sâmbătă, septembrie 15, 2007

F.U.C.K.



photo from wilfridhoffacker

In ancient England single people could not have sex unless they had consent of the king. When the people wanted to have a baby, they had to get the consent of the king, and the king gave them a placard that they hung on their door while they were having sex. Tha placard had F.U.C.K. (Fornication Under Consent of the King) on it.

vineri, septembrie 14, 2007

Idei de afaceri pentru agricultura ecologica si industria alimentara

In perioada 17-18 Septembrie 2007 , va avea loc la Bucuresti , CAMERA DE COMERT SI INDUSTRIE a Municipiului Bucuresti , Targul national de proiecte de finantare si idei de afaceri pentru agricultura ecologica si industria alimentara - PROFINN 2007.

La cea de-a treia editie , evenimentul incearca o abordare pragmatica a subiectelor legate de accesul intreprinzatorilor din domeniul agriculturii ecologice , industriei alimentare si domeniilor conexe la finantarile rambursabile , nerambursabile si combinatiilor relevante ale acestora. In acest scop in paralel cu targul se vor desfasura o serie de manifestari speciale - conferinta , lansari si prezentari de produse de finantare si asigurare , workshop cu tematici de actualitate din domeniul financiar - bancar , ce vor trata subiecte actuale de maxim interes pentru actorii grupului tinta: microintreprinderi , IMM-uri , fermieri si asociatii de fermieri ce activeaza in agricultura si industria alimentara.

In cadrul conferintei , module separate vor fi dedicate discutarii accesului la fondurile europene postaderare precum si subiectelor legate de respectarea normelor europene , implementarea sistemelor de management al calitatii si cresterea competitivitatii produselor romanesti.

La fel ca in editiile precedente , evenimentul va beneficia de un numar semnificativ de invitati si participanti.

Vor fi prezenti reprezentanti din cadrul Ministerelor implicate in derularea finantarilor pe domeniile vizate precum si alti invitati de prestigiu din cadrul FNGCIMM , FGCR , CSA , UNSICAR , UNSAR , Banci si Societati de Asigurare , Brokeri , reprezentanti ai Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti , reprezentantii ambasadelor principalelor tari UE , sectorul ONG , reprezentanti ai mass-media.

Google motivează companiile să organizeze zboruri pe lună

Compania IT a lansat un concurs pentru companii, cea castigatoare urmand sa primeasca 20 de milioane de dolari, informeaza Associated Press. Desi premiul este mare, doar un numar mic de companii vor avea sanse sa-l castige. Google va acorda milioanele de dolari primei companii care va reusi sa aselenizeze un vehicul robotizat pe luna si sa transmita inapoi pe Pamant un gigabyte de imagini si clipuri video.

Premiul oferit de Google ar putea duce la efectuare primei private curse pe luna.

Google a incheiat un parteneriat cu X Prize Foundation pentru organizarea acestui concurs, la care poate participa orice companie din lume. X Prize Foundation a devenit cunoscuta cand a organiza concursul Ansari X Prize, care a dus la efetuarea primului zbor privat in spatiu.

Compania care va indeplinii cerintele Google pana in 2012 va primi 20 de milioane de dolari. Premiul va scadea la 15 milioane daca cerintele sunt indeplinite pana in 2014, acesta fiind ultimul termen. Ocupantul locului doi va primi 5 milioane de dolari. Alte 5 milioane vor fi acordata companiilor care indeplinesc criteriile de calificare in cursa.

Sursa: AP

Restaurantul bancherilor a costat un milion de euro


Cel mai ieftin meniu la „Heritage" costă 75 de lei, iar o sticlă de şampanie, peste 1.000 lei.

Şapte bancheri au deschis ieri, în centrul Bucureştiului, un restaurant în care au investit peste un milion de euro. Acţionarii vor să facă din "Heritage" un etalon al gastronomiei din zona de sud-est a Europei.

O clădire patrimoniu naţional, în care pătrunzi admirând uşa masivă din lemn, după care forfota nebună a oraşului se disipează pe fundal de piano. Locaţia nu este altceva decât reşedinţa premierului liberal Gheorge Tătărescu din perioada interbelică, care după renovare şi redecorare te întâmpină elegant şi sofisticat. Bucatele alese pentru „cunoscători" sunt atuul pe care mizează investitorii.

Pentru aceasta a fost adus „un chef" francez, David Contant, despre care se spune că are o faimă care-i depăşeşte cu mult vârsta: este şcolit la restaurante de trei stele „Michelin" din Franţa, şi nu numai. Unul dintre acţionari, Marian Popa, spune că obiectivul stabilit pentru următorii doi-trei ani este ca restaurantul să reuşească să intre în familia Michelin, unde o stea se obţine după îndeplinirea unor condiţii riguroase, precum servirea întotdeauna a unor bucate proaspete (astfel încât sunt interzise congelatoarele) şi o servire ireproşabilă.

Dacă acest vis se va îndeplini, "Heritage" va deveni primul resturant din sud-estul Europei care va purta o stea „Michelin". La asemenea pretenţii, un meniu şi preţuri pe măsură. Acum promoţionale, pre­ţurile pleacă de la 75 de lei meniul de prânz, până la 420 lei un meniu „en fete" de la antreuri la desert.
Leasing pentru utilaje

Acţionarii au cheltuit până acum peste un milion de euro, sumă aproape dublă faţă de calculele iniţiale. Problema banilor nu pare să fi fost însă un impediment pentru acţionari. Oricum, după cum ne-a declarat Tiberiu Sandu, un alt acţionar, investiţiile efectuate nu au fost cu împrumuturi de la bănci.

„S-au luat însă unele echipamente în leasing", spune Sandu, care apre­ciază că spre finele anului investiţia va începe să producă profit. Dan Pascariu, preşe­dintele UniCredit Ţiriac, deţine aproape 10% din acţiuni şi a investit aici peste 100.000 de euro.

Nu se declară un gurmand, ci un iubitor de „mâncăruri bune, fine şi diferite" pe care le încearcă ori de câte ori vizitează locuri noi din străinătate. Pe lista acţionariatului figurează şi soţia lui Radu Gheţea, preşedintele CEC, Răsvan Radu, preşedinte executiv UniCredit Ţiriac Bank, Roxana Moldovan, vicepreşedinte ABN Amro Bank, Robert Rekkeres, director general al Băncii Transilvania.

„Clientii care vin la noi sint, in general, din categoria upper management, cunostinte ale actionarilor ori expati. Cei mai multi vin sa discute afaceri intr-un cerc restrins ori sa se relaxeze citeva ore seara dupa o zi stresanta la birou“, a spus Sandu. Potrivit acestuia, Heritage este singurul restaurant din sud-estul Europei clasificat de Michelin (n.r. - cel mai important instrument de ierarhizare a restaurantelor frantuzesti) si a fost declarat cel mai bun restaurant din Romania inca dinainte de deschidere.

La pretentiile restaurantului, servirea si bucataria nu pot fi decit pe masura. Chef-ul este francezul David Contant, desemnat unul dintre cei mai promitatori bucatari francezi, ajutat de un sef patiser de aceeasi origine si de un subsef german. Pe linga cei trei mai exista inca 17 bucatari romani. „Practic avem 20 de bucatari la 100 de clienti, cit este capacitatea maxima a restaurantului, toate preparatele fiind realizate pe loc“, spune Sandu. Toti chelnerii de la Heritage sint scoliti in restaurante din strainatate si vorbesc cursiv cel putin o limba de circulatie internationala. Acestia sint remunerati in functie de performante, ca de altfel si chef-ul, care, din spusele actionarului, Sandu este printre primii zece cel mai bine platiti bucatari din tara.
from adevarul si cotidianul

Formula 1: McLaren-Mercedes, depunctată complet şi amendată cu 100 milioane de dolari


Ca urmare a şedinţei Consiliului Mondial al Federaţiei internaţionale de automobilism (FIA), de joi, echipei de Formula 1 McLaren-Mercedes, acuzată de spionaj, i-au fost retrase toate punctele din clasamentul constructorilor cucerite în acest sezon, relatează France Presse.

Agenţia citată, care a obşinut aceasta informaţie de la un membru al Consiliului, sub condiţia anonimatului, precizează că echipa McLaren va plăti şi o amendă de 100 de milioane de dolari.

Conform aceleiaşi surse, clasamentul piloţilor nu va fi afectat.

În acest moment, pe primul loc în ierarhia piloţilor primele 2 locuri sunt ocupate de coechipierii de la McLaren-Mercedes, Lewis Hamilton, 92 de puncte, şi Fernando Alonso, cu 89 puncte.
Si-a bagat bine coada gainarii de la ferrari ca altfel nu pot castiga anul asta nimic.
HAI MCLAREN!
from adevarul

Unde îşi petrec vacanţa bogaţii României


Mii de români nu ezită să cheltuiască şi peste 10.000 de euro pentru un concediu în cele mai exotice locuri din lume

Maldive, Seycheles, Bora-Bora, Hawaii, Caraibe, Antigua sau Elunda. Croaziere pe hoteluri plutitoare cu o "salbă de stele", care acostează prin cele mai frumoase locuri ale lumii. Destinaţii care pentru mulţi dintre noi rămân doar un vis de vacanţă. Însă pentru românii cu bani ele au devenit realitate.

Piaţa autohtonă a produselor turistice de lux creşte de la an la an, pentru 2007 fiind consemnată o majorare a numărului de clienţi de circa 35% faţă de anul trecut. Ce caută miile de români care-şi permit să cheltuiască sume în euro, cu multe zerouri, pentru un concediu? În primul rând, linişte şi relaxare.

"Nu există destinaţii exotice care să nu fi fost descoprite de români", declară Ion Antonescu, preşedintele Marshall Turism. Şi oferta de petrecere a unui concediu de vis abundă de tot felul de insule, fiecare cu mii de atoli, croaziere de lux, raiul pe pământ.

Cele mai căutate destinaţii pentru o vacanţă de lux rămân tot zonele exotice: Mauritius, Seychelles, Hawaii, Caraibe, Antigua. Aici, turiştii găsesc locurile cât mai izolate la care au visat, cu plaje pustii, şi se cazează în bungalow-uri de cinci stele situate deasupra apei.

Urmează croazierele pe vase de lux, adevărate oraşe plutitoare, unde turistul trăieşte o săptămână de vis, într-o atmosferă desprinsă din filme. Tot în categoria turism de lux pot fi încadrate şi hotelurile de 5* deluxe din zone mai apropiate, cum ar fi Sardinia sau Tenerife. Oricum, a petrece vacanţa în astfel de locaţii reprezintă un privilegiu la care puţini au acces.

La Kempinski Palace cea mai ieftină cameră, 600 de euro "Piaţa de lux în România este foarte puţin dezvoltată. Din numărul total de turişti, circa 1% aleg produse de lux, şi aici mă refer la pachete de cel puţin 2.500 euro de persoană. Un cuplu plăteşte astfel în jur de 5.000 de euro pentru o săptămână doar pentru pachetul de cazare cu mic dejun, dacă se adaugă şi celelalte cheltuieli se ajunge cam la 10.000 de euro", spune Mircea Vladu, manager al agenţiei Prestige Tours.

Dar există destinaţii unde o săptămână cu tot "tacâmul" - spa, masaj, tratamente de împachetări cu alge - costă cât contravaloarea unei maşini. Sunt români care au fost, de exemplu, la Kempinski Emirates Palace, cel mai scump hotel din lume la ora actuală, care l-a detronat pe celebrul Burj al Arab, unde cea mai ieftină cameră costă 600 euro/noapte, doar cu micul dejun inclus.

Dacă mai adăugăm şi transportul (în jur de 1.000 de euro/persoană), plus celelalte mese, se ajunge la o sumă consistentă. "Ca volum de vânzări, Maldive este cea mai căutată destinaţie exotică a agenţiei noastre, atât datorită preţului, cât şi faptului că oferă senzaţia cea mai pregnantă de abandon pe o insuliţă în mijlocul oceanului, pe atolii de câteva sute de metri pătrăţi. Principala atracţie la aceste vacanţe sunt şedinţele de diving în zonele unde coralii şi peştii exotici abundă", declară Aurelian Bratosin, manager Butterfly Tourism.

Clienţii cu bani vor pe atoli Standardul a ceea ce înseamnă lux a evoluat rapid în timp pentru unii dintre conaţionalii noştri. "Acum cinci-şase ani, nimeni nu mergea la all-inclusive, acum 80% din pachetele pe care le vindem sunt în acest sistem.

Oricum, clienţii care au bani nu se mai mulţumesc cu hoteluri de cinci stele în Turcia, ci vor să-şi petreacă vacanţa în Maldive, Mauritius sau Bora-Bora", spune Antonescu. Odată cu pretenţiile şi nivelul sumei alocate pentru vacanţa de vară, creşte şi numărul de clienţi. "Numărul turiştilor care aleg destinaţii scumpe a crescut în acest an cu 35% faţă de cel înregistrat anul 2006.

Cea mai solicitată destinaţie este Bora-Bora", declară Jeni Costea, manager general al Ultramarine Travel. Mult mai puţini au norocul să ajungă însă aici, principalul impediment fiind legat nu de preţul pachetului, ci de obţinerea vizei pentru Statele Unite. Bungalow-urile cocoţate pe piloni înfipţi în atoli, izolate de lume, care nu au niciun mijloc de comunicare cu restul mapamondului, sunt şi cele mai preferate de clienţii de top. Motivul? Aceştia nu caută vacanţele active, ci momentele de relaxare, liniştea după un an de muncă.

Şi posibilităţile de relaxare, astfel încât sunt la mare căutare resorturile luxoase, care oferă posibilitatea unor tratamente diferite. "Cei care vin la noi la agenţie vor, în primul rând, cazare de foarte bună calitate, pentru a se odihni. Se interesează şi dacă pot face diferite activităţi, dar le lasă pe planul secund, numai pentru momentele în care au chef să le facă", mai spune oficialul Ultramarine Travel.

"Foarte mulţi oameni de afaceri ne spun că vor un loc unde să se relaxeze şi să nu-i deranjeze nimeni. Aceştia vor, în general, insule şi hoteluri de cinci stele, cu baze de tratament", ne mai spune Ion Antonescu. În ultimii ani, oferta de croa­ziere de lux atrage din ce în ce mai mulţi români, prin calitatea serviciilor. Adriana Goicea, manager Prompt Service, ne descrie atmosfera de pe vasele de croazieră de lux:

"Lifturi de sticlă îl duc pe turist de la primul nivel până la ultimul, permiţându-i acestuia să vadă un lux orbitor: promenada cu magazine de bijuterii, ceasuri, haine de firmă şi cafenelele cochete, teatrul, cinematograful, cazinoul, patinoarul (doar trei vase au patinoar).

La ultimul nivel al vasului, situat de obicei la etajul 14, există câteva piscine, un centru spa, unul de înfrumuseţare şi sală de forţă. De altfel, o familie de români a stabilit recordul la vânzările de bijuterii pe vasul Navigator of the Seas, cumpărând cel mai mare rubin - de 10.000 de dolari".

Cât costă o vacanţă de lux?

Mauritius
Hotel Oberoi 6* - Leading hotel of the world - luxus pool villa - 11.863 de euro

Maldive
Hotel One & Only 6* - beach villa cu piscină proprie – 4.526 de euro

Seychelles
Constance Lemuria Resort 5* - senior suite – 6.075 de euro

Pachetele cuprind:
- avion
- transfer cu feribot
- cazare cu demipensiune Mauritius
Hotel Oberoi 6* - Leading hotel of the world - luxus pool villa - 11.863 de euro
from adevarul

Traieste sanatos ca sa protejezi planeta


Folositi bicicleta in locul masinii si consumati produse autohtone.
Daca locuiti la numai doi kilometri de serviciu, incercati sa va treziti mai devreme, ca sa puteti merge fie pe jos, fie pe bicicleta la serviciu.
In cazul in care sunteti prea departe de birou, folositi metroul, autobuzul ori tramvaiul, astfel incat sa va mai puteti deplasa si pe jos. Veti proteja mediul, veti economisi bani si veti avea nevoie de mai putine sedinte la fitness.

La orele de varf, emisiile de dioxid de carbon sunt exagerate. Pe o distanta de un kilometru, metroul emite 65 de grame de dioxid de carbon, autobuzul 66 de grame, iar bicicleta zero.

Nu are rost sa va enervati in trafic, sa cheltuiti bani pe parcari, sa suportati blocaje si eventuale amenzi. „Mersul pe jos sau pe bicicleta va ajuta sa va mentineti greutatea, mobilitatea articulatiilor si forta”, explica medicul de familie Remus Lupu.

Duceti copilul la scoala pe jos

Veti face impreuna miscare si il veti invata pe cel mic sa fie activ, ceea ce inseamna ca va deveni un adult sanatos. Deoarece va trebui sa va treziti cu 20 de minute mai devreme, este indicat sa pregatiti copilul pentru scoala de seara si tot atunci sa-i faceti si sandviciurile. Daca va plictiseste mersul pe jos, incercati sa-l faceti atractiv. Luati cu voi iPod-ul si ascultati muzica.

„Miscarea imbunatateste circulatia, mentine tensiunea in limite normale si previne pierderea calciului din oase”, subliniaza medicul de familie Remus Lupu beneficiile mersului pe jos.

Mancarea gatita, mai buna decat cea semipreparata

De preferat este mancarea gatita in casa pentru ca nu trebuie ambalata si cea cumparata din zona in care traiti pentru ca nu trebuie transportata pe distante mari. Ganditi-va cate mile se strabat si ce impact are transportul diferitelor alimente asupra atmosferei! In plus, imaginati-va ce energie se consuma ca urmare a procesarii alimentelor, ambalarii, depozitarii si refrigerarii lor.

Asadar, sfatul specialistilor este sa cumparati produse autohtone, indiferent ca este vorba despre legume, fructe, carne de pui, porc ori vita. „Produsele aduse din strainatate nu ar rezista transporturilor lungi daca nu ar contine amidon, aditivi, conservanti si nu ar fi tratate cu hormoni”, spune specialistul in alimentatie Gheorghe Mencinicopschi de la Institutul de Cercetari Alimentare din Bucuresti.

Potrivit profesorului Mencinicopschi exista o teorie care subliniaza ca organismul reactioneaza cel mai bine la produsele din zona in care o anumita persoana s-a nascut.

„Marul romanesc este bun pentru romani, dar nu si pentru brazilieni”, exemplifica el. Un alt sfat ca sa nu risipiti resurse este sa nu cumparati mai mult decat puteti consuma si sa va orientati catre magazinele situate cat mai aproape de casa.

Comenzile on-line va scapa de oboseala

Daca aveti de ales intre a calatori cu avionul si a calatori cu trenul, este bine sa stiti ca acesta din urma polueaza mai putin mediul. In cazul in care va place sa va faceti cumparaturile in alte capitale europene decat in cea in care locuiti, luati in considerare faptul ca anumite produse le puteti comanda si on-line. Veti scapa de controalele de securitate, de oboseala, veti economisi bani si veti proteja mediul.

Antipoluare

Mediul sanatos previne cancerul si alergiile

Este de preferat sa aveti o casa cu geamuri mari, care sa va poata furniza cat mai multa lumina naturala. Alte sfaturi: nu uitati luminile aprinse, folositi becuri economice, aplice sau veioze!

Daca mediul va fi sanatos, sansele de a combate „bolile poluarii” vor fi mai mari. Medicii din toata lumea au tras deja un semnal de alarma, dupa ce studiile au dovedit ca astmul, alergiile ori cancerul sunt influentate de nivelul poluarii.
from evz

joi, septembrie 13, 2007

Traficantii vand oasele ursului din caverna


Speologii se plang ca autoritatile nu iau masuri impotriva "hotilor de pesteri".

Hotii jefuiesc nestingheriti pesterile cu oase din Transilvania. „Prada” favorita a traficantilor sunt osemintele ursului de pestera (Ursus Spaeleus). Depozite de oase însemnate exista atât în pesterile din Muntii Sureanu, cât si în cele din Apuseni.

Indivizii intra nestingheriti în pesteri si, în unele cazuri, dau peste depozite din care-si aleg cranii si oase dupa ce parcurg doar 200 de metri prin „maruntaiele muntelui”. Tocmai din cauza „hotilor de pesteri” clubul Speologic Proteus, din Hunedoara, a decis sa închida cu un zid si o usa metalica mica pestera Cioclovina Uscata. Au închis, au pus lacat, dar de vreo patru ori în ultimii trei ani l-au gasit spart, iar acum încearca sa gaseasca o noua modalitate de închidere a intrarii.

Pentru colectii particulare

Craniile si oasele de urs de pestera sunt scoase din tara extrem de usor si vândute în colectii particulare. La fel ca si-n cazul kosonilor (monezi din aur) gasiti în preajma cetatilor dacice, si preturile pietei negre pentru oase de Ursus Spaeleus au scazut considerabil în ultimii ani, dupa ce piata a fost invadata cu exemplare scoase din pesterile masivelor Sureanu si Apuseni. De la aproape 1.000 de euro, cât costa un craniu de urs cu 20 de ani în urma, preturile de vânzare au cazut la 200.

Mihai Gligan, seful comisiei pentru protectie din cadrul Federatiei Române de Speologie, este de parere ca oasele ajung, aproape toate, în colectii particulare: „Muzeele din strainatate sunt pline de astfel de piese, asa ca doar colectionarii privati cred ca sunt dispusi sa plateasca pentru ele. M-ar mira ca un craniu de Ursus Spaeleus sa coste acum mai mult de 150 de euro”.

Mihai Gligan povesteste ca în repetate rânduri a încercat sa impulsioneze autoritatile si politia pentru a combate traficul, dar, degeaba. „Îmi vine acum în minte un caz. Un padurar a gasit un individ cu portbagajul plin de oase. I-a aplicat o amenda (pentru ca la noi nu e fapta penala, cum e în tot restul Europei, jefuirea patrimoniului natural), dupa care amenda a fost anulata pentru ca padurarul nu a avut un martor neutru - în creierul muntilor trebuia sa fi avut martor. În legislatia privind patrimoniul si nu numai sunt o gramada de tâmpenii pe care doar o minte româneasca le poate scorni. De exemplu si daca un speolog prinde hoti în pestera, nici macar nu-i poate legitima. Noi, unde putem închide pesterile, le închidem, nu mai asteptam mare lucru de la altii”, spune speologul.

Stapanul e de vina

Reprezentantii Inspectoratului de Jandarmi Judetean Hunedoara spun ca nu au primit pâna acum sesizari oficiale referitoare la traficul de oase de urs de pestera. „Conform legislatiei, proprietarul bunului (în acest caz Ministerul Mediului - n.r.) este obligat sa-si asigure masuri de paza. Jandarmeria asigura paza doar pentru obiective stabilite prin lege sau hotarâri de guvern, iar pesterile nu se numara printre aceste obiective”, spune sublocotenentul Nicolae Raducu, purtatorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Hunedoara.

Mihaela Ionescu, administratorul Parcului Natural Gradistea Muncelului–Cioclovina, pe teritorul caruia se afla pestera Cioclovina Uscata, are o varianta mai evoluata decat paza cu jandarmi. „Mie mi se pare mai simplu decât sa ceri jandarmi la gura pesterii, sa amenajezi acolo un mic muzeu, sa aduni mai multi turisti simpli în acel loc, iar hotii vor fi astfel descurajati, nu vor mai risca sa dea nas în nas cu turistii”. Insa pentru amenajarea unui astfel de muzeu nu exista fonduri, a adaugat administratorul parcului.

ALTA „AFACERE“

Bani din oua de dinozaur

În ultimii ani, în satele din Tara Hategului, a fost semnalata de mai multe ori prezenta unor necunoscuti care cautau oua de dinozaur pitic (Thelmatosaurus, specie ierbivora care a populat intens zona în era Cretacicului).

20 de astfel de cuiburi au fost gasite în ultima vreme de catre specialisti doar în apropiere de satul Tustea. Localnicii spun ca au auzit ca peste hotare un ou de dinozaur, în stare buna, se vinde pe piata neagra cu 1.000 de euro. Politistii declara însa ca, in ultimii ani, nu au mai avut semnale privind „braconierii” de acest gen. De altfel ei au si anchetat un singur caz de acest fel, cu patru ani în urma.
from evz

Minciuna sta cu...Daniel la masa!

1. Fabrica de lumanari cu care a inceput este ctitoria lui Justin Moisescu, nicidecum a banateanului.
2. Realizarile sale s-au bazat pe crunta exploatare a preotilor si parohiilor. Va rog sa observati ca fiecare parohie trebuia sa achite anual cateva zeci de milioane, potrivit categoriei, I, II sau III.
3. A inlocuit preoti vrednici, numai fiindca erau numiti de Parintele Teoctist si a adus la centru eparhial tot felul de handralai calugari!
4. A fost in contiunuu razboi cu vicarul sau, P.S. Calinic Botosaneanul, un om de mare cultura, detinator a trei doctorate!
5. Bataia de joc fata de studenti cu care da examene la 2-3, noaptea, este cunoscuta de toata lumea.
6. A avut un dispret total fata de preotime si fata de intelectualitatea moldoveana.
7. Bine ca s-a dus, acum urmeaza mascarada alegerii mitropolitului Moldovei, care NU va fi un moldovean, asa cum s-ar cuveni.
de iberiu

"LOMU DIN CARPATI"


LEGATURA Intr-o zi de toamna, prin octombrie 1996, mi-am cumparat un exemplar din "Gazzetta dello Sport". Lucram la cotidianul "Sport XXI", ca sef de departament Extrafotbal, si raspundeam de rubrica de rugby. Am rasfoit ziarul care, la acea data, mi se parea un vis pentru o tara precum Romania (intre timp, am incercat si noi sa ne aliniem la standarde europene). Si am intalnit un nume care m-a facut sa fiu foarte atent: Alessandro Stoica. Marcase doua eseuri pentru Milan, echipa de rugby patronata, ca si la fotbal, de Silvio Berlusconi. "Stoica?", mi-am zis, in gand. "Pai asta-i nume romanesc..." Am ajuns in redactie si l-am intrebat pe redactorul-sef Geo Raetchi daca-l stie. Mi-a raspuns ca nu. Nici macar nu auzise de el. S-au dat telefoane, mai apoi, pe la antrenori, presedinti de Federatie. Nimic. Nimeni nu stia nici cine e. Nici daca e roman. Nici de unde a plecat. Asa ca, pentru a nu face vreo gafa, am dat stirea cat se poate de neutru. Cum ca Stoica a marcat un eseu intr-un meci in care Milan-ul lui Berlusconi a doborat recordul de puncte intr-un meci din campionatul Italiei la rugby: 139-0 cu Catania.
La ceva timp dupa acea intamplare, Italia a debutat in Turneul devenit al celor 6 Natiuni. Iar o data cu ea acolo a ajuns si Cristi Alexandru Stoica. Rugbyst nascut la Bucuresti, a crescut intr-o familie de oameni simpli, cu tatal gestionar de magazin si mama contabila. Ademenit spre sportul cu balonul oval de fratele sau, Andrei, care l-a luat cu el la Steaua, selectionat mai apoi in nationala de cadeti, el avea sa plece in Italia, cu parintii. Iar acolo avea sa faca o frumoasa cariera. Poreclit "Lomu din Carpati" sau "Uvertura-mamut", Cristi avea sa joace centru, pentru a evita concurenta cu Diego Dominguez la uvertura. Titularizat in ianuarie 1997 la istorica victorie a peninsularilor in fata Irlandei (37-29), romanul nostru avea sa ajunga la Narbonne, convins fiind de antrenorul de atunci al acestei echipe, Pierre Berbizier.
Pana in vara acestui an, Cristi Alexandru Stoica a adunat 71 de selectii in echipa Italiei, pentru care a marcat 11 incercari. A participat la editiile din 1999 si 2003 ale Cupei Mondiale (6 meciuri disputate / anul acesta nu a mai fost selectionat) si a evoluat sapte ani in Six-Nations. A fost in trei randuri chiar capitan al Squadrei azzurra, in 2000. A castigat "Scutul european" in 2004, cu Montpellier, echipa pentru care a evoluat pana in acest an, disputand si o finala in aceeasi competitie intercluburi in 2001, cu Gloucester (Anglia). Altfel spus, si-a cladit un palmares cu care niciun rugbyst roman nu se poate lauda, exceptandu-l poate pe Petru Balan. Dublu campion al Frantei, campion al Romaniei cu Dinamo, acesta din urma n-a avut insa sansa sa joace in Six-Nations.
from prosport

miercuri, septembrie 12, 2007

Daniel este noul Patriarh


Mitropolitul Daniel a fost ales azi Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. El a obţinut 95 din cele 161 de voturi exprimate, devenind astfel cel de-al şaselea patriarh al BOR.

Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Daniel, s-a născut la data de 22 iulie 1951 în satul Dobreşti, comuna Bara, judeţul Timiş, fiind al treilea copil al familiei.

A urmat cursurile Institutului Teologic Universitar din Sibiu, în perioada 1970-1974, după care a frecventat cursurile de doctorat la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti, Secţia Sistematică, sub îndrumarea Pr. Prof. Dr. Dumitru Stăniloae.

Şi-a continuat studiile în străinătate: doi ani la Facultatea de Teologie Protestantă a Universităţii de Ştiinţe Umane din Strasbourg (Franţa) şi doi ani la Universitatea Albert Ludwig din Freiburg im Breisgau, Facultatea de Teologie Catolică (Germania).

În 15 iunie 1979 îşi susţine teza de doctorat la Facultatea de Teologie Protestantă din Strasbourg.

Din anul 1980, Daniel a activat ca lector la Institutul Ecumenic de la Bossey - Elveţia, unde între anii 1986-1988 a fost şi director adjunct. În acest timp a deţinut şi funcţia de profesor asociat la Geneva şi Fribourg, în Elveţia.

Din anul 1992 este profesor de teologie la Facultatea de Teologie Ortodoxă 'Dumitru Stăniloae' din cadrul Universităţii Al. I. Cuza din Iaşi.

IPS Daniel a intrat în viaţa monahală la 6 august 1987 la Mănăstirea Sihăstria, avându-l ca naş de călugărie pe Prea Cuviosul Părinte Arhimandrit Ilie Cleopa.

În perioada 1 septembrie 1988-1 martie 1990, a fost consilier patriarhal, director al Sectorului Teologie Contemporană şi Dialog Ecumenic.

A făcut parte din Grupul de Reflecţie pentru Înnoirea Bisericii, înfiinţat în ianuarie 1990, a cărui primă realizare a fost readucerea religiei în şcoli, cu concursul Ministerului Învăţământului.

În martie 1990, a fost hirotonit episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, cu titlul 'Lugojanul'. După trei luni, în iunie 1990, a fost ales Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

A fondat numeroase instituţii de învăţământ teologic şi instituţii sociale. Este, totodată, fondator de publicaţii religioase - 'Vestitorul Ortodoxiei', 'Candela Moldovei' - şi al postului de Radio Trinitas al Mitropoliei Moldovei (1998).
from adevarul

Substanţe periculoase în alimentele româneşti

Coloranţii asupra cărora cercetătorii britanici au atras atenţia că favorizează creşterea nivelului hiperactivităţii sunt folosiţi şi în industria alimentară de la noi. „Este vorba despre tartrazină (E 102), ponceau 4R (E 124), galben auriu (E110) sau roşu alura (E 129). Unul dintre ei - tartrazina (E102) - este întâlnit în toate sucurile, acidulate sau nu», a explicat directorul Institutului de Cercetări Alimentare, Gheorghe Mencinicopschi.

marți, septembrie 11, 2007

O facultate din Cluj va produce prima bere pentru studenţi


Veniturile obţinute din comercializarea băuturii vor fi folosite în principal pentru activităţi de cercetare

Universitatea de Ştiinţe Agricole din Cluj se va număra în viitorul apropiat printre producătorii locali de bere, dispunând în acest sens de brandul propriu, Student. Ţinta imediată a ineditului fabricant este să alimenteze piaţa campusurilor universitare ale oraşului.

Beneficiind de un parteneriat cu producătorul naţional Ursus Breweries, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj intenţionează, ca până la sfârşitul acestui an, să intre în rândul producătorilor de bere. Ţinta conducerii facultăţii este ca, în următorii ani, berea produsă în laboratoarele proprii să fie comercializată în campusurile universitare ale oraşului.

Veniturile ce urmează să fie obţinute pe baza acestui business vor acoperi toate costurile activităţii de cercetare din domeniul producerii berii, dar şi a diverselor activităţi în schimburile de experienţă cu universităţile străine ale asociaţiilor de studenţi agronomi.

"Ideea privind comercializarea unui sortiment de bere pe piaţa locală ne-a venit în urma unor schimburi de experienţă cu diverse universităţi din Germania şi Belgia, ţări unde producerea şi comercializarea berii produse în universităţi este ceva normal, mai ales că tradiţia lor este recunoscută. Ne-am gândit astfel că de ce nu am face şi noi acelaşi lucru.

Mai ales că staţia experimentală de producţie, pe care partenerul nostru producătorul Ursus ne-a donat-o, produce an de an bere în cele mai înalte condiţii calitative", a declarat pentru "Adevărul", rectorul universităţii de ştiinţe agricole şi medicină veterinară, prof. dr. Liviu Marghitaş.

Universitatea deţine deja un brand propriu pentru berea produsă şi îmbuteliată în laboratoarele proprii. "Am ales un nume sugestiv, Student.

Student, brand intelectual de bere

Sub acest brand, universitatea va produce deocamdată două sortimente sub reţetă proprie a studenţilor. Unul de bere blondă şi unul de bere brună, care vor fi produse de calitate premium fabricate după reţetă tradiţională pe bază de hamei. Ulterior, intenţionăm să dezvoltăm proiectul încercând să impunem pe piaţa locală studenţească şi noi sortimente pe bază de miere şi lămâie", susţine coordonatorul proiectului, profesorul universităţii Elena Mudura.

Deşi produsele Universită­ţii Agricole încă nu au fost lansate pe piaţa locală, primul pas în încercarea promovării acestora va fi făcut în perioada 4-6 octombrie, când atât sortimentele de bere blondă, cât şi cel brun vor fi degustate de specialişti din domeniul industriei alimentare în cadrul unor sesiuni organizate în laboratoarele universitare.

"Scopul universităţii nu este acela de a genera dintr-o astfel de afacere un profit. Ce ne-am propus este ca din veniturile obţinute să putem susţine financiar amortizarea cheltuielilor cu procesele tehnologice şi cele de cercetare din domeniu.

Marele nostru câştig este că studenţii vor pune în practică tot fluxul tehnologic. De la producţie, îmbuteliere şi până la comercializare. Nu trebuie să omitem că, într-un final, putem să spunem că promovarea berii Student este şi o mândrie universitară locală", susţine profesorul Mudura.

Finanţele şi accizele universitare

Pentru a putea comercializa berea Student, USAVM trebuie să aibă aprobarea dosarului de producător şi comerciant din partea Direcţiei Finanţelor Publice Locale, ştiind că un astfel de business este, potrivit legislaţiei fiscale, suspus regimului de accizare. "Capacitatea liniei de producţie de la universitatea clujeană este de maximum 200 de hectolitri anual.

Ceea ce înseamnă aproximativ 600 de litri lunar. Deşi pentru această cantitate valoarea accizelor nu este una foarte mare, conducerea Universităţii de Ştiinţe Agricole a depus o cerere la Finanţele Publice pentru scutirea de accize, în acest caz nefiind vorba despre un producător de capacitate mare, ci despre o staţie-pilot universitară de capacitate mică", ne-a declarat coordonatoarea proiectului, profesorul Elena Mudura.

Potrivit oficialului universităţii clujene, după etapa Finanţelor Publice, pentru comercializarea berii student în Cluj, universitatea va avea nevoie de aprobările Direcţiei Sanitar Veterinare, ulterior documentaţia urmând să fie depusă şi la Inspecţia agricolă judeţeană.

"Chiar dacă produsele de bere Student vor fi de calitate premium, preţul la care acestea vor fi comercializate va fi unul chiar pentru publicul-ţintă, adică ghidat după veniturile studenţilor. Părerea mea este că aceste produse se vor impune foarte repede având acest atuu pe piaţa campusurilor universitare.

Aşteptările noastre mari însă vor privi şi viitoarele sortimente pe bază de miere de albine şi de lămâie, asta pentru că pe piaţă vor putea fi considerate ca fiind produse inedite", ne-a decalarat rectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină veterinară, prof. dr. Liviu Marghitaş.
from adevarul

Lamborgini Reventon, super-maşina de 1 milion de euro



Lamborghini a prezentat, la Salonul Auto de la Frankfurt, modelul Reventon. Masina, care va fi fabricată în doar 20 de exemplare, va costa 1 milion de euro. Reventon va fi construit pe platforma lui Murcielago LP640.

Surse neoficiale au declarat că marii colecţionari de maşini au depus deja cate un avans de 300 de mii de euro pentru acest nou model.
from adevarul

Romanii au ridicat monumentul cepei



photo from tase

In comuna salajeana Pericei va fi dezvelit, sambata, un monument unic in tara: un bulb de ceapa inalt de 6,3 metri.

„Ideea mi-a venit in urma cu 17 ani, cand mi-am deschis o firma prin care exportam ceapa in Austria si Germania. Sigla firmei reprezinta o ceapa ale carei foi inconjoara globul pamantesc”, explica Alexandru Tatar.

La ineditul monument au lucrat trei dintre absolventii Sectiei de sculptura de la Facultatea de Arte Vizuale din Oradea, sub supravegherea decanului Cornel Durgheu. Ieri a fost dat ultimul strat de lac pe suprafata monumentului.

Bulbul de ceapa aurie-aramie are o inaltime de 4,5 metri si este realizat din metal, poliester, rasini sintetice si oxizi. Acoperit cu tabla de cupru batuta, simbolul comunei Pericei este asezat pe un soclu din beton, placat cu travertin. Omul de afaceri Alexandru Tatar a declarat: “Odata am urat ceapa dar acum recunosc ca am facut o avere doar cu ajutorul ei.”
from publicatia britanica www.metro.co.uk

Caragiale inscris in Guiness Book



photo from wikipedia

O expozitie care contine mai mult de 200 de portrete facute dramaturgului roman , Caragiale , il plaseaza pe autor in Guiness Book , ca fiind cel mai portretizat scriitor din lume , informeaza Mediafax.

Expozitia , intitulată "Caragiale – cel mai portretizat scriitor din lume" ,este realizata de caricaturistul roman Nicolae Ionita si va fi deschisa intre 11 si 28 septembrie , la Centrul Hispano-Roman din Coridorul Henares din Madrid.

Concursul a fost organizat de Guiness Book iar reprezentantii sunt artisti de valoare de pe toate continentele , dintre care si trei castigatori ai Premiului Pulitzer pentru caricatura de presa.

Protest de amploare la Roma faţă de organismele modificate genetic


Mitingul ecologiştilor italieni, care au denunţat, ieri, recurgerea la alimentele ce conţin organisme modificate genetic, a avut ca punct de plecare Palatul Chigi, unde se află sediul guvernului. La protest au participat reprezentanţi a peste 29 de organizaţii şi o mie de delegaţi din diverse ţări.

Manifestaţia reprezintă punctul de plecare a unei campanii lansate de "Coaliţia Italia Europa fără OMG", care reuneşte un "cartel" de forţe ecologiste fără precedent: de la organizaţiile de profil şi până la cele de protecţia consumatorului, la care s-au adăugat asociaţiile agricultorilor şi cultivatorilor din peninsulă.

Noua coaliţie ecologistă a fost fondată de omul politic italian Mario Capanna, care este, totodată, preşedintele Fundaţiei pentru drepturi genetice, ce se autodefineşte drept "un organism de cercetare şi comunicare în domeniul biotehnologiilor".

Coaliţia şi manifestările de protest propuse de acesta au găsit un ecou imediat în rândul italienilor "de rând", dar şi în cel al cultivatorilor şi asociaţiilor de agricultori. Şi asta pentru că organismele modificate genetic ating o coardă sensibilă a economiei italiene: circa 15% din produsul brut provine din sectorul agroindustrial.
Tensiuni europene pe tema OMG

Dacă producţia de pe câmpuri se mută în laboratoarele de inginerii genetice, Italia riscă să-şi piardă poziţia de lider printre ţările cu o lungă tradiţie de succes în domeniul agroalimentar. Alimentele sale bio, vinurile şi produsele naturale de calitate ar avea mult de pierdut dacă ar fi realizate cu "bisturiul genetic", iar agricultorii sunt perfect conştienţi de acest risc.

Potrivit unor sondaje recente, 62% din europeni şi 77% din cetăţenii italieni sunt preocupaţi de prezenţa organismelor transgenice ce pot "ateriza" în alimentele care le ajung pe masă zilnic. În timp ce în Comisia Europeană cresc tensiunile dintre grupurile pro şi contra OMG, Italia a decis să plece la războiul împotriva acestora şi să se alieze cu alte zone din Europa care nu agreează intervenţia ingineriei genetice în domeniul alimentar.
from adevarul

Ce mica e lumea...

Stefania e un personaj binecunoscut in Italia pe micile ecrane atat la emisiunile de stiri, interviuri cat si in reclame. Am avut si eu norocul sa o cunosc la o nunta in Cesena.

Liberation: Liderul teroriştilor de la 11 septembrie a folosit un număr de telefon românesc

Liderul operaţional al celor 19 terorişti care au comis atentatele din 11 septembrie 2001, Mohammad Atta, ar fi folosit un număr de telefon înregistrat în România în cele 18 luni care au precedat atacurile, relatează Liberation în ediţia de astăzi, citând un raport american.

Potrivit Liberation, nu se ştie în ce scopuri ar fi folosit Atta numărul de telefon.

Documentul inedit obţinut de cotidianul francez prezintă activităţile celor 19 de autori ai atentatelor din 11 septembrie din cele 18 luni care le-au precedat.

"Raportul biografic" de 198 de pagini (19 capitole, câte unul pentru fiecare terorist) a fost redactat de Centrul Naţional de Informaţii privind Drogurile (National Drug Intelligence Center), din Departamentul american de Justiţie. Documentul a fost predat FBI-ului la două luni şi jumătate după atentate.

În 11 septembrie 2001, 19 terorişti membri al-Qaida au deturnat patru avioane către turnurile World Trade Center-ului din New York şi în clădirea Pentagonului, în apropiere de Washington, provocând moartea a peste 3.000 de persoane.

Raportul este intitulat Twinbom-Pentbom, "un nume oficial folosit şi la alte sinteze ale FBI în legătură cu atentatele vizând World Trade Center şi Pentagonul", potrivit Liberation.

Documentul detaliază toate activităţile semnificative ale celor 19 piraţi ai aerului, în cele 18 luni care au precedat 11 septembrie: nume de cod folosite, acte de identitate adevărate sau false, numere de telefon, deplasări, operaţiuni bancare, întâlniri cu complici sau prieteni, adrese utilizate.

Pick-Up, cea mai nouă versiune de caroserie pentru Logan


Dacia a oferit primele fotografii şi informaţii despre cel mai nou model al mărcii, Logan Pick-Up. Acesta se alătură familiei de modele Logan, familie care cuprinde deja o berlină, un break şi o versiune utilitară. Produs la uzina de la Mioveni, Logan Pick-Up a fost conceput pentru a răspunde aşteptărilor unei categorii largi de utilizatori, de la micii antreprenori şi comercianţi până la clienţii aflaţi în căutarea unui vehicul pentru escapade în timpul liber.

Logan Pick-Up dispune de toate atu-urile specifice gamei Logan. Noul model este echipat cu motoare pe benzină sau diesel de origine Renault şi preia baza rulantă a modelului Logan MCV. Vehicul robust şi modern, Logan Pick-Up se remarcă şi prin latura sa practică, unul din atributele fundamentale ale familiei Logan.

Astfel, Dacia Logan Pick-Up dispune de o benă a cărei lungime de încărcare este de 1,80 m şi a cărei sarcină utilă este de 800 kg. În plus, cabina beneficiază de un spaţiu de depozitare cu volumul de 300 de litri, situat în spatele scaunelor.

Dacia Logan Pick-Up va oferi un raport preţ/prestaţii imbatabil şi va fi disponibil pe piaţa din România începând din anul 2008.
from autof1

Un american si un român stau de vorba.

Americanul spune mindru: - We have George W. Bush, Stevie Wonder, Bob Hope and Johnny Cash! Românul spune si el: - We have traian basescu, no wonder, no hope and no cash

luni, septembrie 10, 2007

Genele care produc cancerul, identificate de un medic roman



Medicul Victor Velculescu (foto) are sanse mari sa obtina Premiul Nobel pentru medicina.

Acesta a reusit sa descopere genele care provoaca aparitia cancerului de san si de colon. Velculescu a fost prezent la Congresul Mondial al Asociatiei Internationale a Chirurgilor, Medicilor Gastroenterologi si Oncologi (IASGO), desfasurat recent la Bucuresti, alaturi de peste 300 de reputati doctori din intreaga lume.

Al XVII-lea Congres IASGO, prezidat de prof.dr. Irinel Popescu, s-a bucurat de participarea a peste 1.000 de medici. Mai bine de 300 de invitati de renume si-au sustinut conferinte, demonstratii, precum si lucrari stiintifice originale. Printre cei prezenti s-au numarat prof.dr. Florian Popa, rectorul UMF "Carol Davila", dar si chirurgul Roland Parc si oncologul Christophe Louvet, de la Spitalul St. Anoine, din Paris. Unul dintre invitatii de seama a fost si profesorul doctor de origine romana, Victor Velculescu. Acesta a reusit sa identifice, impreuna cu o echipa de specialisti ai Universitatii "Johns Hopkins" din Baltimore, Maryland SUA, genele care provoaca aparitia cancerului de colon si san. Specialistii condusi de medicul Velculescu au localizat si identificat un numar de 189 de gene dintre cele peste 21.000 din care este format genomul uman, care sufera mutatii ce duc la aparitia cancerului. Inegalabila descoperire este considerata drept primul pas in vederea descoperirii leacului pentru cancer de catre specialisti din intreaga lume.

Metoda a fost botezata SAGE
Cercetatorul de origine romana a inceput de la analiza celulelor corpului uman, in incercarea de a sintetiza cauzele aparitiei cancerului. Celulele umane au capacitatea de a creste si de a se inmulti prin divizare: in doua, patru, opt etc. Este procesul vietii in toate organismele multicelulare, el fiind "comandat si dirijat" de anumite gene, care il pot porni si opri in functie de anumite conditii. Daca mecanismul respectiv capata sincope, exista riscul aparitiei unei anomalii la nivel celular. Doctorul a observat ca boala canceroasa apare exact in momentul in care genele implicate in mecanismul reglarii diviziunii celulare sufera anumite mutatii, dezorganizandu-l. Astfel se dezvolta haotic in organism celulele canceroase. Victor Velculescu a identificat, astfel, o metoda de depistare a cancerului inca din primele faze ale bolii, chiar incipiente, acest lucru ajutand la stabilirea unor tratamente eficiente. Metoda inventata a fost numita "Serial Analysis of Gene Expressiona" sau, pe scurt, SAGE.

Victor Velculescu s-a nascut in Romania, unde a trait pana la varsta de sapte ani. Vorbeste bine romaneste si este mandru de asta, adaugand ca nici parintii si nici sotia, si ea tot romanca, nu l-au lasat sa uite limba materna. Cu toate ca a studiat in Statele Unite ale Americii, unde si-a petrecut cea mai mare parte a vietii, Victor Velculescu se considera, in continuare, roman, caci "m-am atasat de oamenii din Romania si de spiritul romanesc si tot timpul am avut amintiri placute".
Cristian Vasilcoiu

from www.sanatate.rol.ro

Vrăjeala mortală din produsele fast-food


Restaurantele de tip fast-food sunt responsabile pentru obezitate, în special la copii. Oamenii de ştiinţă susţin că alimentele de acest gen creează dependenţă şi dăunează grav sănătăţii în cazul în care sunt consumate timp îndelungat

Promovarea drepturilor, a intereselor economice şi protejarea sănătăţii consumatorilor reprezintă valori esenţiale ale Uniunii Europene (UE), reflectate în legislaţia comunitară. Calitatea de membru al Uniunii Europene asigură un nivel mai ridicat de protecţie pentru consumatori. Dar, în final, totul depinde de gradul de informare al fiecăruia.

Informaţiile de pe ambalaj pot fi extrem de utile în privinţa conţinutului produsului respectiv. Regulile UE asupra etichetării alimentelor oferă posibilitatea de a şti exact ce conţine alimentul din ambalaj.

Detalii complete ale ingredientelor utilizate pentru fabricarea unui produs alimentar trebuie să fie trecute pe etichetă, alături de informaţii privind coloranţii, conservanţii, îndulcitorii sau orice alt aditiv alimentar care a fost introdus în aliment.

Dacă un ingredient utilizat este unul la care anumiţi consumatori sunt alergici – de exemplu, nuci – acesta trebuie marcat pe etichetă, chiar dacă sunt utilizate cantităţi foarte
mici.

Datorită legislaţiei europene se poate afla dacă alimentele sunt modificate genetic sau conţin ingrediente modificate genetic.

Produsele de tip fast-food nu sunt proaspete

"De la modul de preparare şi până la cel de depozitare, totul indică faptul că ar trebui să evităm pe cât posibil să luăm masa într-un asemenea loc. Nu! Produsele de tip fast-food nu sunt proaspete, aşa cum ni se spune. Nimeni nu stă să cureţe cartofii în spatele tejghelei şi nici puiul sau viţelul nu sunt tăiaţi pe loc. Înainte de a ajunge pe masă, în faţa noastră, alimentele sunt deshidratate, congelate sau îmbuteliate, pentru a părea că sunt proaspete.

Aceste procesări fură atât valorile nutritive, cât şi gustul natural al mâncărurilor", avertizează PR Managerul Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din România (APC România), Laura Pascu. Cu toate acestea, gustul şi parfumul acestor produse nu lasă pofticioşii indiferenţi, mulţi recidivând în a consuma o dată şi încă o dată aceste produse periculoase sănătăţii.

Gustul bun este asigurat prin aportul de arome alimentare, nimic altceva decât nişte compuşi chimici care, chiar dacă nu dăunează în momentul ingerării lor, devin extrem de periculoşi când sunt consumaţi sistematic, timp îndelungat. Nici aspectul nu este ceea ce pare a fi.

Deshidratarea şi congelarea alimentelor schimbă şi culoarea naturală a alimentelor, dar compuşii chimici şi coloranţii au menirea de a face ca produsele să arate chiar mai bine decât ar arăta în realitate. Numai că aceşti coloranţi afectează digestia, indiferent de vârsta consumatorului. Mai grav este faptul că celor mici – mari iubitori de astfel de produse - le provoacă stări de agitaţie şi incapacitate de concentrare.

Alt «păcat» pentru care sunt acuzate lanţurile de fast-food este acela că sistemul de alimentaţie centralizat, industrializat pe care l-au creat este foarte vulnerabil la răspândirea bolilor. De exemplu, carnea infectată cu patogenul «E.Coli» (responsabil pentru bolile de rinichi la copii sub 5 ani) este distribuită prin acest sistem industrializat de producţie. Aşa se face că o singură înghiţitură dintr-un hamburger, ce nu e prea bine prăjit, ne poate ucide copiii", este de părere PR Managerul APC România.

Pericol la temperaturi ridicate

Două-trei vizite pe lună la un restaurant cu servire rapidă sunt suficiente să aducă grave prejudicii sănătăţii oricărei persoane, dar în special copiilor, pe care unii dintre părinţi înţeleg să-i "răsfeţe" oferindu-le un meniu compus din astfel de preparate.

"Una dintre cele mai periculoase arome alimentare este glutamatul monosodic (E 621) - o substanţă chimică pură care se foloseşte în cantităţi uriaşe în foarte multe restaurante şi magazine tip fast-food. Specialiştii susţin că această aromă este una dintre cele mai cancerigene substanţe.

Medicii spun că ea provoacă leziuni cerebrale, atacă sistemul nervos, vederea şi provoacă migrene şi crampe, iar în cazurile mai grave, infarct şi depresii. Toate acestea, din cauza diverselor forme de acid glutamic conţinute de glutamatul monosodic.

Acrilamida este o altă substanţă cancerigenă, conţinută de alimentele din fast-food, în urma reacţiilor chimice datorate prelucrării şi păstrării alimentelor la temperaturi înalte.Orice aliment, care are glucide şi proteine şi care suferă un tratament termic, conţine acrilamidă, despre care studiile ştiinţifice au arătat că poate provoca mutaţii genetice şi anomalii cromozomiale în celule şi hematii", a mai spus PR Managerul Laura Pascu.

Creează dependenţă şi multe kilograme în plus

Ofertele înşelătoare, incluse în meniuri, năucesc cumpărătorul. Sub pretextul că un meniu întreg constă dintr-o porţie de cartofi prăjiţi, un hamburger, un suc şi un desert, clientul este îndemnat să adauge unei mese obişnuite încă 200-300 de calorii şi, astfel, la o singură masă luată într-un astfel de restaurant să acumuleze necesarul de calorii pentru întreaga zi. Numai că o astfel de "desfătare culinară" nu are tăria să ţină cuiva de foame mai mult de 2-3 ore. Acest fenomen se explică prin faptul că, din cauza vechimii şi procesării alimentelor, un astfel de preparat nu are prea multe proprietăţi nutritive.

Tot ceea ce rămâne din produsul finit reprezintă calorii goale, înşelătoare, care dau senzaţia de saţietate pentru puţin timp, dar care nu pot susţine efortul depus pe parcursul unei zile. Acesta este motivul pentru care consumatorul simte nevoia să mănânce mai mult. „Studiile făcute până acum arată că alimentaţia de acest gen declanşează un dezechilibru hormonal care se manifestă prin dificultatea de a controla pofta de mâncare.
Consecinţele unor astfel de obiceiuri nesănătoase sunt imediate", a spus Laura Pascu.

Este vorba de acumularea de kilograme. Pe măsură ce numărul kilogramelor creşte, organismul devine din ce în ce mai rezistent la „hormonul obezităţii", leptina, care are rolul de reglare a apetitului şi a ingestiei calorice. Leptina este secretată de ţesutul adipos, iar dezechilibrul de leptină duce la apariţia insulino-dependenţei. În astfel de condiţii, metabolismul suferă schimbări: presiunea sângelui şi nivelul colesterolului cresc şi, de asemenea, creşte rezistenţa la insulină.
Obezitatea, o consecinţă

Mâncarea tip fast-food pare proaspătă, dar nu este ...
Problema obezităţii este extrem de îngrijorătoare în unele ţări din Uniunea Europeană. Mai mult de jumătate din adulţi sunt supraponderali, un copil din cinci fiind acum obez.

Cercetătorii americani relevă în studiile efectuate faptul că rata obezităţii a crescut direct proporţional cu numărul de restaurante fast-food, iar în Marea Britanie s-a constatat că, între anii 1984 şi 1993, atât numărul acestor restaurante, cât şi numărul cazurilor de obezitate s-au dublat. Ca şi în Anglia, în Statele Unite, în Canada şi în Japonia obezitatea a atins proporţii de epidemie.

Şi chiar dacă nutriţia depinde de deciziile luate de consumatori, sunt mulţi factori care pot stingheri alegerea potrivită sau care influenţează gusturile şi obiceiurile. Astfel, nutriţia trebuie să fie în mod explicit luată în considerare de politicile celorlalte ţări din Uniunea Europeană, iar consumatorii trebuie să fie bine informaţi despre ce înseamnă o alimentaţie sănătoasă. Mai mult, informaţiile nutriţionale de pe produse trebuie să fie clare, obligatorii, astfel încât produsele dubioase să nu fie promovate ca fiind sănătoase.

O altă cerinţă este aceea că fabricanţii, vânzătorii cu amănuntul şi furnizorii trebuie să reducă nivelul de grăsimi, zahăr şi sare din produse. De altfel, Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România duce o campanie prin care restricţionează promovarea şi comercializarea produselor nesănătoase pentru copii, şi pledează pentru o etichetare nutriţională clară, încurajând totodată industria să reducă nivelurile de sare, grăsimi şi zahăr din produsele alimentare.
from adevarul