miercuri, octombrie 24, 2007

Cerşetorii români i-au speriat şi pe finlandezi



Locuitorii capitalei finlandeze sunt alarmaţi de activitatea unor cetăţeni români care cer pomană pe stradă, fiind îngrijoraţi că bandele de cerşetori văzute de ei în sud-estul Europei ar putea deveni un fapt curent şi în Finlanda, relatează miercuri cotidianul finlandez Helsingin Sanomat, în ediţia sa online.

Pe de altă parte, 'aceşti oameni nu vor decât o slujbă în Finlanda şi nu îndrăznesc să apeleze la autorităţile finlandeze de teama de a nu fi ridicaţi şi trimişi înapoi acasă, unde casa le-a fost distrusă de inundaţii, iar guvernul de la Bucureşti, un guvern de hoţi şi de bandiţi, nu a făcut nimic ca să-i ajute', spune un rezident din Finlanda intervievat de ziarul citat, vorbind despre membrii unei familii de români.

Majoritatea cerşetorilor de pe străzile din Helsinki provin din Europa de Est, din ţări precum România, Slovacia sau Ungaria, şi spun că au ajuns aici din cauza sărăciei şi a lipsei unui loc de muncă la ei acasă, notează acelaşi ziar.

În prezent, poliţia finlandeză reexaminează şi modifică măsurile pe care le poate lua împotriva cerşitului pe străzi, neputând însă interveni, cerându-le cerşetorilor să plece - cu excepţia cazurilor în care ei deranjează sau cer pomană pe un ton agresiv, potrivit inspectorului şef Pekka Hook, care conduce departamentul de poliţie din Helsinki.

Finlandezii sunt însă îngrijoraţi mai ales de acei cerşetori care vând flori sau fac comerţ ambulant cu obiecte din aur, pentru că în multe cazuri ei obişnuiesc să dea florile aproape cu forţa şi la prima vedere pe gratis, după care oamenii sunt constrânşi să le dea bani, sau imigranţii încearcă să le vândă drept aur obiecte fără valoare.

Deşi autorităţile se aşteptau ca aceşti cerşetori să plece o dată cu venirea toamnei, ei au rămas în continuare în oraş, comportamentul lor stârnind o oarecare preocupare, despre mulţi crezându-se că sunt implicaţi în activităţi criminale. Finlandezii au fost alarmaţi în vară şi de faptul că mulţi dintre aceşti cerşetori păreau să-şi ia cu ei în fiecare zi copiii mici - lucru care se pare că se petrece în continuare, de vreme ce serviciile sociale nu pot interveni.
from adevarul

Niciun comentariu: