posibil ca neuronii împreună cu unele celule glia să reacţioneaze la mişcarea regulată a vaselor de sânge de contractare şi de extindere. Sângele influenţează, de asemenea, şi temperatura ţesutului cerebral, care poate ulterior afecta activitatea neuronală.
from adevarul
miercuri, octombrie 24, 2007
Cerşetorii români i-au speriat şi pe finlandezi
Locuitorii capitalei finlandeze sunt alarmaţi de activitatea unor cetăţeni români care cer pomană pe stradă, fiind îngrijoraţi că bandele de cerşetori văzute de ei în sud-estul Europei ar putea deveni un fapt curent şi în Finlanda, relatează miercuri cotidianul finlandez Helsingin Sanomat, în ediţia sa online.
Pe de altă parte, 'aceşti oameni nu vor decât o slujbă în Finlanda şi nu îndrăznesc să apeleze la autorităţile finlandeze de teama de a nu fi ridicaţi şi trimişi înapoi acasă, unde casa le-a fost distrusă de inundaţii, iar guvernul de la Bucureşti, un guvern de hoţi şi de bandiţi, nu a făcut nimic ca să-i ajute', spune un rezident din Finlanda intervievat de ziarul citat, vorbind despre membrii unei familii de români.
Majoritatea cerşetorilor de pe străzile din Helsinki provin din Europa de Est, din ţări precum România, Slovacia sau Ungaria, şi spun că au ajuns aici din cauza sărăciei şi a lipsei unui loc de muncă la ei acasă, notează acelaşi ziar.
În prezent, poliţia finlandeză reexaminează şi modifică măsurile pe care le poate lua împotriva cerşitului pe străzi, neputând însă interveni, cerându-le cerşetorilor să plece - cu excepţia cazurilor în care ei deranjează sau cer pomană pe un ton agresiv, potrivit inspectorului şef Pekka Hook, care conduce departamentul de poliţie din Helsinki.
Finlandezii sunt însă îngrijoraţi mai ales de acei cerşetori care vând flori sau fac comerţ ambulant cu obiecte din aur, pentru că în multe cazuri ei obişnuiesc să dea florile aproape cu forţa şi la prima vedere pe gratis, după care oamenii sunt constrânşi să le dea bani, sau imigranţii încearcă să le vândă drept aur obiecte fără valoare.
Deşi autorităţile se aşteptau ca aceşti cerşetori să plece o dată cu venirea toamnei, ei au rămas în continuare în oraş, comportamentul lor stârnind o oarecare preocupare, despre mulţi crezându-se că sunt implicaţi în activităţi criminale. Finlandezii au fost alarmaţi în vară şi de faptul că mulţi dintre aceşti cerşetori păreau să-şi ia cu ei în fiecare zi copiii mici - lucru care se pare că se petrece în continuare, de vreme ce serviciile sociale nu pot interveni.
from adevarul
"Exista o campanie abil facuta pentru ca Becali sa-si piarda mintile"
Actorul Florin Calinescu este convins ca patronul de la Steaua "e departe de Dumnezeu si de dumnezeire".
Florin Calinescu nu sta toata ziua in brate cu Shakespeare. Iubeste cartile, teatrul si tot ceea ce tine de cultura, dar nu se da la o parte de la fotbal, sportul-rege.
Ii place sa „toace” fotbalul, la fel ca si ceilalti peste 20 de milioane de „antrenori” ai Romaniei. Calinescu este un mare fan al echipei Poli Timisoara, club la care si-a julit genunchii si i-au crescut primele fire din mustacioara adolescentina.
„Arsenal s-a jucat cu ambreiajul in Ghencea”
EVZ: Domnule Calinescu, puteti caracteriza intr-un singur cuvant starea actuala a fotbalului romanesc?
Florin Calinescu: De cacat! Pardon! Cacat, ca sa fie un singur cuvant.
Credeti ca poate castiga titlul in acest sezon o echipa din provincie?
Nu cred. Parghiile sunt aici, la Bucuresti. Este mult mai usor de ajuns la Mircea Sandu, la Mitica (n.r. - Dumitru Dragomir) sau la arbitri. Incep argumentele gen „Bai, voi vreti Champions League la Cluj, la Vaslui sau la Timisoara? Vreti sa vina Arsenal si Real Madrid la Mioveni sau la Craiova? Ati turbat? Ce este in capul vostru? Hai sa ne regrupam!”.
Parerea mea e ca vectorul e stabilit: Steaua, Dinamo sau Rapid. Asta se intampla an de an, doar Rapid mai castiga la vreo patru ani. Totul e batut in cuie. Anul asta vom vedea Rapidul campioana. Daca nu, Steaua.
Totusi, baietii aia din Capitala au si ei un pic de dreptate. Dau ca exemplu CFR Cluj. In momentul in care ai pretentii europene si te faci de ras cu cipriotii... Dar si Steaua, Dinamo si Rapid sunt... Ma abtin! Ce sa ne mai ascundem dupa deget: suntem la pamant in Europa!
Credeti ca Poli Timisoara este pe cai mari sau totul este doar un balon de sapun?
Timisoara nu este, momentan, pe cai mari. Este doar pe niste cai care pot parea mari, dar asta se intampla intr-o herghelie in care toti sunt ponei. Ia sa joace maine cu Famagusta! Nu vorbesc de jocuri cu echipe grele. Ce se va intampla daca joaca Poli cu Arsenal?
Romania traieste cu iluzia ca Steaua a luat doar un gol de la englezi. Arsenal s-a jucat cu ambreiajul in Ghencea: vrum-vrum. Dadea Steaua un gol, dadea Arsenal doua. Dadea Steaua doua, baga Arsenal trei. Si tot asa.
„Exista o campanie abil facuta ca Gigi sa-si piarda mintile”
Cum caracterizati debarcarea lui Gheorghe Hagi de pe banca Stelei?
Este jenant ce a facut finul cu nasul. Asta s-a intamplat pentru ca finul nu mai poate fi oprit. El se afla intr-o ametitoare cursa de prabusire morala, din cauza unor sondaje care-l dau al doilea om credibil din Romania. Daca tot ii plac lui exemplele religioase, ii aduc aminte ca si Iuda a avut multi arginti.
Si ce a facut cu ei? Gigi Becali e departe de Dumnezeu sau de dumnezeire. Cand esti crestin, intinzi si obrazul celalalt, esti generos. Exista o campanie abil facuta ca Gigi Becali sa-si piarda mintile si sa creada ca e intangibil in mijlocul gramezii sale de bani.
In campania electorala se va trezi repede la realitate. Deocamdata este doar propriul lui adversar. A avut o confruntare doar cu Boanchis (n.r. - ziarist sportiv) si si-a luat-o de nu s-a vazut.
„Hagi a fost cel mai bun din epoca DVD-urilor”
Aveti un fotbalist preferat?
Nu-mi convine cand se duce discutia spre Hagi. Eu as vrea sa vorbesc despre Dobrin. Pe el l-am prins cel mai bun. E imposibil sa spui ca ala a fost cel mai mare fotbalist din istorie.
Cred ca Hagi a fost cel mai bun din epoca DVD-urilor, Dobrin a fost cel mai tare din perioada televizoarelor alb-negru si a radioului cu tranzistori, iar Petchovshi si Dobay au fost cei mai mari din povestiri, de atunci cand se mergea cu trenul cu carbuni. Am descoperit niste fresce geto-dacice.
Sa stiti ca noi, romanii, am inventat fotbalul, nu englezii. Fotbalul e ceea ce jucam noi aici, acasa, nu ceea ce se joaca afara. Fotbalul e chestia asta de la noi, cu praf, namol, cu fete cu coada pe spate la tusa, cu arbitri care au chilotii mai mari cu trei numere... Este o intreaga pleiada de marionete, ca la teatrul de papusi.
N-am un fotbalist preferat, dar am meciuri preferate: RFG - Italia 3-4, Bayern München - Manchester United 1-2 si AC Milan - Liverpool 3-3. Am vazut si la noi meciuri interesante.
Langa Timisoara a fost un meci tare, intre echipa din Loveni si Vulturii Textila Lugoj. Acolo am cunoscut prima data fiorii erotismului. Era intr-un lan cu porumb. M-am dus sa bat un aut si unii mi-au luat mingea din spate. M-au dus in porumb! Era cat pe ce sa ma logodesc acolo cu niste tractoristi. Sunt meciuri si meciuri...
ANGAJAMENT
„Daca o sa castigam Campionatul European de fotbal, ma fac vanzator de „Evenimentul zilei” in piata din Faurei!”
Ce va face nationala la Campionatul European din 2008?
Daca se loveste Chivu la umar sau daca Mutu e la frizer, s-a terminat cu nationala. La nationala avem doar o Ileana Cosanzeana. Am un picior mai intepenit si ca sa-mi faci o frectie la el... nu simt mai mult decat doua furnicaturi.
Ca sa am si o bucurie plenara mai sus de picior, eventual cu completarea actului respectiv la o finalizare fericita, ar trebui, ca sa-i dau dreptate lui Gigi Becali, sa castigam competitia! Si ce daca ne-am calificat? Nu ma incalzeste cu nimic. Daca luam titlul, promit sa ma fac vanzator de Evenimentul zilei in piata din Faurei!
Ati dori sa vedeti pe cineva din fotbalul romanesc pe scaunul electric?
Sistemul nostru energetic nu este inca bine pus la punct, ca sa prajim oamenii de fotbal. Sunt insa destui scuipati in fotbalul nostru care trebuie sa dispara intr-un fel.
Raul fotbalului romanesc se afla in sertarul lui Mircea Sandu. Si binele e tot acolo. E limpede, fotbalul romanesc se misca dupa cum vrea Mircea Sandu.
Regretati ca n-ati ajuns fotbalist?
Daca gandesc cu mintea de la 16 ani, imi pare rau. Am jucat doi-trei ani pe la juniorii Timisoarei. Acum nu-mi mai pare rau. Am masini mai misto decat jucatorii.
Am case mai frumoase si gagici mai tari ca fotbalistii. Am si prieteni mai buni. Citesc, scriu, gandesc si inteleg. Spre disperarea multor generatii de vedete din fotbal, notorietatea mea tine mai mult in bine.
from evz
AU FACUT MISTO DE EL
ATMOSFERA Suporterii l-au ironizat pe Gigi Becali care aseara a fost contestat si fluierat pe stadion.
Atunci când o echipa din România, dar mai ales Steaua, vine în Spania, foarte multi români care muncesc legal sau nu în aceasta tara fac tot posibilul pentru a vedea meciul pe viu.
Mândrie, dor de tara sau pur si simplu pasiune pentru singurul club de fotbal din tara noastra care a câstigat Cupa Campionilor Europeni. Nu poti sti exact motivele care îi îndeamna pe compatriotii nostri din diaspora la o exaltare tipica parca noua, latinilor. Cu mult timp înainte de startul meciului, în jurul stadionului "Ramon Sanchez Pizjuan", te puteai întâlni cu entuziasmul celor fortati sa plece de acasa pentru a face un ban în Spania. Se putea citi pe fetele lor, se putea deduce din modul în care se comportau atunci când autocarul ros-albastrilor a sosit, cu doua ore înaintea partidei, la arena. "Steaua, Steaua", se auzeau strigatele de încurajare, printre aplauzele "împrumutate" parca de la o piesa de teatru. Gigi Becali era asteptat, dar nu toti dintre cei 1.500 de români prezenti la Sevilla l-au primit cu simpatie. Patronul formatiei din Ghencea a fost întâmpinat cu fluieraturi de o parte a românilor stabiliti în Spania, aceiasi care au stricat antrenamentul lui Olaroiu în cantonamentul de asta-vara de la Oliva, Valencia. Contestatarii i-au pregatit si un banner latifundiarului din Pipera: un desen reprezentându-l pe Gigi Becali îmbracat ca un oier si tinând în mâna dreapta o valiza pe care scria "Europarlamentar".
from prosport
marți, octombrie 23, 2007
Patronii si lauda lor:))
Patru amici, toti patroni de firme, se intalneau saptamanal la o partida de
golf. Trei dintre ei erau deja pe teren si-l asteptau pe cel de-al
patrulea. Intre timp fiecare isi lauda fiul.
Primul zise :
- Fiul meu o duce foarte bine ! A inceput-o ca tamplar si acum e
directorul unei firme producatoare de mobila. Are bani garla si chiar luna
trecuta i-a luat iubitei o casa noua !
Al doilea :
- Fiul meu si-a inceput cariera ca vanzator si acum a ajuns
patronul unui mare concern. Afacerile ii merg asa de bine incat in ultimele
doua luni i-a facut iubitei cadou un Ferrari !
Al treilea :
- Fiul meu a fost curier si acum e director de banca ! Are o avere
imensa ! De sarbatori i-a facut cadou iubitei un pachet de actiuni
Rompetrol !
Cand a ajuns cel de-al patrulea amic pe teren l-au intrebat de fiul sau.
- Nu sunt foarte multumit de el ! De ani de zile lucreaza la un
coafor si, nu de mult am aflat ca e homosexual ! Dar, trebuie sa recunosc
ca se descurca destul de bine... De la ultimii trei iubiti a primit o casa
noua, un Ferrari si un pachet de actiuni Rompetrol....
golf. Trei dintre ei erau deja pe teren si-l asteptau pe cel de-al
patrulea. Intre timp fiecare isi lauda fiul.
Primul zise :
- Fiul meu o duce foarte bine ! A inceput-o ca tamplar si acum e
directorul unei firme producatoare de mobila. Are bani garla si chiar luna
trecuta i-a luat iubitei o casa noua !
Al doilea :
- Fiul meu si-a inceput cariera ca vanzator si acum a ajuns
patronul unui mare concern. Afacerile ii merg asa de bine incat in ultimele
doua luni i-a facut iubitei cadou un Ferrari !
Al treilea :
- Fiul meu a fost curier si acum e director de banca ! Are o avere
imensa ! De sarbatori i-a facut cadou iubitei un pachet de actiuni
Rompetrol !
Cand a ajuns cel de-al patrulea amic pe teren l-au intrebat de fiul sau.
- Nu sunt foarte multumit de el ! De ani de zile lucreaza la un
coafor si, nu de mult am aflat ca e homosexual ! Dar, trebuie sa recunosc
ca se descurca destul de bine... De la ultimii trei iubiti a primit o casa
noua, un Ferrari si un pachet de actiuni Rompetrol....
Mafia a devenit una dintre cele mai profitabile organizatii din lume
Retailerii din Italia au devenit ingrijorati de raspandirea rapida a Mafiei si de influenta pe care aceasta a ajuns sa o detina atat in fata companiilor mici cat si a celor mari.
Mai mult, se pare ca Mafia a devenit una dintre cele mai bogate organizatii din lume, veniturile sale depasind 120 de miliarde de dolari in fiecare an, dezvaluie un raport al principalei asociatii a retailerilor din Italia. Prin comparatie, Apple, cu tot succesul telefonului iPhone, a PC-ului Macintosch si a playerului iPod, vandute impreuna in cateva zeci de milioane de exemplare, a inregistrat venituri de "doar" 24 de miliarde de dolari in ultimele 12 luni. Raportul arata ca aproximativ 7% din productia companiilor italiene ajunge la organizatia criminala.
De asemenea, acesta arata ca si unele dintre cele mai mari si cunoscute companii italiene “inchid ochii” la activitatile criminale, preferand sa negocieze cu Mafia decat sa denunte ca a fost abordata de catre aceasta la politie.
In acest moment, crima organizata este prezenta in toate ramurile economiei italiene, de la productia de alimente la turism, afaceri imobiliare si activitati financiare. Aproximativ 20% din magazinele italiene platesc o taxa pentru a-si putea desfasura linistiti afacerile. Lucrurile stau mai rau in Sudul Italiei, unde 8 din 10 magazine platesc acesta taxa.
Sursa: AFP
duminică, octombrie 21, 2007
Apa şi solul Clujului sunt otrăvite cu plumb!
Rezultatele de laborator arată că nivelul poluării a depăşit cu mult pragul critic
Laboratorul mobil din cadrul companiei SC RomPetrol Quality Control SRL a prelevat zilele trecute probe de aer, apă şi sol în municipiul Cluj-Napoca. Analizele au fost efectuate conform normelor internaţionale în vigoare, iar rezultatele arată un nivel de contaminare cu plumb mai mare de două ori decât cel admis.
Apa şi solul din Cluj-Napoca sunt pline de compuşi toxici de plumb, iar cifrele depăşesc cu mult media acceptabilă. Astfel, în reţeaua de apă potabilă a Clujului s-au găsit 26 μg de plumb la fiecare litru de apă, când maximul admis de normele Ministerului Sănătăţii este de numai 10 μg/l!
Adică de două ori şi jumătate mai mult! În sol, în loc de 20mg/kg, cât este valoarea prevăzută ca fiind nepericuloasă pentru om, la Cluj s-au găsit 35,8 mg de Pb la fiecare kilogram. Valorile sunt îngrijorătoare cu atât mai mult cu cât autorităţile locale nu întrevăd, deocamdată, măsuri de decontaminare.
De unde provine poluarea
Cele mai importante contribuţii la acest nivel mare de poluare îl au şi l-au avut fabricile şi uzinele locale, cu predilecţie cele din industria de porţelan şi faianţă, industria chimică a vopselelor şi cea de prelucrare a lemnului. Şi minereurile neferoase, adesea bogate în plumb, au avut în trecut o importantă contribuţie. Multe dintre instalaţiile care „duduiau" pe vremea comuniştilor sunt însă închise de mai mulţi ani. Dovadă faptul că aerul este mai curat.
Dar apa din pânza freatică şi solul sunt încă otrăvite cu plumb, iar autorităţile nu au în plan o decontaminare în viitorul apropiat. Atmosfera din centrul oraşului este însă viciată de numărul mare de automobile, cantitatea de CO (monoxid de carbon) măsurată de laboratorul mobil fiind de 4,38 miligrame pe metrul cub de aer, când pragul inferior de evaluare a calităţii aerului este de 5mg/m3.
Prin urmare, chiar la limită. Doar o sută de maşini în plus pe şoselele Clujului ar putea schimba imediat încadrarea acestei analize de la rubrica „valoare acceptabilă" la „valoare inadmisibil de toxică".
Ce-i de făcut ?
Există metode prin care plumbul poate fi „extras" din apă şi din sol. Combinaţiile de plumb nesolubile nu fac rău omului şi, prin urmare, tehnologiile de decontaminare prevăd transformarea substanţelor periculoase (săruri solubile şi oxizi solubili) în altele nepericuloase pentru om. Dar se vor mobiliza oare autorităţile pentru a le aplica?
Campania noastră va continua. Vom culege mărturii şi păreri autorizate, vom prezenta opiniile dumneavoastră şi vom continua dezvăluirile, oferind opiniei publice rezultatele probelor prelevate din aerul, apa şi solul oraşelor României. Citiţi mâine despre Dej şi Câmpia Turzii.
Plumbul, un metal toxic încă foarte utilizat
Plumbul este denumit „metal greu" pentru că are masa atomică 82, fiind cel mai greu element stabil din întregul Sistem Periodic al Elementelor. El a fost utilizat încă din Antichitate, dar multă vreme oamenii nu au ştiut că este toxic. Romanii, de pildă, făceau din plumb elemente de racord pentru apeducte şi multe dintre vopselele folosite în Evul Mediu conţineau compuşi de plumb.
Pe vremea lui Beethoven, cănile se făceau din plumb şi marele compozitor a surzit şi a murit prematur tocmai din cauza intoxicaţiei cu compuşi ai acestui metal. Christian Reiter, şeful Catedrei de Anatomopatologie de la Universitatea din Viena, a dovedit recent că medicul lui Beethoven i-a grăbit moartea acestuia oferindu-i o alifie cu compuşi de plumb pentru o boală banală de piele.
Astăzi, deşi plumbul este considerat toxic, el este totuşi folosit la realizarea bateriilor, iar compuşii lui sunt utilizaţi mai ales ca aditivi pentru benzine. Tot din plumb se fac gloanţele, contragreutăţile pentru fixarea stâlpilor de la căile ferate electrificate şi, pentru că are o temperatură scăzută de topire, din plumb se fac şi elementele fuzibile ale unor matriţe.
Sărurile de plumb sunt folosite de toţi olarii din lume, pentru a realiza stratul lăcuit, fiind indispensabile în producerea teracotei. La nivel mondial, producţia anuală de plumb este de opt milioane de tone, fiind în continuă creştere, în ciuda restricţiilor de utilizare.
Atenţie la vopselele vechi!
Multe case vechi pot avea piese metalice vopsite cu amestecuri ce conţin plumb. Vopseaua albă pe bază de plumb a fost interzisă prin lege, dar galbenul obţinut din cromat de plumb este încă folosit chiar şi în unele ţări membre UE.
Din acest motiv, conform procedurilor standard de vopsit, se interzice curăţirea prin sablare a pieselor metalice vopsite de mult timp, pentru că o astfel de curăţire produce un praf uşor de inhalat, plin de compuşi ai plumbului. Aceste săruri devin veritabile otrăvuri mai ales dacă sunt amestecate cu sucuri de fructe (care conţin acizi). Din reacţia plumbului cu acidul citric, de pildă, rezultă ioni de plumb care sunt foarte uşor de asimilat şi produc otrăvirea rapidă a persoanei.
Care sunt efectele intoxicaţiei cu plumb
Plumbul este un metal otrăvitor care distruge conexiunile nervoase, mai ales în cazul copiilor mici, provocând grave afecţiuni ale sângelui şi creierului. Expunerea îndelungată la plumb sau la una dintre combinaţiile sale solubile (săruri sau unii oxizi, cum ar fi dioxidul de plub - PbO2) provoacă întotdeauna afecţiuni ale rinichilor şi colici abdominale.
Cele mai grave efecte sunt cele înregistrate în cazul bebeluşilor care, dacă ingerează vreme îndelungată apă ce conţine compuşi de plumb, suferă o încetinire permanentă a proceselor cognitive (întârziere mintală) ce uneori duce până la schizofrenie. Dar şi adulţii suferă, intoxicaţiile putând produce chiar moartea. Efectul nociv al plumbului a fost descoperit abia în ultimul secol.
De pildă, astăzi e un fapt cunoscut că acetatul de plumb (cunoscut sub numele popular de "zahăr de plumb"), care era folosit în timpul Imperiului Roman pentru îndulcirea vinurilor, a provocat îmbolnăvirea multor împăraţi romani, dintre care câţiva au înnebunit (Nero), iar alţii au murit din cauza unor boli misterioase, recunoscute azi ca fiind intoxicaţii cu plumb (Hadrian).
Femeile care ingerează chiar şi cantităţi mici de compuşi de plumb devin sterile şi, din acest motiv, instrucţiunile de utilizare a plumbului în toate laboratoarele lumii prevăd ca acest metal să fie manipulat numai de bărbaţi.
La adulţi, cele mai multe cazuri de intoxicaţii cu plumb se înregistrează în rândurile celor care au fost expuşi unui proces industrial de producţie. Dar, dincolo de aceste efecte nedorite ale industrializării, contaminarea cu plumb a apei şi a solului dintr-o regiune este considerată cea mai gravă formă de poluare, pentru că poate produce îmbolnăviri în masă.
Apele se contaminează cu plumb numai prin deversările industriale, iar solul devine „bogat" în plumb fie prin scurgerile de benzină (care conţine tetraetil de plumb) din cisternele îngropate ale benzinăriilor, fie prin apa contaminată cu plumb ce ajunge în pânza freatică.
from adevarul
Greenpeace a confiscat pâinea cu soia modificată genetic din Carrefour Orhideea
Reprezentanţii Greenpeace au protestat, astăzi, în magazinul Carrefour Orhideea, faţă de comercializarea pâinii conţinând soia modificată genetic, produs pe care l-au confiscat de pe rafturi, şi cer conducerii supermarketului să schimbe politica privind organismele modificate genetic, informează NewsIn.
"Raportul de laborator M0710/058 pentru analiza componentelor modificate genetic, realizat de Umweltbundesamt, Viena, arată că pâinea produsă de Snack Attack, distribuită şi la Carrefour, conţine soia modificată genetic. Situaţia este îngrijorătoare deoarece pâinea nici măcar nu este etichetată ca modificată genetic. Cerem conducerii Carrefour să acţioneze imediat şi să confişte pâinea modificată genetic din toate magazinele proprii aşa cum a făcut Greenpeace astăzi la magazinul Orhideea", a declarat, duminică, coordonatorul de campanii Greenpeace, Gabriel Păun.
Conform legislaţiei care reglementează regimul comercializării produselor care conţin OMG, toate alimentele în a căror compoziţie organismele modificate genetic sunt prezente în proporţie mai mare de 0,9% trebuie etichetate.
Reprezentanţii organizaţiei neguvernamentale au avut o discuţie cu conducerea Carrefour, în urma căreia reprezentanţii supermarketului au declarat că vor prezenta un punct de vedere într-un comunicat de presă pe care îl vor remite mâine.
"Toate supermarket-urile, în special Carrefour, trebuie să respecte voinţa majorităţii consumatorilor din România şi să garanteze că nu mai vând alimente modificate genetic. Carrefour trebuie să contacteze toţi producătorii – inclusiv Snack Attack – şi să să le ceară să
nu le mai furnizeze alimente MG în viitor", a mai precizat Gabriel Păun.
from adevarul
Prima fermă de ouă ecologice, la Drăgăşani
În singura „crescătorie verde" de găini din România, hrana este alcătuită din furaje naturale, iar păsările stau în aer liber
Un vâlcean a înfiinţat o fermă de găini ce produc ouă ecologice. Dumitru Argeşanu a fost în străinătate, a văzut că produsele ecologice câştigă teren, aşa că în 2002 a început construcţia primei ferme ecologice din România. Dacă în străinătate astfel de produse sunt denumite biologice sau organice, la noi sunt cunoscute ca ecologice.
„Ideea înfiinţării unei ferme ecologice mi-a venit după ce am observat că produsele agricole ecologice lipsesc de pe piaţa noastră.
Magazinele abundă în produse tratate chimic, conţinând conservanţi sau diverşi aditivi", spune fermierul. Pentru a obţine ouă ecologice, furajele folosite în hrana păsărilor sunt 100% naturale, nu conţin substanţe chimice de sinteză, pesticide, hormoni sau proteine de origine animală.
De asemenea, găinile sunt crescute în libertate totală, cu spaţiu suficient pentru odihnă şi largi zone înierbate, special amenajate pentru „ciugulit". „Păsările nu se tratează preventiv cu antibiotice, iar atunci când se îmbolnăvesc şi le injectăm anunţăm autorităţile şi nu mai etichetăm cofrajele cu etichete ecologice", spune Dumitru Argeşanu.
Păsările sunt crescute astfel încât să fie fericite. Fiecare găină are la dispoziţie patru metri pătraţi de iarbă, în total ferma dispunând de aproximativ 16.000 mp de gazon. Totuşi, pentru ca păsările să fie protejate de intemperiile vremii sau prădători, întreaga curte este înconjurată de plasă de sârmă, iar padocurile sunt prevăzute cu copertine, care le oferă umbră în verile fierbinţi şi adăpost pe timp de ploaie.
Management pentru sănătatea găinilor
Angajaţii fermei au un program special pentru starea de sănătate şi controlul bolilor. Astfel, într-o primă fază, sunt selectate păsările. „Găinile din ferma noastră sunt de rasă autohtonă, rezistente la boli şi adaptate climei din ţara noastră. Avem un cocoş la 20 de găini, ceea ce e indispensabil într-un sistem ecologic", mai spune Dumitru Argeşanu.
O altă strategie e aplicarea unor tehnologii pentru realizarea bunăstării păsărilor. „În acest fel vrem să creştem rezistenţa găinilor la boli sau paraziţi", precizează Dumitru Argeşanu.
Pentru ca găinile să crească sănătoase, adăpostul este curăţat zilnic, iar ele sunt trimise să facă mişcare pe păşunile din fermă. Dumitru Argeşanu mai spune că o condiţie esenţială pentru ca păsările să dea producţie mare este evitarea supraaglomerării şi respectarea cu stricteţe a normelor de volum şi suprafaţă.
Distribuire în cofraje biodegradabile
Producătorii spun că ouăle ecologice de Drăgăşani, pe lângă faptul că au un gust şi o culoare deosebite, au şi proprietăţi nutritive superioare. Ouăle ecologice sunt distribuite în cofraje biodegradabile în supermarketuri precum Selgros, Carrefour sau Gima.
„Dacă avem grijă ca resursele din care obţinem ouăle să fie de calitate, atunci şi produsul final va fi sănătos", spune Dumitru Argeşanu.
Spaţii obligatorii pentru cocoţat
Conform reglementărilor Uniunii Europene, fiecare pasăre trebuie să dispună de cel puţin patru mp spaţiu înierbat, iar în adăpostul interior trebuie să fie cel mult şase păsări/pe metrul pătrat, fiecare găină urmând să aibă şi 18 centimetri liniari de stinghie de cocoţat.
Întrucât păsările nu se tratează cu antibiotice, legislaţia europeană prevede accesul zilnic obligatoriu la spaţiile înierbate, care asigură imunitatea naturală, fiind vital pentru menţinerea stării de sănătate.
Certificare făcută de elveţieni
Pentru că ouăle ecologice necesită cheltuieli mai mari, ele sunt un pic mai scumpe decât celelalte. „În producerea lor trebuie să respectăm norme şi reguli stricte de hrană, igienă şi condiţii de viaţă a păsărilor, astfel încât să garantăm calitatea. Surplusul de cheltuieli justifică preţul", precizează fermierul.
Reglementările UE, 2090/92 şi OUG 34/2000, sunt respectate cu stricteţe. Chiar şi cofrajele sunt certificate, în fiecare lună, de firma Ecoinspect din Cluj-Napoca şi supervizate de firma elveţiană Bioinspecta.
Până acum, produsele ecologice de la Ferma Cortina, din Drăgăşani, au fost premiate la mai multe expoziţii din România şi din străinătate.
Prima premiere a fost în 2003, la Expoagroutil şi Indagra. În 2004, ouăle ecologice au fost premiate din nou la Indagra, dar şi la Târgul agricol de la Palermo, din Italia. În prezent, ferma are 3.500 de găini ouătoare, iar fermierii spun că de anul viitor numărul păsărilor va ajunge la 6.000.
Ce sunt furajele ecologice
Pentru a se numi furaje ecologice, toate componentele participante la procesarea furajului combinat trebuie să fie ecologice. În toate stadiile de prelucrare, calităţile furajului trebuie să rămână aceleaşi.
Structura medie recomandată pentru găini trebuie să cuprindă cereale ecologice în proporţie de 70-80%, făinuri proteice de origine vegetală, 10-20%, săruri minerale, în proporţie de maximum 8% şi premixuri de vitamine şi minerale bio, aproximativ 1%.
from adevarul
Scăpaţi de infecţii gândind
Aceasta este ultima descoperire a specialiştilor de la Universittea Berkeley (California). În locul bine-cunoscutelor vitamine sau antibiotice, dr. Marian C. Diamond recomandă jocul de bridge sau de şah. Cercetările întreprinse au demonstrat existenţa unor legături strânse între zonele latero-dorsale ale creierului şi sistemul imunitar, care apără organismul de infecţii. Activitatea intelectuală intensă stimulează se pare sistemul imunitar şi scade riscul apariţiei unor infecţii.
from adevarul
S-a intamplat pe 21 octombrie
1976 – S–a născut gimnasta Lavinia Miloşovici, campioană olimpică şi mondială
1980 – A murit ziaristul Pamfil Şeicaru, director, alături de Cezar Petrescu, al ziarului "Bucovina" (Cernăuţi) şi "Ora", fondatorul ziarului "Curentul", pe care l–a condus (1928–1944) (n. 1894)
1996 – A murit marele coregraf şi balerin Oleg Danovschi, cel care a pus bazele primei companii independente de balet (n. 9.02.1917)
1997 – CEC s-a transformat într–o bancă de stat
1980 – A murit ziaristul Pamfil Şeicaru, director, alături de Cezar Petrescu, al ziarului "Bucovina" (Cernăuţi) şi "Ora", fondatorul ziarului "Curentul", pe care l–a condus (1928–1944) (n. 1894)
1996 – A murit marele coregraf şi balerin Oleg Danovschi, cel care a pus bazele primei companii independente de balet (n. 9.02.1917)
1997 – CEC s-a transformat într–o bancă de stat
Abonați-vă la:
Postări (Atom)